NK Senioren dag 2: Fenomenale finale 3000 meter

17 februari 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Dag 2 van het AA Drink NK indoor begon met een hele gezellige 600 meter, namelijk de Family Run. Ouders en kinderen streden naast elkaar in deze eerste editie van de Family Run. Hoogtepunt was de 3000 meter mannen race waarin het gehele podium de limiet voor de EK indoor in Glasgow wist te lopen. 

Manon Schoop springt de EK onder 23 limiet!

Met een hoogte van 1,88 meter wint Manon Schoop het hoospringen bij de vrouwen. Deze sprong levert Schoop niet alleen de Nederlandse titel op maar ook de limiet voor het EK onder 23 in Zweden. Vorige weekend, tijdens het NK indoor voor junioren veroverde Schoop ook al de Nederlandse titel op dit onderdeel. Lisanne Hagens wist tot een hoogte van 1,85 de strijd aan te gaan met Schoop. Door de fenomenale sprong over 1,88 meter wist Schoop het goud veilig te stellen en ging het zilver naar Lisanne Hagens. Tanita Hofmans pakt het brons met een sterke sprong over de 1,82 meter. 

Rik Taam Nederlands kampioen verspringen

Rik Taam wist er een spannende strijd van te maken in de finale verspringen. Hij had zijn laatste poging nodig om de Nederlandse titel veilig te stellen met een afstand van 7,30 meter. Lange tijd ging Joeri van der Hooft aan de leiding. In de vijfde poging weet Dudly Boeldak van der Hooft voorbij te gaan in de ranking met een sprong van 7,20 meter. Van der Hooft weet zichzelf nog te verbeteren naar 7,14 meter waarmee hij het brons pakt. Ook Lauri Hulleman weet nog in de buurt te komen van het podium met een afstand van 7,10 meter. 

Menno Vloon maakt bij het polsstokhoogspringen zijn rentree

Vloon sprong voor het laatst een serieuze wedstrijd in juli 2018 maar is weer volledig fit. Voor zijn eerste sprong werd de lat op 5.05 meter gelegd. Hier sprong Vloon ruimschoots overheen. Uiteindelijk wist Vloon de 5,45 meter niet te halen, maar stelde hij het goud met de 5,25 meter al veilig. Koen Koenders levert een knappe prestatie door wederom zijn persoonlijke record te verbeteren dit indoorseizoen. Een verbetering naar 5,05 meter waarmee hij het zilver pakt. Timo de Water en Sam Kranse mochten samen plaatsnemen op het podium voor het brons. Beide kwamen tot een hoogte van 4,85 meter en hadden hiervoor evenveel pogingen nodig.

Maureen Koster Nederlands kampioen 1500 meter

In de finale 1500 meter ging Maureen Koster hard van start. Koster wist direct haar concurrentes op afstand te lopen. De limiet voor de EK indoor in Glasgow heeft Kosten op de 3000 meter al op zak, maar wellicht zat dit er ook nog in op de 1500 meter. Ze komt uiteindelijk te kort voor Glasgow maar wint met een tijd van 4:18,85 wel de Nederlandse indoor titel op de 1500 meter. Sanne Wolters-Verstegen kwam als tweede over de finish in een tijd van 4:23,00. Als derde finishte Elsbeth Ciesluk, die gister nog kampioen werd op de 3000 meter, in een tijd van 4:26,61.

Gehele podium 3000 meter loopt de limiet voor Glasgow

Benjamin de Haan ging op de 3000 meter de strijd aan om zijn titel te verdedigen en zou maar wat graag met Mike Foppen naar Glasgow willen. Foppen heeft de limiet al binnen, De Haan kwam in Linz 0.63 honderdste van een seconde tekort. De Haan nam gedurende de wedstrijd de leiding in de kopgroep. Mike Foppen, Frank Frutselaar en Bram Anderiessen volgden hem. Foppen nam de leiding in de een na laatste ronde over.en finishte in een tijd van 7:54,95. Anderiessen en De Haan wisten dicht bij Foppen in de buurt te blijven wat voor beide resulteerden in de limiet voor de EK indoor in Glasgow! Het zilver ging naar Anderiessen (7:55,46) en het brons naar De Haan (7:55,62).

De Witte en Adigida winnen goud op de 200 meter

Lisanne de Witte stond als favoriet aan de start in de finale 200 meter nadat zij al sterk liep in de series. De Witte versnelde de bocht door en kwam naast Kadene Vassel het laatste rechte stuk op. De Witte, die de limiet voor Glasgow al binnen heeft op de 400 meter,  wist het laatste stuk nog door te versnellen. In een tijd van 23.67 blijft De Witte Vassel voor en wint zij het goud. Het brons gaat naar Kika van Bergen en Henegouwen (24.78).

Ook Onyema Adigida maakte zijn favorietenrol op de 200 meter waar. In een tijd van 21.32 bleef Adigida zijn concurrenten ruim voor. De strijd om het zilver ging tussen Pim van Bakel en Sawa Bezelev. Bezelev finishte net voor Van Bakel en gaat er met het zilver vandoor (respectievelijk 21.75 en 21.76).

Goud voor Meruska Eduarda

In de finale hink-stap-springen ging bij de vrouwen het goud naar Meruska Eduarda. Ze sprong naar een afstand van 12,65 meter. Maureen Herremans eindigde als tweede met een sprong van 12,53 meter. Het brons ging naar Chanté Samuel van Phanos (12,32 meter).

Cronie wederom Nederlands kampioen kogelstoten

Patrick Cronie was de grote favoriet in de finale kogelstoten. Hij stootte de ene na de andere kogel rond de 18 meter lijn. Zijn winnende afstand werd een prachtige 19,19 meter. Zijn concurrent Erik Cadeé stoot slechts één kogel wat hem de tweede plek oplevert (17,58 meter). Het brons ging naar Remco Goetheer. Hij stootte de kogel naar 17,17 meter.

Verrassende overwinning voor Femke Bol op de 400 meter

Madiea Ghafoor ging in de finale 400 meter hard van start. In de series liep Ghafoor 53.16 waarmee ze slechts 6 honderdste boven de EK indoor limiet finishte. In de finale deed Ghafoor opnieuw een poging om dit limiet te behalen. Ze wist iedereen ruim voor te blijven in de eerste ronde. In de eindsprint wisten Femke Bol en Lieke Klaver Ghafoor op de laatste meters nog in te halen. Bol wint de race in 53.24. Hiermee wint zij niet alleen een gouden medaille maar verbeterd Bol ook het Nederlandse junioren record op de 400 meter. Klaver finishte als tweede in een schitterende tijd van 53.47. Ghafoor finishte uiteindelijk als derde in 54.02. 

Van Diepen wint het goud, Bonevacia loopt de EK indoor limiet

Ook bij de mannen beloofde de finale 400 meter een spannende wedstrijd te worden. Tony van Diepen is al in het bezit van de EK indoor limiet. Liemarvin Bonevacie en Jochem Dobber zijn nog op zoek naar dit limiet. Na een grandioos mooie finale wint van Diepen de wedstrijd in 46.81. Bonevacia finishte nipt achter Van Diepen in 46.87. Dit betekent dat we Bonevacia terug gaan zien in Glasgow. Dobber kwam als derde over de finish en komt helaas net te kort voor de EK indoor limiet (47.31).

Voorrips en Kupers gouden koppel

In de finale 800 meter gaat het goud naar de favoriet voor de Nederlandse titel Suzanne Voorrips. Voorrips wint de wedstrijd in een tijd van 2:09,85. Het zilver ging naar Marissa Damink van Rotterdam Atletiek (2:10,37) en Jetske van Kampen won het brons (2:10,61).

Na de spannende series 800 meter, leek op dag 2 van het NK Atletiek op voorhand alles mogelijk in de finale. Thijmen Kupers en Richard Douma waren al zeker van de limiet voor de EK indoor in Glasgow. Bram Buigel zat hier in de series 800 meter slechts 18 honderdste boven. En ook Nick Marsman kwam al eerder in de buurt (42 honderdste). Kupers wilde de beslissing van de finale niet op het einde laten aankomen en soleerde naar een prachtige tijd van 1:47,63. Het zilver gaat onverwachts naar Maarten Plaum (1:50,17). En het brons is voor Marsman (1:50,86). Douma kreeg in de uitslagen een DQ achter zijn naam te staan.

Visser en Smet verdedigen 60 meter horden titel 

Hoog is het niveau op de 60 meter horden. Nadine Visser is na een uitstekende trainingsstage op zoek naar de topvorm. Visser dook dit jaar al onder de 8 seconden en wist in Karlsruhe een groot gedeelte van de Europese top te verslaan. Na haar snelle tijd in de 60 meter finale van gister, was iedereen benieuwd op welke tijd de klok stil zou komen staan met de hordes in de baan. Het werd 8.08 seconden in de finale waarmee ze de Nederlandse titel wederom verdedigt. Voor Boons was de finale 60 meter horden de laatste kans om de limiet voor de EK indoor te behalen. Met 8.15 seconden loopt Boons een mooie tijd voor het zilver, maar komt zij wel tekort voor Glasgow. Het brons gaat naar meerkampster Anouk Vetter (8.46).

Smet maakte afgelopen seizoen de overstap naar de groep van Colin Jackson. Smet kwam al meerdere malen in de buurt van de limiet voor de EK indoor wat maakt dat de limiet binnen handbereik is. In de finale 60 meter horden bleef hij met 7.75 helaas 5 honderdste boven de EK limiet. Wel is de Nederlandse indoor titel wederom voor Smet. Job Beintema finishte als tweede (7.96) en Jules de Bont als derde (8.04).

Alle vrijwilligers, atleten en toeschouwers, bedankt voor jullie aanwezigheid. Alle 24 Nederlandse kampioenen van 2019 zijn bekend. We hopen jullie volgend jaar weer terug te zien. Kijk hier voor alle uitslagen. Op onze facebookpagina zijn de foto's van het hele weekend terug te vinden.

Foto’s: Erik van Leeuwen