NK teams prooi voor mannen Haag en Rotterdam-vrouwen

13 mei 2019
Competitie Vorige

De beste 8 mannen- en vrouwenteams van Nederland troffen elkaar al vroeg in het seizoen voor het NK Teams. Op de prachtige accommodatie van Prins Hendrik in Vught toonden de mannen van Haag zich met overmacht de besten. Bij de vrouwen prolongeerde Rotterdam de titel, na een bloedstollende ontknoping. De thuisclub werd beloond met twee keer brons.

Was het vorig jaar nog een dubbelslag voor Rotterdam Atletiek: dit keer moesten de mannen hun meerdere erkennen in een ijzersterke Haagse ploeg. Die totaliseerde over 17 onderdelen én twee estafettes maar liefst 120 punten: 14 méér dan de titelverdediger, die zich Prins Hendrik (99 punten) vrij gemakkelijk van het lijf hield. De geel-groene brigade won 7 onderdelen, met een sterke dubbel voor Fabian Florant (ver en hinkstap) én nieuwkomer Solomon Bockarie (100 en een indrukwekkende 200). Haag pakte met Glenn Kunst ook 8 punten bij het polsstokhoogspringen. Dat werd vanwege een technisch mankement aan de installatie afgewerkt in de indoorhal. Rotterdam Atletiek won, ook met een half dozijn snelle mannen in Yokohama, beide estafettes maar kwam over de hele linie simpelweg tekort. Prins Hendrik liep de winst bij het kogelstoten mis, doordat Patrick Cronie in de file stond. Erik Cadée verving hem maar legde het af tegen Remco Goetheer. Daventria, Leiden Atletiek, Unitas en de piepjonge ploeg van PAC moeten in de promotie/degradatiewedstrijd aan de bak voor lijfsbehoud.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de vrouwen was het tot en met de afsluitende 4 x 400 meter ongekend spannend. Na de kortste estafette stonden zowel Rotterdam Atletiek als Prins Hendrik op 97 punten, op één puntje gevolgd door Phanos. Door het slotonderdeel te winnen ging de titel opnieuw mee naar Rotterdam, met 105 punten, vóór Phanos (103) én de thuisploeg (102), die met de jarige Melissa Boekelman verrassend lang mee bleef strijden. De nog niet topfitte werpster pakte voor haar team 15 punten, met een tweede plek op discus en winst – uit stand – bij het kogelstoten. Puntenpakster van de dag was echter Eefje Boons, die zich de beste toonde op de 100 meter horden, de 100 én de 200 meter. Zij leidde haar jonge team van Daventria naar een knappe vierde plek én rechtstreekse handhaving op het hoogste niveau. De beste prestatie van de dag kwam van Lycurgus-speerwerpster Lisanne Schol. Zij haalde in haar eerste worp uit naar 58,97, een persoonlijk record én nog precies 3 decimeter onder het Nederlands record van Bregje Crolla uit 2010. Schol kon daarmee niet voorkomen dat haar team als laatste eindigde en samen met Ilion, Unitas en Haag naar de promotie/degradatie wedstrijd moet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Ton de Kort
Foto's: Coen Schilderman