NK Teams: Rotterdam en Groningen Atletiek pakken nationale titels

22 mei 2022
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

De mannen van Rotterdam Atletiek en de vrouwen van Groningen Atletiek mogen zich een jaar lang het beste clubteam van Nederland noemen. De mannen van Prins Hendrik en de vrouwenploeg van Daventria komen volgend jaar in de eerste divisie in actie. Dat waren de voornaamste uitkomsten van het NK Teams, dat op zaterdag 21 mei in de winderige polder van Assendelft werd gehouden. Voordat deze nuchtere conclusies konden worden getrokken ontspon zich een spectaculaire, soms verrassende maar bij vlagen ook verbijsterende dag topatletiek. Het motto van de dag: álles voor de club.

Mannen: toch weer Rotterdam

Het leek vooraf allesbehalve een zekerheid: dat de mannen van Rotterdam Atletiek hun vorig jaar in Vught behaalde titel zouden gaan prolongeren op de prachtige accommodatie van Lycurgus. Ploegleider Wouter Visser liet al snel weten dat hij erg blij zou zijn met ‘twee keer tweede’, zowel bij de mannen als de vrouwen. Dat werd dus ‘eerste en derde’, maar eerlijk is eerlijk: wat zullen ze in Den Haag ziek zijn geweest! Aan het eind van een dag die bol stond van de spanning hadden immers zowel Rotterdam Atletiek als Haag Atletiek 105 punten bij elkaar gesprokkeld. De regels bepalen dat het aantal overwinningen in dat geval de doorslag geeft. Dat waren er 5 voor Rotterdam en 4 voor Haag. De Hagenezen pakten de volle 8 punten op de 110 meter horden (Liam van der Schaaf in 13,61 sec.), op de 5000 meter (met de ronduit indrukwekkende Yakoub Labquira, die na 14.16,77 min. finshte) op de 200 meter (de ijzersterke Solomon Bockarie in 20.77 sec.) en met de discus, waar geen maat stond op Shaquille Emanuelson (61,77 m.).

Bij de oude en nieuwe kampioenen waren het traditioneel veel sprintonderdelen, waarop de winst werd gepakt. Churandy Martina klopt Bockarie op de 100 meter in 10,37 sec (+3.6) en was ook de slotloper in de winnende 4 x 100 meterploeg (40,89 sec), de 400 meter ging ook zonder Liemarvin Bonevacia naar Rotterdam (Isaac Osei-Tutu in 48,84 sec) en die afstand mét horden werd gewonnen door Rayan Duperme in 52,83 sec. De vijfde zege was die op de 1500 meter, waar Milco Hahury in 4.32,56 min. de winst pakte. Laat die 1500 meter nou ook precies het onderdeel zijn waar de crux van de titelstrijd lag. Haag Atletiek bracht daar immers geen loper aan de start. Dat betekende 0 punten. Door de dag heen was het overigens niet het enige onderdeel waarop teams geen deelnemer in actie wisten te brengen. AAC had geen atleet op de 110 meter horden had. Met ook nog een diskwalificatie op de 100 meter erbij moesten de Amsterdammers nu tot en met de afsluitende 4 x 400 meter (knap gewonnen in 3.15,25 min.)  knokken om niét te degraderen.

Dat lot trof nu de mannen van Prins Hendrik, die vorig jaar in hun eigen Vught nog op het podium stonden. Met name op de werponderdelen lieten de Brabanders, zónder Patrick Cronie, Maarten Persoon en Lars Timmerman, simpelweg téveel punten liggen. Daar kon ook het weer van stal halen van hordeloper Jesper Arts niets meer aan veranderen. Dat betekent dus dat de sterk verjongde ploeg volgend jaar een treetje lager moet gaan acteren. AV 1923, PAC en AAC krijgen in september nog de kans om het vege lijf te rijden, tijdens de promotie/degradatiewedstrijd met de nummers 2 tot en met 6 van de eerste divisie.

Tot slot nog wat opvallende zaken door de dag heen: de keurige derde plek voor Unitas, de beresterke 16,99 m. met de kogel van Matyas Kerekgyarto (18 jaar pas) voor de Limburgers, de deelname van Ruben van Balen (51) als discuswerper voor kampioen Rotterdam (41,85 m. – goed voor 4 punten) en de knappe 7,53 m. (+2.4) van PAC-atleet Damian Felter in de verspringbak.

Vrouwen: niets boven Groningen

De wedstrijd bij de vrouwen kende een heel ander verloop dan bij de mannen. Daar lieten de vrouwen van Groningen Atletiek er vanaf het allereerste onderdeel geen twijfel over bestaan met welk doel zij naar Noord-Holland waren gekomen: kampioen worden! De winst van Eva Reinders bij het kogelslingeren (55,57 m.) betekende de eerste van in totaal 5 overwinningen. Tel daar nog eens 5 tweede plaatsen bij op en het gat van 22 punten met Prins Hendrik (115 om 93 punten) is grotendeels wel verklaard. Titelverdediger Rotterdam mocht met 92 punten mee naar het podium. Natuurlijk waren er nogal wat afwezigen, maar dat gold voor een groot aantal teams, om redenen die uiteenliepen van deelname aan de Diamond League tot zwangerschappen of zelfs al recente bevallingen.

Deze editie van het NK Teams toonde eens te meer aan hoe prettig het is als je één of liefst nog méér goede meerkampsters in je team hebt. Het meest levende bewijs daarvan vormde Sprint Breda: vorig jaar gepromoveerd en nu keurig vierde. Met dank aan Anouk Vetter (16 punten voor 6,58 m. (+ 3.1 ) verspringen en 15.24 m. kogelstoten, Anne van der Wiel ( 15 punten voor 54,96 sec. op de 400 meter en 13,62 sec. op de 100 meter horden) en Myke van der Wiel (12 punten voor 11,70 sec . op de 100 meter en 23,89 sec. op de 200 meter).  En dan zat er met Nadine Broersen nóg zo’n Bredase alleskunner hoogzwanger thuis in Dongen. Marit Dopheide was namens Sprint een toonbeeld van ‘álles voor de club’. Als rasechte 400 meterloopster kwam zij uit op de dubbele afstand (vierde in 2.18,80 min.) én liep ze ook nog een volle baanronde in de afsluitende 4 x 400 meter.

Eén meerkampster maakt echter nog geen zomer, zo illustreerde de degradatie van het team van Daventria. Emma Oosterwegel deed wat ze kon, won de 100 meter horden in 13,44 sec (+3.2) en werd derde bij het kogelstoten met 13,78m), zag zus Hanneke ook nog tweede worden op de 400 meter, maar het bleek niet genoeg om in de hoogste klasse  te blijven. Met 73 punten, evenveel als Lycurgus, maar minder overwinningen, viel het doek.

Het missen van een steeple-loopster gaf de brigade van meesterbrein en puzzelaar Michel Knobbe uiteindelijk de nekslag. Met 1 punt op de steeple was Daventria zevende geweest en was de thuisploeg gedegradeerd. Die mocht nu Brenda Calis dankbaar zijn. Zij offerde zich op, liep de 3000 meter steeplechase, klauterde over elke balk, pakte de waterbak keer op keer mee en kreeg voor haar 14.42,85 min. ook nog eens 2 punten. Naast Lycurgus moeten ook PAC en Haag Atletiek in september nogmaals aan de bak.

Groningen Atletiek kende eigenlijk nauwelijks zwakke plekken en gaat dus terecht Europa in. Op slechts 2 onderdelen werden 3 punten gescoord. Op geen enkele discipline werd men zevende of achtste. Leonie van Vliet toonde zich als sprintster een klasse apart met 11,45 (+4.7) en 23,53 (+3.6) op de 100 en 200 meter, Silke Jonkman en Sofie Lövdal wonnen de 3000 meter zónder en mét hindernissen en ook Sofie Dokter, Danara Stoppels en Jetske van Kampen deden een flinke duit in het zakje. Als ‘best of the rest’ had Prins Hendrik veel aan Maureen Herremans (12.85 m. hinkstap, met 3.0 rugwind), de Vlaamse verrassing Fleur Hooyberghs (4.00 m. polsstok), Cathelijn Peeters (58,96 sec. op de 400 meter horden) en Dagmar Smid, die in 2.15,76 min. de 800 meter won. Dat was genoeg om de oude kampioen nét voor te blijven, maar er ging in Assendelft écht niets boven Groningen.

Tekst: Ton de Kort / Fotografie: Lars van Hoeven

 

NK