Olympische nacht 4: Visser wordt vijfde in Olympische finale

02 augustus 2021
Topatletiek Vorige

Van vrijdag 30 juli tot en met zondag 8 augustus wordt het olympische atletiekprogramma afgewerkt in Tokio. In totaal komen 43 teamNL atleten in actie. In de nacht van zondag op maandag liep Nadine Visser de finale van de 100 meter horden en kwalificeerden Hassan en Schippers zich in hun races (1500 meter en 200 meter) voor de halve finale. 

Visser vijfde in finale

Visser heeft - bij velen bekend - niet de meest vlekkeloze aanloop gehad naar de Spelen: blessureleed en weinig wedstrijden. Het was dan ook maar de vraag hoe Visser ervoor stond. Nadat zij gisteren in een extreem snelle tijd de finale bereikte, leek het met haar vorm wel goed te zitten en was ze er vandaag op gebrand mee te strijden om de medailles. Het startschot klonk en Visser was goed weg. Tot en met horde zes lag ze op medaillepositie, maar daarna moest ze ietwat toegeven op de concurrenten. Uiteindelijk moest ze (in een tijd van 12.73 seconden) genoegen nemen met een vijfde plek in de Olympische finale, een teleurstelling voor haar. "Ik was goed tot horde zes, daarna kon ik m'n ritme niet goed vasthouden. Ik voelde me echt zoveel beter dan in de series, zo scherp. Ik baal echt flink. Gisteren was ik emotioneel omdat ik de finale had gehaald, maar als je er eenmaal staat, wil je meestrijden om de medailles", aldus Visser bij de NOS. 

Struikelende Hassan tóch door

Triple Sifan, die dit toernooi op drie afstanden uitkomt, liep vannacht (Nederlandse tijd) de series van haar favoriete 1500 meter. Hassan leek de wedstrijd te controleren, maar kwam door een valpartij voor haar in de slotronde ten val. Heel even leek de droom van Sifan Hassan al in duigen te vallen, nog voor de realisatie begonnen was. Maar Hassan heeft deze Spelen maar één doel, dus: opstaan, terugvechten en alsnog winnen. In een tijd van 4:05.17 minuten kwalificeerde Hassan zich voor de halve eindstrijd. Voor de camera van de NOS vertelde Hassan geschrokken te zijn, maar niet aan stoppen gedacht te hebben.

Schippers door naar halve finale 200 meter

Schippers startte in serie twee van de 200 meter. Algemeen bekend is dat Schippers - belemmerd door haar rugproblemen - nog niet in haar topvorm van een aantal jaar terug verkeert. Vanuit de binnenbaan sprintte Schippers naar een derde plek in haar serie (23.13 sec.).Bij de NOS gaf ze aan dat ze zoekende was tijdens de race, vooral het niet stappen op de lijn hield haar bezig. Bekijk haar race en reactie hier. Vanmiddag om 12:25 uur staan de halve finales op de planning. 

Jamile Samuel is niet van start gegaan op de 200 meter. Zij heeft last van een lichte blessure en om verergering te voorkomen wordt er geen risico genomen. Of zij op tijd fit is voor de 4x100 meter estafette is nog onbekend.

Tijdschema vanmiddag

Vanmiddag om 12:25 uur Nederlandse tijd wordt het atletiekprogramma hervat met de halve finales van de 200 meter. Voor Nederland in actie: Dafne Schippers. Dertig minuten later staan ook Bonevacia en Dobber klaar voor de halve finale. Het absloute hoogtepunt van de middag moet de finale (met Sifan Hassan) van de 5000 meter worden. Hieronder zie je het Nederlandse tijdschema. Klik hier voor meer informatie over TeamNL op de Olympische Spelen.

Fotografie: Orange Pictures
Foto’s in dit nieuwsbericht zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.