Olympische Spelen middag 1: Hassan en mixed relay naar finale

30 juli 2021
Topatletiek Vorige

Van vrijdag 30 juli tot en met zondag 8 augustus wordt het olympische atletiekprogramma afgewerkt in Tokio. In totaal komen 43 teamNL atleten in actie. Op de eerste avond in Tokio (middag in Nederland) stonden de kwalificaties van de 5000m, het kogelstoten en de mixed relay op het programma.

Sifan Hassan met seriewinst naar finale 5.000m

Is het historische toernooi van Sifan Hassan begonnen? Op dit moment staat Hassan nog steeds ingeschreven op de 1.500 meter, de 5.000 meter en de 10.000 meter. De eerste horde is genomen in de series van de 5.000 meter. Hassan begon de wedstrijd op de voor haar bekende manier. Vanuit achterin het veld schoof ze langzaam op naar voren op het moment dat er gaten ontstonden in de groep. Met nog 200 meter te gaan plaatste Hassan de beslissende versnelling. Ze won haar serie in een tijd van 14:47.89 minuten. Goed voor rechtstreekse kwalificatie naar de finale die maandag 2 augustus op het programma staat. Bij de NOS liet Hassan weten blij te zijn dat de series erop zitten. De beslissing over welke afstanden ze dit toernooi gaat lopen, schuift ze nog even voor zich uit in afwachting van hoe haar lichaam voelt na vandaag. 

Diane van Es maakte haar olympisch debuut in de series van de 5000 meter. Met nog zo’n twee kilometer te gaan moest ze de voorste groep laten gaan. Uiteindelijk bereikte Van Es de finish na 15:47.01 minuten en werd uitgeschakeld. Ze eindigde op plek 33 in de eindklassering. 

Mixed relay laat klasse zien

In de series van de 4x400 meter gemixte estafette lieten Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela zien dat ze tot de medaillekandidaten behoren.  Met een tijd van 3:10.69 minuten haalden ze bijna acht seconden van het Nederlands record af dat stond sinds mei dit jaar. TeamNL liep de tweede tijd in de series en mag zich gaan opmaken voor de finale. Zaterdag om 14:35 uur Nederlandse tijd klinkt het startschot voor de finalerace. 

Geen finale voor Jessica Schilder

Na een stressvolle aanloop naar deze Olympische Spelen kwam Jessica Schilder in de kwalificatie van het kogelstoten niet in de buurt van haar persoonlijk record dat ze eerder dit jaar behaalde. Schilder stootte in haar tweede poging 17.74 meter en daarmee wist ze de finale niet te bereiken. 

Tijdschema komende nacht

Vannacht (vrijdag op zaterdag) wordt het atletiekprogramma van TeamNL hervat. Hieronder zie je het Nederlandse tijdschema. Klik hier voor meer informatie over TeamNL op de Olympische Spelen.

Fotografie: BSR Agency
Foto’s in dit nieuwsbericht zijn niet copyright vrij te gebruiken.