Olympische Spelen middag 2: Mixed Relay in NR naar vierde plaats

31 juli 2021
Topatletiek Vorige

Van vrijdag 30 juli tot en met zondag 8 augustus wordt het olympische atletiekprogramma afgewerkt in Tokio. In totaal komen 43 teamNL atleten in actie. Op de tweede avond in Tokio (middag in Nederland) stond de eerste finale van TeamNL op de planning: 4x400 meter mixed.

4X4 moet genoegen nemen met een vierde plaats

Gisteren stond de 4x400 meter mixed relay voor het eerst op het programma, want nooit eerder was de 4x400 meter mixed relay een onderdeel op de Olympische Spelen. TeamNL kwalificeerde zich gisteren gemakkelijk voor de finale van vandaag. USA werd gisteren gediskwalificeerd omdat zij op een ongeldig wisselpunt hadden gewisseld. Vandaag werd duidelijk dat de jury dit om onduidelijke redenen had teruggedraaid. USA werd weer toegevoegd aan de finale en daarom werd de strijd om het eremetaal uitgevochten door negen landen. 

TeamNL verraste door met Femke Bol en Liemarvin Bonevacia de finale in te gaan. Femke Bol vertelde vannacht (ochtend in Tokio) namelijk nog het volgende: "Ze liepen zo sterk, hebben mij niet nodig." De volledige ploeg bestond uit Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela. Deze opstelling werd beschouwd als de sterkst mogelijke.

Liemarvin Bonevacia begon als startloper aan de race en dit deed met verve. Hij wisselde als eerste en gaf het stokje door aan Lieke Klaver. Klaver liep de eerste 200 meter enorm snel, waardoor ze aan het eind iets moest toegeven op de concurrenten. Femke Bol mocht daarna gaan lopen en zorgde voor een ideale uitgangspositie voor Ramsey Angela. Ook hij liep een ijzersterke race, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plaats. Na 3:10.36 minuten passeerde Angela de finishlijn, wat een nieuw Nederlands record betekende voor de ploeg. 

Lieke Klaver vertelde bij de NOS hoe trots ze is op het team: "We worden vierde in een finale met de beste van de wereld. Dit is gewoon hartstikke goed. We moeten echt heel trots zijn." "Ik vind het zuur dat we vierde zijn geworden, maar we hebben er echt alles uitgehaald", aldus Ramsey Angela. Bonevacia wil vooral vooruit kijken: "We gaan verder. We hebben allemaal nog meer kansen: de 4x400 meter vrouwen/mannen en individueel."

Tijdschema komende nacht

Vannacht (zaterdag op zondag) wordt het atletiekprogramma van TeamNL hervat. Hieronder zie je het Nederlandse tijdschema. Klik hier voor meer informatie over TeamNL op de Olympische Spelen.

Fotografie: BSR Agency enOrange Pictures
Foto’s in dit nieuwsbericht zijn niet copyright vrij te gebruiken.