Olympische Spelen middag 6: Anouk Vetter aan de leiding, Hassan naar finale

04 augustus 2021
Topatletiek Vorige

vrijdag 30 juli tot en met zondag 8 augustus wordt het olympische atletiekprogramma afgewerkt in Tokio. In totaal komen 43 teamNL atleten in actie. Woendsagmiddag kwalificeerde Sifan Hassan zich voor de finale van de 1500 meter en zette Anouk Vetter een sterke eerste meerkampdag neer.

Anouk Vetter aan de leiding na dag 1

Anouk Vetter is bezig aan een gigantisch goede meerkamp. Na resultaten van 13.09 seconden op de 100m horden, 1.80m bij het hoogspringen, 15.29 meter bij het kogelstoten en 23.81 seconden op de 200 meter, staat Vetter na de eerste meerkampdag aan de leiding van het klassement. In de prognose heeft Vetter  een ruime marge op haar Nederlands record van 6636 punten. Met donderdag nog het verspringen, het speerwerpen en de 800 meter op het programma, ligt Vetter op koers voor een medaille. Het blijft de meerkamp en zoals we vandaag bij het wegvallen van titelkandidate Katarina Johnson-Thompson zagen, kan er nog van alles gebeuren. Datzelfde zei Vetter tijdens haar interview met de NOS: "Bij het verspringen morgen gaat het razendsnel met de punten, dat wordt echt belangrijk. Nu eerst even genieten, ik doe het goed."

Ook Oosterwegel bezig aan goede zevenkamp

Emma Oosterwegel heeft na de eerst dag eveneens een grote voorsprong op haar beste resultaat tot nu toe. Met resultaten van 13.36 sec. (100m horden), 1.80m (hoogspringen), 13.28m (kogelstoten) en een persoonlijk record van 24.25 sec. op de 200 meter, staat Oosterwegel na dag één op plek elf in het klassement.

Voor Nadine Broersen verloopt de meerkamp iets minder voortvarend. Broersen staat op plaats zeventien in de tussenstand. Met 13.74 seconden op de 100m horden, 1.80m bij het hoogspringen, een goede stoot van 13.28m bij het kogelstoten en een mindere tijd van 25.57 seconden op de 200m verliest ze terrein op haar PR meerkamp uit 2014.

Sifan Hassan naar finale 1500m

Sifan – triple – Hassan ligt nog steeds op koers! In de halve finale van de 1500 meter wist ze zich, ogenschijnlijk gemakkelijk, te kwalificeren voor de finale. Hassan bouwde de race van achteruit op en begon met opschuiven bij het ingaan van de laatste ronde. Deze keer bleef Hassan bespaard van valpartijen en kon ze haar versnelling rustig opbouwen. Door op het laatste rechte stuk ook haar concurrente Laura Muir te passeren, won Hassan haar halve finale in een tijd van 4:00.23 minuten. De finale van de 1500 meter staat vrijdag om 14:50 uur Nederlandse tijd op het programma. Een dag later wil Hassan ook de finale van de 10.000 meter lopen.

Klaver en De Witte uitgeschakeld 

De Nederlandse vrouwen op de 400 meter zijn er niet in geslaagd om te verrassen. Het is Lieke Klaver en Lisanne de Witte niet gelukt om zich te plaatsen voor de finale van de 400 meter. Klaver, die kwam tot precies dezelfde tijd als in de series (51.37 sec.), had duidelijk het plan om hard van start te gaan. Tot 300 meter lag ze dan ook nog in kansrijke positie, maar daarna ging het licht uit. Tegen de NOS zei ze: “ik had gehoopt op een fantastische race. Vandaag had ik zoiets van: ik kan niet anders doen dan alles geven. Ik ben blij dat ik het vandaag gedaan heb”.

Lisanne de Witte bereikte de finish in haar halve finale als achtste na 52.09 seconden. Ook dat was niet voldoende voor een plek in de eindstrijd. De Witte gaf aan dat ze na een periode met vervelende blessures, waar ze nog steeds last van heeft, blij is in de halve finale te hebben gestaan. Zowel De Witte als Klaver zien we later dit toernooi waarschijnlijk weer op de baan als onderdeel van het 4x400 meter estafetteteam. De series van de 4x400 meter worden donderdag om 12:25 uur Nederlandse tijd gelopen. 

Tijdschema vannacht

Zet Anouk Vetter haar sterke meerkamp voort en wat doet TeamNL op de 4x100 meter? Je ziet het vannacht! Klik hier voor meer informatie over TeamNL op de Olympische Spelen.

Fotografie: Orange Pictures
Foto’s in dit nieuwsbericht zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.