Olympische Spelen middag 9: Hassan pakt tweede goud, sensationeel zilver estafettemannen

07 augustus 2021
Topatletiek Vorige

Van vrijdag 30 juli tot en met zondag 8 augustus wordt het olympische atletiekprogramma afgewerkt in Tokio. In totaal komen 43 teamNL atleten in actie. Op de laatste dag in het olympisch stadion in Tokio liep Sifan Hassan naar haar tweede olympische titel en pakten de estafettemannen sensationeel zilver.

Sifan Hassan olympisch kampioen 10.000m 

Sifan Hassan voltooide haar stunt door de olympische titel op de 10.000 meter te veroveren. Eerder won ze ook al goud op de 5.000 meter en pakte ze het brons op de 1500 meter. Hassan had een ongekend zwaar programma deze week. In totaal heeft ze zes keer op de baan gestaan in het Olympisch Stadion en bijna 25 wedstrijdkilometers in haar benen sinds 30 juli. De opgestapelde vermoeidheid en de fysieke klachten die Hassan al sinds haar eerste race dit toernooi ervaarde, weerhielden haar er niet van om ook vandaag de wedstrijd te controleren. Ze liep voortdurend in tweede positie en bewaarde haar ultieme versnelling tot het laatste rechte stuk. Bij het uitkomen van de bocht draaide Hassan de gaskraan open en liet ze de concurrentie achter zich. De klok stond stil na 29:55.32 minuten. Bij de NOS liet Hassan weten superblij te zijn met haar gouden medaille, maar ook dat het toernooi erop zit. "Ik was teleurgesteld met het brons van gisteren, maar als ik toen had gewonnen, had ik het vandaag niet meer gekund." Op de vraag of Hassan het succes gaat vieren, antwoordde Hassan met: "Nee, ik ga slapen".

Sensationeel zilver voor 4x400m mannen

De Nederlandse mannen op de 4x400 meter estafette stegen boven zichzelf uit. Jochem Dobber, die in de series nog bijdroeg aan het behalen van de finale in een nationaal record, werd in de finale vervangen door Liemarvin Bonevacia. Samen met Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela liep Bonevacia een geweldige finalerace. Het team liep naar een sensationele zilveren medaille in een nieuw nationaal record van 2:57.18 minuten. Voor de camera van de NOS zei Bonevacia: "Ik zei na de finale van de individuele 400 meter al dat je moet blijven dromen en dit is een droom". Terrence Agard zette een razendsnelle splittijd neer en zei: "Ik weet niet waar ik die energie vandaan haalde op het laatste stuk. Als je dit vooraf tegen me had gezegd, had ik je voor gek verklaard". Zondag wordt het team samen met Anouk Vetter, Emma Oosterwegel en Femke Bol gehuldigd op het Olympic Festival in Scheveningen. Bestel hier je tickets.

4x400m vrouwen zesde in Nederlands record

Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Laura de Witte en Femke Bol lieten in de finale van de 4x400 meter estafette zien dat het nog sneller kon. In de series op donderdag kwamen ze al tot een dik nieuw Nederlands record van 3:24.01 minuten. Vandaag haalden ze daar in de finale nog wat vanaf. Het Nederlandse team kwam als zesde over de finish na 3:23.74 minuten. 

Krumins stapt uit 

Ook Susan Krumins stond aan de start van de 10.000 meter finale. Krumins, wiens voorbereiding geteisterd werd door achillespeesklachten, moest de strijd al voor de helft van de wedstrijd staken en bereikte de finish niet.

Huldiging Olympic Festival

Zondag worden de Nederlandse medaillewinnaars gehuldigd bij het TeamNL Olympic Festical op het sportstrand van Den Haag? Ben jij erbij? Bestel hier je tickets.

 

Fotografie: Orange Pictures
Foto’s in dit nieuwsbericht zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.