Olympische Spelen nacht 10: Abdi Nageeye wint zilveren medaille

08 augustus 2021
Topatletiek Vorige

Van vrijdag 30 juli tot en met zondag 8 augustus werd het olympische atletiekprogramma afgewerkt in Japan. In totaal kwamen 43 teamNL atleten in actie. Zondagnacht zorgde Abdi Nageeye voor een geweldige sensatie door de zilveren medaille te veroveren op de marathon.

Allerlaatste atletiekonderdeel

Zondagnacht waren marathonlopers Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Bart van Nunen de laatste Nederlandse atleten die in actie kwamen bij de Olympische Spelen. Om 07:00 uur lokale tijd klonk het startschot in een halfbewolkt Sapporo. Met een temperatuur van 26° Celsius en een luchtvochtigheid van rond de tachtig procent, waren de omstandigheden iets minder zwaar dan bij de vrouwenrace van gisteren, maar nog steeds uitdagend genoeg.

Abdi Nageeye op sensationele wijze naar zilver

De voorbereiding van Abdi nageeye verliep vanwege hamstringklachten niet vlekkeloos. Vandaag was daar niets van te merken. Nageeye was voortdurend te zien in de kop van de wedstrijd. Halverwege kwam hij door als zevende na 1:05.15 uur. Terwijl de kopgroep steeds verder uitdunde, handhaafde Nageeye zich voorin de wedstrijd. Rond 25 kilometer voerde favoriet Eliud Kipchoge het tempo op waardoor de kopgroep met Nageeye na dertig kilometer nog maar bestond uit elf man. Steeds meer atleten verloren de aansluiting en Nageeye bleef uiteindelijk over met Lawrence Cherono en Ayad Lamdassem en de Belg Bashir Abdi. Op dat moment was Eliud Kipchoge al zo goed als zeker van de overwinning. In de laatste kilometers begon Nageeye steeds overtuigender te lopen. Hij ging zich zelfs bekommeren om zijn trainingsgenoot, en boezemvriend, Bashir Abdi. In de laatste 200 meter sleepte Nageeye de Belg mee in zijn eindsprint waardoor de mannen uiteindelijk op plaats twee en drie over de finish kwamen. Nageeye zette de klok stil na 2:09.58 uur. Abdi Nageeye treedt in de voetsporen van Gerard Nijboer (tweede in 1980 in Moskou) door naar het zilver te sprinten in de olympische marathon. 

Klik hier voor de beelden van de sensationale laatste meters.

Luister hier naar Abdi (NOS)

Choukoud en Van Nunen niet gefinisht

Choukoud kwam halverwege nog door na 1:07.05 uur, maar moest net na het dertig kilometerpunt na meerdere keren overgeven de strijd staken vanwege maagklachten. Bart van Nunen heeft in de voorbereiding niets aan het toeval overgelaten. Begin mei liep Van Nunen een halve marathon in Sapporo om te wennen aan de Japanse omstandigheden en cultuur. Door trainingen en metingen in de klimaatkamer op Papendal wist Van Nunen ook precies op welke manier hij vandaag zijn beste prestatie neer kon zetten. Van Nunen liep na tien kilometer nog op plaats 91 en rukte daarna steeds verder op naar voren. Hij passeerde de halve marathon als 78e na 1:07.45 uur en leek erg goed op weg. Op 35 kilometer kwam van Nunen nog door als 56e. Daarna is hij helaas uit de race gevallen als gevolg van de zware omstandigheden.

 

Fotografie: BSR Agency, foto's in dit bericht kunnen niet rechtenvrij gebruikt worden,