Olympische Spelen nacht 6: Femke Bol pakt brons op de 400mh

04 augustus 2021
Topatletiek Vorige

vrijdag 30 juli tot en met zondag 8 augustus wordt het olympische atletiekprogramma afgewerkt in Tokio. In totaal komen 43 teamNL atleten in actie. In de nacht van dinsdag op woensdag bemachtigde Femke Bol een bronzen medaille op de 400 meter horden en begonnen de meerkampsters aan hun Olympisch toernooi.

Brons voor Bol

Om 04:30 uur stond de finale 400 meter horden op het programma. Het beloofde een enorm spannende race te worden, want de regerend Olympisch kampioen, wereldrecordhoudster én Femke Bol stonden allemaal aan de start. En inderdaad: het werd een zinderdende finale waarin wereldrecordhoudster McLaughlin aan het langste eind trok. Zij won de finale in een nieuw wereldrecord (51.46 sec.). Tweede werd Muhammad, ook zij dook onder het oorspronkelijke wereldrecord. En daarna was daar Femke Bol, de 21-jarige Amerfoortse atleet. Ze sprintte naar een nieuw persoonlijk en Europees record van 52.03 seconden. Het werd weliswaar geen goud, maar brons met een gouden randje. Ze kreeg de medaille amper een halfuurtje na haar race omgehangen: "hij voelt goed, lekker zwaar". 

Femke Bol bij de NOS: "Dat je met 52.03 derde wordt, zegt denk ik een hoop. Het was, net als bij de mannen, een bizar snelle race. Die meiden zijn van zo'n hoog niveau. Ik ben écht op mijn allerbest geweest, harder kon ik niet. Ik kan eindelijk tegen de beste vrouwen lopen, hopelijk kom ik ze nu wat vaker tegen. Ik kan het nog niet helemaal beseffen, zo gaaf."

Meerkampsters goed van start

Ook de meerkampsters zijn vannacht begonnen aan hun Olympische zevenkamp. Het eerste onderdeel is steevast de 100 meter horden. Alle drie de dames liepen op dit onderdeel een uitstekende tijd. Een snelle 13.36 sec. (PB) was er voor Emma Oosterwegel, in dezelfde serie sprintte Nadine Broersen naar 13.74 sec. Anouk Vetter kwam in de laatste serie tot 13.09 sec., ook een persoonlijk record. 

Kort daarna mochten de vrouwen door naar het hoogspringen. Anouk Vetter en Emma Oosterwegel sprongen allebei in groep B. Beiden bereikten zij de hoogte van 1.80 meter. Voor Emma Oosterwegel een persoonlijk record en voor Anouk Vetter een SB. Nadine Broersen mocht in groep A uitkomen, de groep voor de specialisten. Broersen behaalde alle hoogtes tot en met de 1.80 meter in één keer, maar sprong 1.83 meter drie keer ongeldig. De vrouwen zijn uitstekend begonnen aan de zevenkamp. We zien hen vanmiddag alweer terug op de atletiekbaan voor de andere onderdelen van dag één.

Tijdschema vanmiddag

Hieronder het complete tijdschema van vanmiddag. Sifan Hassan betreedt het atletiekstadion voor haar volgende missie, Lieke Klaver en Lisanne de Witte lopen de halve finale 400 meter en Oosterwegel, Broersen en Vetter zetten hun zevenkamp voort.

Fotografie: Orange Pictures
Foto’s in dit nieuwsbericht zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.