Olympische Spelen nacht 7: dag twee van de meerkamp en 4x100m estafette

05 augustus 2021
Topatletiek Vorige

Vrijdag 30 juli tot en met zondag 8 augustus wordt het olympische atletiekprogramma afgewerkt in Tokio. In totaal komen 43 teamNL atleten in actie. Vannacht zagen we hoe meerkampsters Vetter en Oosterwegel aan dag twee begonnen, Nadine Broersen moest de strijd helaas staken. De 4x100m estafettedames bereiken de finale, de 4x100m mannen slagen hier niet in. 

Meerkamp dag twee

Geen Nadine Broersen op de meerkamp vandaag. Ze had met haar beste onderdelen nog voor de boeg zicht op een plek in de top tien, maar kampt met fysiek ongemak. Anouk Vetter en Emma Oosterwegel zijn nog wel in de strijd; en hoe.

Anouk Vetter begint dag twee aan de leiding. Ze is bezig aan een razend goede meerkamp en laat haar vorm zien bij het verspringen. Na een foutsprong is ze scherp en dat komt eruit bij de tweede en derde poging waar ze met 6.47 meter een goed resultaat neerzet. Bij het speerwerpen levert Vetter iets in met een worp van 51.20 meter. In de tussenstand na zes onderdelen staat Vetter op de tweede plek in de tussenstand met 64 punten achterstand op koploper Nafi Thiam. Dat lijkt een onoverbrugbaar verschil. Ondanks dat de 800 meter niet het beste onderdeel is van Vetter, ligt de zilveren medaille wel binnen handbereik. Met een score van 5848 punten ligt Vetter ook op koers om haar eigen Nederlands record van 6636 punten uit 2017 te gaan verbeteren.

Ook Emma Oosterwegel is bijzonder goed op weg. Zij heeft de eerste dag van haar Olympische zevenkamp erg goed afgesloten, plek 11, en neemt daarmee een voorsprong op haar beste resultaat tot nu toe. Bij het verspringen noteert ze in haar beste sprong 6.29 meter en daarmee stijgt ze na zes onderdelen naar plek acht. Bij het speerwerpen haalt Oosterwegel geweldig uit met een nieuwe persoonlijk record van 54.60 meter. Met alleen nog de afsluitende 800 meter te gaan staat ze op plek vier in de tussenstand. Oosterwegel mag vanmiddag om 14:20 uur met de Belgische Noor Vidts en de Amerikaanse meerkampsters Kendel Williams en Erica Bougard gaan strijden voor een plek op het erepodium. De verschillen zijn klein.

Estafettedames nipt naar de finale

Het kwartet bestaande uit Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney, bereikte deze ochtend (03:00 uur NL tijd) de Olympische finale van de 4x100 meter estafette.

Dat ging niet helemaal soepel vanwege een matige wissel tussen startloopster Visser en Schippers; ze moest behoorlijk inhouden om het stokje nog in het wisselvak over te kunnen nemen. Dafne Schippers maakt vervolgens veel goed en de tweede wissel op van Hunenstijn gaat goed. Slotloopster Sedney moest op de laatste rechte meters de top van het veld laten gaan; ze finishen op plek vijf in een snelle SB tijd van 42.81 seconden. Even lijkt een finaleplek lastig te worden maar uiteindelijk blijkt de zevende tijd van alle deelnemers genoeg voor een plek bij de beste acht.

Kort na hun race stonden de vier dames bij de NOS. Nadine Visser: “we maken het wel onnodig spannend maar hé, we staan gewoon in de finale!”. Ook Marije van Hunenstijn reageert: “we zaten echt in een hele sterke serie dus het was echt heel spannend. In de finale moeten we er superscherp in gaan en vooral genieten!”

Luister hier naar de 4 dames bij de NOS. 

We zien de dames terug in de finale van de 4x100m estafette op vrijdag 6 augustus om 15:30 uur (NL tijd).

4x100 meter mannen uitgeschakeld

Anderhalf uur later was het de beurt aan de Nederlandse mannen. Helaas slagen de vier mannen, Joris van Gool, Taymir Burnet, Christopher Garia en Churandy Martina, er niet in om het stokje bij slotloper Martina te krijgen.

Team NL zat in een zeer sterke serie met onder andere Jamaica, Groot Brittannië en Japan dus een gokje wagen was wellicht de strategie. Startloper Joris van Gool was snel weg en de wissel op Taymir Burnet was goed, ook de tweede wissel op Christopher Garia was scherp. In de bocht lag Nederland er nog goed voor, het ging helaas mis bij de laatste wissel van Garia op slotloper Churandy Martina. Garia weet Martina niet op tijd te bereiken en het Olympisch avontuur is over. Erg zuur voor de Nederlandse ploeg en voor Churandy Martina, voor wie het de laatste Spelen zullen zijn, in het bijzonder.

Taymir Burnet: "ik weet nog niet wat er precies gebeurd is, we moeten de beelden terugkijken en daarvan leren." Ook Joris van Gool blikt kort terug: "mijn stuk ging erg goed, van een afstandje zie je het vervolgens niet zo goed maar het is dan wel zuur als je op het slotstuk ziet dat ons oranje shirtje er niet tussen loopt. We moesten hier en daar wat risico nemen om een goede kans te maken tussen deze sterke teams."

Slotloper Churandy Martina, die voor de vijfde en laatste keer op de Olympische Spelen staat, blijft positief als altijd: "het ging niet goed bij Chris en mij, de wissel. We moeten echt alles tot in de puntjes goed doen ten opzichte van de andere sterke landen. Ik baal wel dat het zo eindigt, maar we hebben ons best gedaan om hier te zijn en om hier te staan."

Kijk terug naar de mannen bij Jeroen Stekelenburg (NOS). 

Tijdschema vanmiddag

De ontknoping van de meerkamp staat vanmiddag op het programma. Wat kunnen Anouk Vetter en Emma Oosterwegel, zit er een medaille in? Daarnaast komen de vrouwen in actie op de 4x400 meter estafette en staat Liemarvin Bonevacia in de finale van de 400 meter. 

 

Fotografie: Orange Pictures
Foto’s in dit nieuwsbericht zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.