Olympische Spelen nacht 9: Deelstra finisht als 44e, Holterman naar plek 63

07 augustus 2021
Topatletiek Vorige

Van vrijdag 30 juli tot en met zondag 8 augustus wordt het olympische atletiekprogramma afgewerkt in Japan. In totaal komen 43 teamNL atleten in actie. Zaterdagnacht kwamen Andrea Deelstra en Jill Holterman in actie op de olympische marathon.

Extreme omstandigheden

Vanwege de verwachte warme weersomstandigheden in Tokio, is lange tijd geleden al besloten om de marathon te verplaatsen naar Sapporo, dat zo'n achthonderd kilometer ten noorden van Tokio ligt. Maar precies op het moment dat de olympische marathon gelopen moest worden, was het in Sapporo even warm of zelfs warmer dan in Tokio. Dat heeft de organisatie op het laatste moment doen besluiten om de start van de vrouwenmarathon een uur te vervroegen. Het startschot klonk al om 06:00 uur lokale tijd (23:00 uur in Nederland). In Nederland hebben Andrea Deelstra en Jill Holterman zich voorbereid door te trainen in de klimaatkamer op Papendal. In die ruimte werd het Japanse klimaat nagebootst met een hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Dat neemt niet weg dat ook tijdens de wedstrijd veel gekoeld moest worden om de lichaamstemperatuur niet te ver te laten oplopen. Daarom zagen we Deelstra al vroeg in de wedstrijd met een zak ijs op haar hoofd rondlopen, zwaaiend naar de cameraman. 

Deelstra finisht op plaats 44

Het vizier van Andrea Deelstra stond al sinds de Olympische Spelen van vijf jaar geleden gericht op deze marathon in Sapporo. Deelstra vertrok dan ook vol ambitie en behield de aansluiting met de kopgroep tot vijftien kilometer. Op dat moment liep ze op plaats 42. Even rukte ze op naar plaats 29 met een tussentijd van 1:16.02 uur halverwege, maar vanwege pijn in haar heup slaagde slaagde Deelsrta er niet in om deze positie vast te houden. Na ongeveer 30 kilometer heeft ze een stuk moeten wandelen om de pijn te laten zakken. Volgens haar coach Bram Wassenaar heeft Deelstra hierdoor zo'n twee minuten verloren. Uiteindelijk bereikte ze de finish als 44e in een tijd van 2:37.05 uur.

63e plaats voor Holterman

Jill Holterman had duidelijk een ander plan. Na twee kilometer liet Holterman de kopgroep gaan en koos ze voor haar eigen tempo. Bij de eerste doorkomst, na vijf kilometer, liep Holterman op plaats 82. Daarna is Holterman steeds verder naar voren opgeschoven. Na de eerste helft kwam ze door in 1:20.32 uur. Holterman wist uiteindelijk op te rukken naar plaats 63 in de eindklassering. Ze finishte in een tijd van 2:45.27 uur. 

Tijdschema zaterdag

Zaterdagmiddag gaat Sifan Hassan op jacht naar haar derde medaille van deze Olympische Spelen. De 4x400m estafetteteams proberen hun goede resultaten uit de series een vervolg te geven in de finale. In de nacht van zaterdag op zondag lopen de mannen hun olympische marathon.

Fotografie: BSR Agency. Foto's in dit bericht kunnen niet rechtenvrij worden gebruikt.