Ontknoping Nationaal Crosscircuit tijdens de NETL NK Cross

21 februari 2019
Nationaal Crosscircuit Vorige

Na een hele reeks van prachtige crossen in het Nationaal crosscircuit wordt komende zondag de  afsluitende wedstrijd,  de NETL NK cross, gelopen “in de polder”.

Wie denkt een vlak parcours te krijgen komt zwaar bedrogen uit. Zand, strand, heuvels en veel geaccidenteerde (relatief) smalle gras paden. Bij de try-out wedstrijd, die in december werd gehouden, bleek al snel dat dit een loodzwaar parcours is waar vooraf geen favoriet voor de winst valt aan te wijzen. Het parcours moet je liggen. Natuurlijk zijn er favorieten onder de deelnemers. Wat een zekerheid is, is dat het een spannende strijd gaat worden om de Nederlandse cross titels.

Spannende strijd verwacht om podium mannen lange cross

Niet de gehele nationale top is aanwezig, maar kijkend naar de startlijst wordt dit toch een interessante wedstrijd. Met Frank Futselaar, Geart Jorritsma (nr. 3, 2018), Stan Niesten en Rob Vijver aan de start. Tom Hendrikse, die voortreffelijk liep tijdens de Abdijcross, is eveneens aanwezig. Dit zijn tevens de mannen die de wedstrijd hard zullen maken.

Deelstra komt titel verdedigen

Uit de top van het National crosscircuit zijn vijf dames uit de top 10 aanwezig. Andrea Deelstra, winnares in 2018, is dit jaar wederom favoriet maar zal grote concurrentie krijgen van Anne Luijten, Veerle Bakker, Diane van Es en Ruth van der Meijden.

Anderiessen wint het crosscircuit, maar wordt hij ook Nederlands kampioen?

Met 82 deelnemers wordt de korte cross bij de mannen een spektakel. Veel snelheid, korte wendingen, wisselende ondergronden maakt dat er vanaf de eerste meter moet worden gestreden voor een goede uitgangspositie. Zit je er niet bij dan wordt het heel moeilijk. De winnaar van het crosscircuit wil natuurlijk aantonen dat hij de beste is op het NK, maar de concurrentie is zwaar. Het gaat spannend worden tussen Bram Anderiessen, Jelmer van der Linden, Tom de Gelder en niet te vergeten Nick Marsman.

Kans op een een dubbelslag voor Dagmar Smid

Nagenoeg de gehele top 10 van het Nationaal crosscircuit korte cross staat dit weekend aan de start. Dagmar Smid staat momenteel eerste in het klassement gevolgd door Britt Ummels en Irene van der Reijken. Nikita van Lierop is nog een kanshebster voor het podium in het crosscircuit klassement.

Benieuwd naar alle deelnemers of de bezoekers informatie? Kijk op www.nkcross.nl

 

Tekst: Rolf Huizinga
Foto: Coen Schilderman