Op naar een nieuw medaillerecord op het WK para-atletiek?

13 juli 2017
Senioren Vorige

Uniek. Legendarisch. Onvergetelijk. Twee jaar geleden won Nederland een recordaantal medailles op de WK para-atletiek. Vanaf 14 juli mogen onze atleten in Londen hun best doen op die geweldige prestatie te overtreffen.

Het goud, zilver en brons paste in oktober 2015 amper in het vliegtuig dat vanuit Qatar terugvloog naar Nederland. In Doha haalde Oranje liefst vijftien medailles op: drie van goud, vier zilveren en achtmaal brons. Marlou van Rhijn en Kenny van Weeghel zorgden voor de mooiste plakken. Van Rhijn sprintte naar de hoofdprijs op de 100 en 200 meter, wheeler Van Weeghel troefde iedereen af op de 200 meter.

Maar tien landen veroverden in Doha meer medailles dan Nederland. China spande zonder meer de kroon met 85 keer eremetaal, waarvan liefst 41 maal goud.

De medailleoogst van Nederland loopt overigens erg gelijkelijk op. Van vijf (2011), via tien (2013), naar vijftien (2015). Als die trend doorzet, stapt Oranje op 23 juli met twintig plakken in de trein, die van Londen naar het vaste land gaat. Op naar een nieuw record? Over iets meer dan een week weten we meer.

Tot die tijd denken we nog even terug aan dat prachtige WK van twee jaar geleden. Bekijk hier de gouden races van Van Rhijn en Van Weeghel.

WK