PAC domineert CD-competitie als nooit tevoren

08 april 2019
Competitie Vorige

Na de eerste van drie wedstrijden bij de CD-competitie heeft PAC flink uitgepakt. Bij 3 van de 4 categorieën leidt het de dans. Alleen bij de C-jongens staat het niet bij de eerste 12. Daar is het verrassend het Oosterhoutse Scorpio dat een flinke voorsprong heeft op Phanos. De prestatie van de dag komt op naam van Britt de Blaauw. De C-juniore van PAC komt bij het verspringen tot 5.86 meter en dat is slechts 7 centimeter onder de beste prestatie ooit in deze categorie.

In 2018 zonder titel, nu op schema voor 3 uit 4

Het was misschien wel 1 van de grootste verrassingen uit het afgelopen atletiekjaar. PAC dat bij de CD-finale geen enkele titel wist te bemachtigen. Geen unicum, maar wel zelden vertoond. Dat ze hier in Rotterdam geen gewoonte van willen maken werd tijdens de eerste competitieronde wel duidelijk.  Vooral de dominantie bij de C-meiden laat niet te wensen over. In de afgelopen jaren werden er nog twee gelijkwaardige ploegen opgesteld om met twee ploegen naar de finale te kunnen. Dit jaar is dat niet het geval maar staat desondanks ook het tweede team gewoon bij de beste 12! Britt de Blaauw heeft de grootste vorm uit het indoorseizoen mee kunnen nemen. Met Miro Vlasman, net als trainer Oscar Terol overgekomen van Phanos, heeft PAC een geweldig niveau op de sprint met en zonder horde. Toch spreekt de 5.86 meter bij het verspringen het meeste tot de verbeelding. Daarmee staat De Blaauw derde op de ranglijst allertijden en komt de 5.93 meter van Marjan Goedhardt (uit 1977!) gevaarlijk dichtbij. Dat het team uit meer dan De Blaauw en Vlasman alleen bestaat bewijst de estafetteploeg door zonder De Blaauw op de 4x80 meter onder de 40 seconden te lopen. PAC heeft ruim 800 punten voorsprong op GAC Hilversum. Titelverdediger Groningen Atletiek wist op voorhand dat het lastig zou worden om de eindzege te pakken. Danara Stoppels en Britt Weerman zijn ondertussen B-junior en waren vorig jaar grotendeels verantwoordelijk voor de winst. Toch staat Groningen Atletiek er met een vijfde plaats in de tussenstand opnieuw goed voor.

Brabantse verrassing bij C-jongens

Niet PAC of Haag Atletiek maar Scorpio voert het klassement aan bij de C-jongens. De kleine club uit Oosterhout heeft niet de keuze uit talloze topatleten, de atleten die ze hebben doen het uitstekend. Een harde kern van 5 jongens die voor de punten moet zorgen. Een kwetsbare situatie, aangezien je bij een blessure meteen de sjaak bent, maar bij de eerste ronde verliep alles naar wens. Met loper Niels Laros, alleskunner Stijn Hendriks, sprinter Jens de Wilde en werper Max Kreeft werden er zoveel punten binnengehaald dat Phanos al een behoorlijke achterstand heeft. Op papier is de strijd bij de C-jongens het lastigst te voorspellen. Haag Atletiek zag de gouden generatie vertrekken naar de B-junioren en heeft logischerwijs in moeten leveren aan kwaliteit. Toch is de 19de plaats in de tussenstand Haag onwaardig en mede ingegeven door het feit dat er geen estafetteploeg aan de start stond. Een finaleplaats hoort daarom nog wel degelijk tot de mogelijkheden. Van het podium van 2018 heeft alleen Hera standgehouden. De ploeg uit Heerhugowaard heeft het verlies van Sebastiaan Bonte en Jeff Tesselaar uitstekend op kunnen vangen. Kopman Jared Broers is op de 100 meter horden meteen goed voor een 13.75 seconde met een forse tegenwind. Hera vinden we terug op een derde plaats. Zusje Lana mag niet ontbreken want met 9.98 seconden op de 60 meter horden maakt de winnares van de D-indoor Spelen indruk.

Wie stopt PAC bij de D-junioren?

We mogen dan pas één wedstrijd onderweg zijn, de kaarten bij de jongens D zijn al flink geschud. Enige houvast voor de andere ploegen; in september begint iedereen weer op 0. Alleen GAC Hilversum scoort net als PAC dik boven de 6000 punten, maar hebben toch al bijna 400 punten voorsprong. De ploegen zijn enigszins hetzelfde opgebouwd met Jozuah Revierre en Levi de Bruijn als kopmannen in Rotterdam en Florian Vriezen en Senne Gisius die met de scepter zwaaien in Hilversum. Sparta is niet uit te vlakken want die staan ondanks een 0 op de estafette op een voorlopige derde plaats. Angelo de Nooijer zorgde voor de beste individuele prestatie door de 80 meter af te raffelen in 9.99 seconden en dat met een lichte tegenwind. Met die tijd vinden we De Nooijer terug in de ranglijst allertijden.

Bij de meiden komt de concurrentie voor PAC uit Almere. Met sprintkanon Savienne Asikende en Laila Yahyaoui op de lange afstand is er een goede basis gelegd voor een mooi resultaat. En zeker bij de D-junioren kan er in een seizoen nog bijzonder veel gebeuren gezien de groeispurten die nooit parallel lopen in deze groep. Onvermeld mogen we het optreden van Nikki Verweij bij het speerwerpen niet laten. De atlete van Haag Atletiek komt tot 37.43 meter, de 19de worp ooit bij de D-junioren.

Alleen Phanos en Sprint met vier ploegen bij de beste 12.

Ook bij de CD-competitie zien we dat de grote verenigingen domineren. Phanos en Sprint zijn tot dusverre de enige die bij alle vier de categorieën op een finaleplek staan. PAC, Altis, De Spartaan en Prins Hendrik volgen met 3.  Toch zijn er in elke jaargang nog voldoende verrassingen. Scorpio bij de jongens C hebben we al genoemd, ook Scopias onderscheidt zich in positieve zin. De club uit Venlo maakt optimaal gebruik van het thuisvoordeel en staat er bij de D-jongens en zeker bij de C-meiden rooskleurig voor. De D-meiden van Lionitas laten zien dat het succes van vorig jaar geen toevalstreffer was. Sterker nog, de ploeg uit Leeuwarden staat er met een voorlopige vijfde plaats zelfs beter voor.

 

De tweede cd-competitie is op zaterdag 25 mei. 

Tekst: Ivo van Haaren