PAC en Haag Atletiek winnen B-finale

16 september 2019
Competitie Vorige

De meiden van PAC en de jongens van Haag Atletiek pakken in Zwolle de titel bij de B-junioren. PAC heeft een straatlengte voorsprong op KAV Holland en Groningen Atletiek. Het verschil tussen Haag Atletiek en PAC is aan het einde van de rit slechts 33 punten, met AV Hera als uitstekende derde. Absolute hoogtepunt van de finale is de 58.28 meter van Alida van Daalen waarmee ze de beste prestatie allertijden bij de B junioren van Corrie de Bruin verbetert.

Hoog niveau B-meiden in eenzijdige finale

Na de successen van Groningen Atletiek bij zowel de A-junioren als de senioren wordt op voorhand een mooie strijd verwacht met PAC. Dan moet bij Groningen alleen wel iedereen fit zijn. Britt Weerman, net als Sofie Dokter nog gespaard tijdens de succesvolle seniorencampagne, gaat de maandag voor de finale door haar enkel en ontbreekt. Daarmee is de spanning voor het goud verdwenen. Zeker als Alida van Daalen het op haar heupen krijgt. 1000 Punten krijgen voor een onderdeel is een zeldzame prestatie, als je dat op een werponderdeel voor elkaar krijgt dan ben je wel een ultieme eindbaas. Van Daalen komt in haar derde poging tot 58.28 meter, goed voor 1029 punten. Misschien wel belangrijker, Corrie de Bruin, in 1992 goed voor 56.48 meter, wordt onttroond als recordhoudster. Alsof dat nog niet genoeg is; de 17.13 meter bij het kogelstoten is goed voor 1009 punten. Toch is het succes van PAC veel meer dan Alida van Daalen alleen. Michelle Frowijn profiteert optimaal van het kopwerk van Emmy van den Berg en wint de 1500 meter, Miro Vlasman is als C-juniore goud waard op de 100 meter met en zonder horden en Joyce van Welie kan je op elk onderdeel inzetten. Een groot gedeelte van deze groep zal afreizen naar Portugal voor de Europacup.

Verwarring bij het verspringen, uitstekend hoogspringen van Dokter en Witte

Spannend is het wel voor de overige podiumplekken. De prestatie die voor de meeste consternatie zorgt is de 5.78 meter van Nikki Taag. De atlete van KAV Holland kan een aardig potje verspringen, toch zag ze deze afstand niet aankomen. Op eigen initiatief gaat ze bij de jury verhaal halen of de sprong wel juist gemeten is. De jury ziet, kijkende naar de overige sprongen van Taag, geen reden om van een fout te spreken waardoor de 5.78 meter blijft staan. Het past overigens wel in het rijtje van Haarlemse prestaties met een overtuigende overwinning voor Rosalie Breems op de horde, uitstekend werpen van Robina Negenman en de 1.80 meter van Fay Witte. Een mooie opsteker na een moeizaam seizoen. Witte krijgt op die hoogte gezelschap van Sofie Dokter die de honneurs van de afwezige Weerman fantastisch waarneemt. Voor Dokter een primeur en stiekem misschien ook wel het gevolg van een weergaloos seizoen. Dokter en Witte worden voor de sprong beloond met 1034 punten en dat zet de teller van 1000 punten plus scores op 4. Groningen Atletiek zien we lang niet meedraaien om de ereplaatsen maar doordat zowel Dokter als Danara Stoppels bij het kogelstoten in de tweede groep zitten levert de stand lang een vertekend beeld op. Voor de estafette staat Groningen Atletiek 10 punten voor op KAV Holland, een positie die ze na de estafette net niet vast weten te houden.  

Vorm van de dag maakt het verschil in hoogstaande jongensfinale

Zowel de ploegen van PAC als Haag Atletiek wisten dat ze zich geen misser konden veroorloven. PAC zonder Mark Heiden, Haag zonder Gabriel Emmanuel, het hield de ploegen in evenwicht. Het verschil over 2 wedstrijden in het reguliere seizoen was slechts 1 punt in het voordeel van de Rotterdammers. Voor Haag Atletiek is er een overwinning voor Nsikak Ekpo die de 100 meter wint in 10.85, op de voet gevolgd door Felter en Emanuelson (beiden PAC) die ook onder de 11 seconden blijven. Orry Willems heeft een contract voor het leven gekregen. De Belg, die voor de A-finale het gapende kogelslingergat bij Haag Atletiek met succes opvulde, haalt bij het discuswerpen opnieuw een sloot punten binnen. PAC wint 7 van de 11 onderdelen van de directe concurrent, maar ziet vooral het verschil bij het speerwerpen flink oplopen. De 59.14 meter van Mark van der Linden is ruim 20 meter verder dan de werper van PAC, Tijmen Hermse. Op de afsluitende estafette is de laatste 100 meter van Isiah Emanuelson zo indrukwekkend dat het tot en met de prijsuitreiking nog spannend is. Het verschil is uiteindelijk 33 punten in het voordeel van Haag Atletiek waardoor de juniorentitels keurig door beide ploegen worden verdeeld.

Het zegt veel over AV Hera dat zij lang in de wedstrijd worden genoemd als titelkandidaat. Onder aanvoering van Robin Korving is er in Heerhugowaard een fantastische lichting opgestaan die met de allerbesten meekunnen. Sebastiaan Bonte wint het kogelstoten en discuswerpen, meerkamper Jeff Tesselaar wordt met de week beter en met Lars Philipsen wordt er op de 1500 meter nauwelijks iets prijsgegeven.  Door het goede optreden van AV Hera blijft de verwachte spanning om het brons uit.

Tekst: Ivo van Haaren
Foto: CD finale 2018