Paralympische Spelen dag 10: Brons voor Nikita den Boer

04 september 2021
Topatletiek Vorige

Van vrijdag 27 augustus tot en met zondag 5 september werd het paralympisch atletiekprogramma afgewerkt in Japan. In totaal kwamen 17 teamNL atleten in actie. Nikita den Boer was op zondag de laatste Nederlandse atleet die in actie kwam en deed dat met succes.

Parcours

Nadat ze eerder al in actie kwam op de 1500 en de 5000 meter stond Nikita den Boer vannacht aan de start van haar favoriete onderdeel, de marathon (T54). Met een temperatuur van rond de 20 graden celcius en regenbuien was de verwachte warmte geen spelbreker tijdens deze race. Het Olympisch Stadion in Tokio werd al omgebouwd in aanloop naar de sluitingsceremonie, maar was nog wel het decor voor de start van de marathon. Na een kleine twee ronden op de atletiekbaan verlieten de wheelers het stadion om vervolgens ruim 40 kilometer door Tokio af te leggen. De laatste vijfhonderd meter werd weer verreden in het stadion. 

Brons voor Den Boer

Het tempo zat er gelijk goed in en Den Boer vestigde zich op plaats zeven na vijf kilometer. De Amerikaanse Susannah Scaroni koos vrijwel meteen het hazenpad en ging er alleen vandoor. In de achtervolgende groep bekeek Den Boer de situatie in eerste instantie aan vanuit de laatste positie. Halverwege bestond de tweede groep met Den Boer nog uit zeven personen. Na dertig kilometer begonnen de eerste atletes de aansluiting te verliezen. Den Boer kon blijven volgen en het gat met koploopster Scaroni werd na 35 kilometer snel kleiner. Twee kilometer voor de finish was Scaroni ingerekend en moest Den Boer twee atletes laten gaan. Even knokte ze zich weer terug tot de kopgroep, maar bij het ingaan van het stadion bleken haar Australische en Zwitserse concurrentes te sterk. De voorsprong op de nummer vier was groot genoeg en Den Boer reed met ruime marge naar de bronzen medaille in een nieuw Nederlands record van 1:38.16 uur! 

Alle Nederlandse prestaties tijdens deze Paralympische Spelen nog eens teruglezen? Klik hier voor de samenvattingen per dag.

Fotografie: Orange Pictures / Hèlène Wiesenhaan
Foto’s in dit nieuwsbericht zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.