Paralympische Spelen dag 8: Ongekend succesvolle dag voor TeamNL

03 september 2021
Topatletiek Vorige

Van vrijdag 27 augustus tot en met zondag 5 september wordt het paralympisch atletiekprogramma afgewerkt in Japan. In totaal komen 17 teamNL atleten in actie. Op vrijdag 3 september schitterde TeamNL met maarliefst drie atletiekmedailles.

Goud en paralympisch record voor Van Gansewinkel

Marlène van Gansewinkel maakte haar favorietenrol waar in de finale van de 100 meter in de klasse T64. Gisteren verbeterde Van Gansewinkel het paralympisch record in de series, vandaag was ze nog sneller. Ze zette de klok stil na 12.78 seconden, goed voor de paralympische titel! Dit is de derde medaille voor Van Gansewinkel in Tokio. Eerder won ze al goud op de 100 meter en brons bij het verspringen.

In dezelfde finale streden Fleur Jong en Kimberly Alkemade ook mee om de medailles. Beide atletes kwamen sterk opzetten in de laatste meters, maar slaagden er net niet in om een plek op het podium te bemachtigen. Jong kwam als vierde over de finish na 13.10 seconden. Alkemade eindigde op plaats vijf in 13.12 seconden.

Hendriks vlamt naar zilver

In een razendsnelle tijd van 47.95 seconden liep Olivier Hendriks naar de tweede plaats op de 400 meter in de klasse T62. De Europees kampioen van dit jaar liep een ijzersterke race en steeg boven zichzelf uit. De zilveren medaille mag mee naar Nederland!

Noëlle Roorda wint zilveren medaille

Ook Noëlle Roorda was beter dan ooit. In de finale van van het speerwerpen (F46) wierp ze haar speer voor het eerst in haar leven verder dan veertig meter. In de laatste poging werd Roorda teruggedrongen naar de bronzen positie, maar bleef rustig en pakte de tweede plaats terug met een persoonlijk record van 40.06 meter in haar laatste worp. Het paralympisch zilver is voor Noëlle Roorda! Een enthousiaste Roorda na de wedstrijd: "Dit had ik nooit verwacht, ik voelde dat ik goed was, maar dat ik nu in een wedstrijd veertig meter werp en een zilveren medaille pak is echt geweldig! Wauw!"

Tiende plaats voor Rozema

Salima Rozema kon niet verrassen in de finale van het verspringen in de klasse T20. Met een afstand van 4.69 meter eindigde ze op plaats tien. 

Tijdschema zaterdag

We maken ons op voor de laatste paralympische atletiekdag. Hieronder zie je het tijdschema van komende nacht. Klik hier voor meer informatie over TeamNL op de Paralympische Spelen.

Fotografie: Orange Pictures / Hèlène Wiesenhaan
Foto’s in dit nieuwsbericht zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.