Popelende meerkampers klaar voor start indoorseizoen

11 februari 2021
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

LiveHij kwam er dan toch. Een verkort indoorseizoen met daarin ruimte voor 2 NK’s. De senioren komen zowel individueel als op de meerkamp in actie. Komend weekeind is het aan de meerkampers om de gretigheid om te zetten in klinkende resultaten. Pieter Braun zou starten als titelverdediger maar heeft zich op het laatste moment afgemeld. Dat maakt de weg vrij voor de man in vorm, Rik Taam. Nadine Broersen heeft de uitnodiging voor de EK indoor op zak maar wil graag weten waar ze staat. Achter Broersen is het spannend voor de overige podiumplaatsen. Wil jij niks missen van de wedstrijd? Houd dan ons YouTube-kanaal in de gaten!

Livestream dag 1
Livestream dag 2

Generale repetitie voor Braun komt er niet, Taam op zoek naar verbetering

Een deelnemersveld om van te watertanden. Alleen Eelco Sintnicolaas, die met lichte rugklachten geen enkel risico wil nemen, en de geblesseerde Martijn Hoogewerf ontbreken. Ter illustratie, het zou zo maar kunnen dat je 5900 punten nodig hebt om het podium te halen. Een bizar getal, aangezien er slechts 8 atleten ooit in zijn geslaagd om dit aantal te behalen. Drie van hen starten komend weekeinde in Apeldoorn. Voor Braun zou de NK een mooie voorbereiding zijn op de EK, waar hij al een uitnodiging voor op zak heeft. De groep van Ronald Vetter besloot om de trainingsstage in Zuid Afrika te laten voor wat het is en hebben op Papendal er een gedegen voorbereiding opzitten. Braun heeft in tegenstelling tot zijn maatjes nog weinig specifiek werk gedaan aangezien het voor hem pas over drie weken moet gebeuren. Daarnaast maakt een onwillige hamstring/bil dat hij nog niet alles voluit heeft kunnen doen. Vooral het starten vormt een belemmering en om richting het EK geen enkel risico te nemen, heeft Braun besloten om niet van start te gaan.

Dat maakt de weg vrij voor Rik Taam. De enige ook die er al een meerkamp op heeft zitten. Gecoacht door Braun komt Taam in Aubiere tot 6001 punten. En dat terwijl Taam de meerkamp in Frankrijk vooral zag als testwedstrijd. Een ticket voor de EK indoor lonkt, ware het niet dat er het afgelopen weekend goed is gescoord in Europa. Taam voelt zich beter dan voor Aubiere en weet dat de winst vooral op dag 1 te behalen valt. Het verspringen en kogelstoten is voor verbetering vatbaar. Mocht dat onverhoopt niet naar wens gaan, dan zou Taam altijd kunnen besluiten om de tweede dag te laten voor wat het is, met de wetenschap dat 6001 punten voldoende kan zijn voor plaatsing. De intentie is er wel om de meerkamp gewoon af te maken.

Zowel Braun als Taam kunnen zich geen al te grote missers veroorloven want achter de twee is het dringen geblazen. Wat te denken van Rafael Raap, vorig jaar tweede met 5907 punten. Raap zijn aanloop verliep vlekkeloos totdat hij bij het voorslaan zijn pols verrekte. De pijn is verdwenen, het kogelstoten kon niet meer worden getraind met de 7,26 kilo kogel. Juist het kogelstoten gaat heel belangrijk worden voor Raap, die sinds deze winter draaiend door de ring gaat. Een techniek die beter past bij zijn kwaliteiten maar de nodige risico met zich meeneemt. Zeker als je de draai nog niet in de wedstrijd hebt kunnen uitproberen. Niettemin hoopt Raap een pr te scoren in Apeldoorn. Datzelfde geldt ook voor Rody de Wolff. Niet per definitie de indoorspecialist, maar toch een gevaarlijke klant. De Wolff heeft het afgelopen jaar gebruikt om fit te worden, wat betekent dat de problemen aan de pols en onderrug tot het verleden horen. Alleen de linker achillespees speelt hem zo nu en dan nog parten. Vertrouwen werd er gehaald uit de pr’s bij stand ver en kogel achterover. Ook De Wolff hoopt richting de 5900 punten te scoren.

Voor Sven Roosen en Sven Jansons wordt het hun eerste seniorenmeerkamp. Een dingetje zijn de hogere hordes. Roosen weet sinds deze winter hoe het is om een horde te raken, Jansons heeft geen voet meer over. Zijn doorhaalbeen, die op A-hoogte altijd razendsnel doorkwam, heeft het nu zwaar te verduren. Jansons is positief ingesteld en met de wetenschap dat er indoor maar vijf hordes staan moet de voet het overleven. Jansons zijn doel is om de 5793 punten die hij als A-junior scoorde te verbeteren. Roosen is in vorm en uitgerust en vooral benieuwd wat de eerste wedstrijd hem gaat brengen. Lauri Hulleman en Owen Beuckens maken het veld compleet.

Tussentijdse toets voor Broersen, spanning voor overige podiumplaatsen

Ook Nadine Broersen heeft een uitnodiging voor de EK indoor op zak en wil in Apeldoorn graag zien waar ze staat. Een tussentijdse toets, zoals trainer Robbert-Jan Jansen het noemt. De nummer 6 van het afgelopen WK heeft ondanks een val bij het hordelopen goed door kunnen trainen en heeft vooral zin om weer eens een meerkamp te draaien. Haar trainingskamp werd belegd op Papendal, waar ze twee weken in het sporthotel verbleef. Snelheid stond centraal en bij het hoogspringen begint het goede gevoel weer terug te komen. Het gevoel dat na talloze blessures aan voet/enkel enigszins was verdwenen. Broersen heeft leren relativeren en heeft het plezier weer terug bij het onderdeel, dat lang een echt wapen was in de meerkamp. Met 1.93 meter (indoor) is ze nog altijd in het bezit van het Nederlands Record. Spanning voor de titel wordt niet verwacht, aangezien Emma Oosterwegel ontbreekt vanwege een hamstringblessure.

Achter Broersen ligt de strijd volledig open. Een strijd tussen de trainers Sybout Wijma en Ingmar Vos. Wijma is met vier atletes hofleverancier bij de vrouwen, Vos doet daar met drie weinig voor onder. Een clash tussen de snelheid van Anne en Myke van de Wiel en het uitstekende hoogspringen van Manon Schoop, Sofie Dokter en Sarah van Beilen. Op de vraag hoe ze ervoor staan werd een eenduidig antwoord gegeven; geen idee. Niet geheel ten oprechte, aangezien deze atleten niet de luxe hebben om hun trainingen binnen af te kunnen werken. Voor Melissa de Haan en Marijke Esselink wordt het hoe dan ook een bijzonder NK. Hun leven stond afgelopen jaar volledig op zijn kop. De Haan vertrok voor de sport naar Rotterdam om in de groep van Ingmar Vos te kunnen trainen. Vos is tevreden over de ontwikkeling van zijn nieuwbakken atlete en ziet hoe de drie vrouwen (Anne en Myke) elkaar op meerdere fronten sterker maken. Esselink deed hetzelfde en is gaan samenwonen in Heerenveen, om bij Sybout Wijma te kunnen trainen. Een stap, die mede op advies van haar oude coach is gemaakt. Voor Esselink werd 2020 door gezondheidsproblemen een jaar om snel te vergeten. Het herstel is ingezet, het NK komt hoogstwaarschijnlijk nog te vroeg voor topprestaties. Alle vier de vrouwen uit de groep van Wijma hopen zich dit jaar te plaatsen voor een internationaal toernooi. Van Beilen en Dokter als meerkampsters voor de EK-20, Schoop en Esselink hopen hetzelfde te doen voor de EK-23.

Tekst: Ivo van Haaren
Fotografie: Coen Schilderman & Erik van Leeuwen

NK
Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK