Prachtige zilveren medaille voor Nederlandse meiden

09 december 2018
EK Atletiek Vorige

Het spits werd tijdens het EK Cross in Tilburg afgebeten door de meisjes onder 20. Een wedstrijd waarin Jasmijn Lau, samen met eerstejaars juniore Roos Blokhuis en Diane van Es, Famke Heinst, Jasmijn Bakker en Anne Hightower aan de start stonden.

Roos Blokhuis pakte al snel de koppositie, op kort afstand gevolgd door Diane van Es en Jasmijn Lau. Die koppositie moest ze in de tweede ronde afgeven. Een valpartij in de kopgroep leek Lau en Blokhuis  vervolgens weinig te deren. Schijnbaar ontspannen sloeg Lau in de laatste ronde een gaatje, maar vasthouden kon ze haar voorsprong niet. Uiteindelijk greep ze net naast de medailles en werd vierde. Winnares werd de Italiaanse Nadia Battocletti. Lau bedankte na de finish het publiek voor de aanmoedigingen. ‘Het was supervet’. In het landenklassement was die medaille er wél. De zes meiden liepen naar een prachtige tweede plek.

 

Bram Anderiessen beste Nederlander U20

Direct daarna kwamen de jongens in actie. De Nederlandse atleten Luuk Maas, Bram Anderiessen, Robin van Riel, Tim Verbaandert, Illian Mantens en Ryan Oosting speelden ondanks het enthousiaste publiek een bijrol. Favoriet Ingebritsen liep een bekeken race. De jonge Noor won als 17-jarige dit jaar de 1500 en 5000m tijdens het EK in Berlijn. In Tilburg sleepte hij zijn derde Europese titel in het veld in de wacht. Beste Nederlander was Bram Anderiessen.
 

 

Ellen van der Kolk debuteert in Oranje

Het derde startschot van de dag werd gelost voor de race van de vrouwen onder 23. In deze 6300 meter durende race in het regenachtige Beekse Bergen startte slechts één Nederlandse vrouw. Ellen van der Kolk. De 20-jarige atlete debuteerde vandaag op een Europees kampioenschap, nadat zij met een goede prestatie tijdens de Warandeloop bij het Nederlandse team mocht aansluiten. Het EK cross in eigen land was een mooie en leerzame ervaring voor deze nog jonge atlete, waar ze als 56e eindigde.

De winst bij de dames onder 23 ging naar Anna Emilie Møller. Van tevoren was de winst voor deze race het grootste raadsel. Het deelnemersveld bleef dan ook lang bij elkaar. Na veel plaatswisselingen plaatste Anna Gehring in de laatste ronde de versnelling, gevolgd door Møller. Møller trok uiteindelijk aan het langste eind en schonk Denemarken zo een zeldzame gouden plak. De winst in het landenklassement ging naar Duitsland.

 

 

Stan Niesten eindigt als elfde

Bij de mannen U23 startten vier Nederlandse atleten. Terwijl de regen met bakken uit de lucht kwam, streden Stan Niesten, Mike Foppen, Tom Hendrikse en Manuel de Backer voor het individuele en landenklassement. Stan Niesten bleek de snelste Nederlandse atleet te zijn. Onder luide aanmoediging van de vele Nederlandse toeschouwers, eindigde hij als 11e. De races van Niesten, Foppen, Hendrikse en De Backer samen resulteerde in de 7e plek in het landenklassement, dat werd gewonnen door Frankrijk.

Jimmy Gresier finishte na 8300 meter als eerste bij de beloften. Kort in de race bleef het veld bij elkaar, maar met nog 4 ronden te gaan besloot Gresier de snelheid te verhogen. Zijn verwachte concurrent, de Duitser Samuel Fitwi, volgde hem op de voet. Verder in de wedstrijd werd het gat tussen de mannen echter groter en werd steeds duidelijker dat Gresier zijn titel zou gaan verdedigen. Hij nam het goud zo mee terug naar Frankrijk.