Preview NK Cross

02 maart 2017
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

De vaderlandse top komt naar het Amsterdamse bos op 4 en 5 maart om te strijden om het Runnersworld Nederlands Kampioenschap Cross. De cross is na 31 jaar weer terug in het Amsterdamse bos. Het NK vindt plaats over het prachtige parcours van de Phanos Boscross.
Het Runnersworld NK Cross is de afsluiter van het Landelijke Crosscircuit. Na de Warandeloop (Tilburg), Sylvestercross (Soest), Abdijcross (Kerkrade) en Mastboscross (Breda) wordt het klassement in Amsterdam beslist.

Mannen lange cross

De heren gaan de Ajax-heuvel per ronde van 3,6 kilometer maar liefst drie keer te lijf. Dat maakt negen korte maar hevige beklimmingen. De vraag is wie daar het beste mee om kan gaan. Bij het NK cross is topsnelheid daarom niet zaligmakend. Toch lijkt Jesper van de Wielen de topfavoriet voor deze editie van het NK. Bij afwezigheid van toppers Khalid Choukoud, Michel Butter, Ronald Schroër en Abdi Nageeye kan hij de wedstrijd naar zijn hand zetten. Lokale matador Robert Ton kan wellicht voor een verassing zorgen. Hij kent het parcours goed en mogelijk kan hij dat tactisch uitbuiten.

Vrouwen lange cross

Het deelnemersveld bij de dames lange cross is compact en staat garant voor veel kwaliteit. De volledige top zes van het crosscircuit staat aan de start. Op basis van haar klassering is Marijke Visser favoriet voor de titel. In Soest lieten Marcella Herzog, marathonloopster Andrea Deelstra en Jill Holterman zien dat ze Visser aankunnen. De vraag is natuurlijk wie het beste uit de voeten komt op geaccidenteerd en modderig terrein. Een dame die zeker in staat moet zijn om een gooi naar de titel te doen is Jip Vastenburg. Afwachten of haar hoogtestage in Zuid-Afrika begin dit jaar zijn vruchten afwerpt. Nummer twee van het klassement en opkomend en jeugdig looptalent Veerle Bakker zal er voorts alles aan doen om het de gevestigde orde lastig te maken.

Mannen korte cross

De heren korte cross belooft een waar spektakelstuk te worden met maar liefst 112 deelnemers aan de start op een afstand van 2.7 kilometer. De strijd voor de titel NK cross 2017 lijkt zeer open dit jaar. Wordt het Jurjen Polderman, die vorig jaar deelnam aan het EK cross? Of wordt het Bas van Hooren – de Nederlands Kampioen 3000m indoor – die steevast in de top 5 van het Crosscircuit te vinden is? Of misschien Sjoerd Weijers,  ook altijd voorin te vinden in het crosscircuit.  Ook lokaal favoriet Nils Pennekamp van Phanos - winnaar NK korte cross in 2015 en tweede vorig jaar – is te vinden in het deelnemersveld. Onder de deelnemers ook Phanosatleet Luuk Wagenaar – onlangs verkozen tot leukste jeugdatletiektrainer van Nederland – die zeker voor een top 10-notering in aanmerking komt.

Vrouwen korte cross

De complete top 5 van het Crosscircuit zal starten bij de dames tijdens de korte cross . Marije Peters voert de ranglijst aan met 625 punten, op de voet gevolgd door Julia van Velthoven met 575 punten. Verder staat winnares van vorig jaar Manon Kruiver na wat wisselende resultaten in het crosscircuit nog kort achter de top. Zij kan een gooi naar de NK-titel en ook nog naar de eerste positie in het circuit doen.

Praktische informatie:
Startlocatie       De Arena Amsterdamse Bos
Adres               Nabij Nieuwe Kalfjeslaan 25
Tijdschema:      www.runnersworldnkcross.nl

NK