Reider wordt fulltime coach Schippers

10 maart 2017
Topatletiek Vorige

Uit noodzaak en ook uit verlangen naar iets nieuws wordt Dafne Schippers nu fulltime getraind door de Amerikaanse atletiekcoach Rana Reider, twee keer coach van het jaar in de VS. Haar Nederlandse trainer Bart Bennema, die de 24-jarige Schippers in acht jaar tijd van tienertalent tot wereldkampioen vormde, doet een stap terug. Hij blijft wel verantwoordelijk voor de krachttraining en de planning van wedstrijden.

De verschuivingen zijn tot stand gekomen in goed onderling overleg, beklemtoont Bennema (39) tegenover de Volkskrant. 'We hebben na de Olympische Spelen op de resetknop gedrukt. We wilden een volgende stap zetten. Dan is het nodig nieuwe dingen uit te proberen, andere impulsen te geven.' Schippers greep in Rio de Janeiro het zilver op de 200 meter en eindigde als vijfde op de 100 meter. In 2015 won ze als eerste Nederlandse vrouw goud bij de WK atletiek, op de 200 meter. In 2014 en 2016 kroonde zij zich tot Europees kampioene op de 100 meter. Dat jaar werd Bennema op het NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Coach van het Jaar. De geboren Assenaar mocht zich in 2015 tevens de beste atletiekcoach van de wereld noemen. 

Reider, specialist op het gebied van starten, is al anderhalf jaar werkzaam bij de Atletiekunie en hield zich ook al enige tijd bezig met het trainingsprogramma van Schippers. In Arnhem traint hij niet alleen met Nederlandse sporters, zoals Churandy Martina en Sharona Bakker, maar werkt er ook met vijf buitenlandse topatleten, onder wie de Amerikaan Christian Taylor, tweevoudig olympisch kampioen hink-stap-sprong. Schippers traint al enige tijd intensief met een Britse sprinter uit zijn stal, Desirèe Henry.

Bekijk hier de video met Rana Reider in Peptalk

 

Foto: Ronald Hoogendoorn