Record en vier medailles bij European Throwing Cup

13 maart 2022
Topatletiek Vorige

Het weekend van 12 en 13 maart stond voor zes Nederlandse werpers in het teken van de European Throwing Cup in Leiria, Portugal. Een outdoorwedstrijd die in de winter georganiseerd wordt om de beste werpers van Europa het tegen elkaar op te laten nemen. Het weekend werd gekenmerkt door veel regenbuien die, vooral op zaterdag, zorgden voor moeilijke omstandigheden.

Record en zilver voor Schilder

Wéér een Nederlands record voor Jessica Schilder! Ze verbeterde het Nederlands record outdoor kogelstoten naar 18,89 meter en won zilver. Schilder is nu in het bezit van het nationaal indoor- en outdoor record kogelstoten. Ze liet weten blij te zijn met de verbetering van het Nederlands record tijdens haar eerste outdoorwedstrijd. "Ik had gehoopt op meer, maar gezien de regenachtige omstandigheden ben ik zeer tevreden!" Over een week gaat Schilder weer terug naar de indoorbaan tijdens de WK Indoor in Belgrado (18 – 20 maart).

Op hetzelfde moment verliep de wedstrijd voor Benthe König minder goed. König kreeg geen uitslag achter haar naam nadat ze zes ongeldige pogingen neerzette: "Ik baal erg van mijn wedstrijd. De omstandigheden waren moeilijk en het lukte mij niet om hier goed mee om te gaan. Ondanks dat was het wel gaaf om in dit veld te stoten en kijk ik uit naar de rest van het outdoorseizoen!"  

Ook zilver voor Van Daalen

Bij het discuswerpen voor de vrouwen onder de 23 jaar (U23) ging Alida van Daalen aan de haal met de zilveren medaille met een worp van 55,02 meter: "Dit was een goeie seizoens opener. Ik begin mijn draai weer terug te vinden. Op naar de volgende wedstrijden!"

Op zaterdag stond het kogelstoten al op het programma voor Van Daalen. Met een afstand van 15,80 meter kwam ze slechts twee centimeter tekort voor een plek op het podium bij de vrouwen U23. Ze eindigde op plek vijf. 

Rolvink & Mols naar brons

Ruben Rolvink wierp zijn discus in Leiria naar een afstand van 55,20 meter. Hij pakte daarmee de bronzen medaille bij het discuswerpen voor de mannen U23: "Ik kan achteraf best tevreden zijn met mijn prestatie. Ik was niet helemaal voorbereid op het slechte weer, waardoor ik niet helemaal goed uit de voeten kwam. Ik ben dus weer een mooi leermoment rijker en heb weer een aantal punten om aan te werken in de training. Desalniettemin ben ik blij met mijn bronzen medaille."

Brons was er ook voor Mattijs Mols bij het kogelstoten voor de mannen U23. Hij kwam tot een afstand van 18,56 meter en zei: "Ik weet dat ik de capaciteit heb om veel verder te stoten. Dat is er tot nu nog niet echt uit gekomen. Er moet dus aan nog veel gewerkt worden. Ondanks dat ben ik erg tevreden dat ik op het podium ben geeïndigd."

Bij het kogelstoten van de mannen stapte Sven Poelmann de ring in. Hij stootte zijn kogel naar een afstand van 19,77 meter en eindigde daarmee op plaats drie in de B-groep en achtste in het totaalklassement: "Het is fijn om weer in de lijn te zitten van vorig jaar, en als opener van het outdoor seizoen al 19.77 meter is goed, achtste in deze groep is dan de kers op de taart. Kijkend naar de techniek zit er dit seizoen veel meer in."

Klik hier voor alle uitslagen

Foto header: Orange Pictures (Toruń 2021)