Richard Douma en Jasmijn Lau pakken nationale titel 10 kilometer in Venhuizen

30 augustus 2021
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Richard Douma (AV Zaanland) en Jasmijn Lau (Ciko ’66) liepen afgelopen zondagmorgen in het Noord-Hollandse Venhuizen als eerste door het finishlint in het door Le Champion in samenwerking met de Hemmeromloop georganiseerde nationale titelstrijd over 10 kilometer. Zij zijn hiermee de opvolgers van Michel Butter en Susan Krumins die in 2019 de titel in Schoorl pakten.

De organisatie had een unieke vlakke ronde van 10 kilometer uitgezet door Hem, Venhuizen en Oosterleek met een passage langs het IJsselmeer over de West-Friese Omringdijk. De start van het sterke damesveld was om 09.30 uur in het centrum van Venhuizen. Door de verwachte wind langs het IJsselmeer bleef de kopgroep met daarbij Jasmijn Lau, Tirza van der Wolf, Bo Ummels, Lotte Krause en Julia van Veldhoven lang bij elkaar. Rond het 5 kilometerpunt (17.00 min) gaf Lau, die afgelopen maand nog Europees kampioene 10.000 meter onder 23 jaar was geworden, vol gas en snelde de laatste 5 kilometer solo naar de finish. De winnende tijd van de nieuwe nationaal kampioene werd 33.26 min. Op bijna een halve minuut volgde Julia van Velthoven die na lang blessureleed met 33:58 min haar comeback maakte en ruim onder haar PR liep. Tirza van der Wolf werd met een knallende laatste kilometer nog derde voor Lotte Krause.

Ook bij de mannenrace, die om 10:15 uur vertrok, bleef een grote groep lopers door de inmiddels aangewakkerde wind lang bij elkaar. Veel kopwerk werd verricht door Khalid Choukoud in zijn eerste wedstrijd na de olympische marathon. Nadat olympisch triatleet Jorik van Egdom als laatste afhaakte in de zeer winderige kilometer 9, ging een groep van 8 lopers zij aan zij de laatste kilometer in. Richard Douma, Nederlands recordhouder 5 en 10 kilometer, vertrouwde als 4-voudig Nederlands kampioen 1500 meter op zijn eindsprint en dat lukte door in een lange sprint van 400 meter met rugwind Benjamin de Haan te kloppen. De winnende tijd van Douma 29.22 min tegen 29:23 min voor De Haan. Kort daarachter was het Filmon Tesfu in 29:26 min die Khalid Choukoud nipt klopte in 29:27. Naast recordhouder 10 kilometer heeft Douma nu ook de nationale titel.

Tijdens dit kampioenschap met 413 inschrijvingen waren er ook nog enkele bijzondere uitslagen, zo veroverde Peter van der Velden de titel bij de Masters 50 en zijn zoon Merlijn die bij de Junioren A. Veel lopers waren de organisatie van het NK dankbaar dat ze weer een keer tegen elkaar konden racen, iets wat ze lang hebben moeten missen.

Het Nationaal kampioenschap 10 kilometer 2022 is weer tijdens de Groet uit Schoorlrun.

Nationale kampioenen 10 km op de weg 2021:

Senioren:   Richard Douma, Jasmijn Lau
Masters 35  Tim Pleijte, Liselotte van den Berg
Masters 40  Michiel Vink, Monique Verschuure
Masters 45  Marcel Laros, Mirjam Koersen
Masters 50  Peter van der Velden
Masters 55  Bert Vanwersch, Petra Hasper
Masters 60  Alex Stienstra
Masters 65  Heddie Nieuwdorp, Ria van Loon-Pijnappels
Masters 70  Cees Stolwijk
Masters 75  Dirk Visser

Alle uitslagen: MYLAPS Sporthive Event Results

Tekst: Bert Pessink
Fotografie: Erik van Leeuwen

NK