Richards en Isinbajeva delen GL jackpot

16 september 2007
Talentontwikkeling Vorige

Richards en Isinbajeva delen GL jackpot
Met overwinningen bij de ISTAF meeting in Berlijn hebben Sanya Richards en Jelena Isinbajeva allebei hun aandeel in de Golden League zeker gesteld. De Amerikaanse 400 meterloopster en de Russische polsstokhoogspringster mogen een miljoen dollar verdelen. Guus Hoogmoed werd op de 200 meter in Berlijn zesde.

Zowel Richards als Isinbajeva wonnen net zo afgetekend als bij de meeste van de vijf eerdere Golden League wedstrijden van dit jaar. Drie daarvan werden voor de wereldkampioenschappen gehouden, de laatste drie sinds de titelstrijd in Osaka. Voor Richards heeft haar suprematie op de 400 meter een wrang element, want nadat ze vroeg in het seizoen ziek was, kwalificeerde ze zich bij de Amerikaanse kampioenschappen niet voor het WK. Op haar 'bijnummer', de 200 meter, kwam ze niet verder dan de vijfde plaats. Richards was dus in Osaka present om Christine Ohuruogo en Nicola Sanders goud en zilver te zien winnen. In Berlijn liet Richards het Britse duo echter meer dan een seconde achter zich, en passent haar derde opeenvolgende beste wereldseizoensprestatie realiserend (29,27). 

Isinbajeva was dit seizoen zo nu en dan net iets minder dominant, maar voor de wereldrecordhoudster was het altijd nog genoeg om al haar wedstrijden te winnen - indoor inbegrepen heeft de Russische al niet meer verloren sinds 25 juli 2006, 19 wedstrijden op rij. In Berlijn gaf de atlete aan dat ze bij de Wereldcup in Stuttgart haar wereldrecord gaat aanvallen.

Diverse wereldkampioenen bleken ook na een slopend lang seizoen eveneens oppermachtig. Zo kwam Jeremy Wariner terug in actie met een tijd van 44,05 - ruim boven zijn 43'er uit Osaka maar in Berlijn toch weer dik een seconde beter dan de verzamelde tegenstand (aangevoerd door de Canadees Christopher in 45,10. Ook Hoogspringster Blanca Vlasic vloog opnieuw over de twee meter (precies) en won daarmee haar zestiende (!) wedstrijd van het seizoen - en dertiende op rij. Vlasic verloor dit jaar maar één wedstrijd en helaas voor haar (en jackpotaandeel van $333.333,33) was dat bij de allereerste Golden League wedstrijd in Oslo.

Nederland had precies één vertegenwoordiger in Berlijn en dat was Guus Hoogmoed die nog geen 48 uur na de Ivo van Damme Memorial in Brussel alweer zijn tweede Golden League wedstrijd van zijn carrière liep. Opnieuw kreeg de sprinter oorspronkelijk de ondankbare baan 1 toegewezen en opnieuw stond hij met een zesde plaats (en de Duitsers Helmke en Kosenkow achter hem) verdienstelijk zijn mannetje in 20,94 (-0,8 m/s). Winnaar werd de WK-bronzen Wallace Spearmon in 20,22, terwijl bij de vrouwen de beide sprintnummers ook gewonnen werden door Amerikanen (Carmelita Jeter op de 100 meter in 11,15 en Lauryn Williams op de 200 meter in 22,95).

Andere prestaties bij de ISTAF wedstrijden:
* Susanna Kallur won één van de sterkbezette onderdelen, de 100 meter horden, in een persoonlijk record van 12,49. De Zweedse versloeg ruimschoots de verzamelde concurrentie die werd aangevoerd door wereldkampioene Michelle Perry (12,67 - Kallur was in Osaka vierde).
* Even dominant als bij de WK was de Keniaanse 800 meterloopster Janeth Kipkosgei, die opnieuw solo naar ruim een seconde voorsprong soleerde (1.58,62, met de Spaanse Mayte Martinez in 1.59,83).
* Bijzonder spannend was bij de vrouwen wel het speerwerpen. De Duitse Christina Obergfoll nam een klein beetje revanche op wereldkampioene Barbora Spotakova, maar het verschil was met 64,58 om 64,51 maar zeven centimeter - met Obergfoll's landgenote Steffi Nerius daar weer vlak achter (64,49). Bij de mannen won de Finse wereldkampioen Tero Pitkämäki wel 'gewoon' met vier meter voorsprong op de Zweed Arvidsson (88,58 om 84,50 meter). Het thuispubliek werd toch al verwend, want bij het polsstokhoogspringen mannen scoorden Danny Ecker (5,86 meter) en Björn Otto een 1-2tje. Wereldkampioen Brad Walker ging net als Otto over 5,81, maar werd derde op basis van het aantal foutspringen.
* Je kunt in de atletiek echter weinig spannender uitslagen hebben dan bij het hinkstapspringen in Berlijn. De Amerikaan Aarik Wilson had niet alleen dezelfde winnende sprong als wereldkampioen Nelson Evora (Por), maar naast hun 17,07 meter hadden beiden ook een sprong naar 17,02 meter als tweede beste. Uiteindelijk kwam het daardoor aan op de derde afstand van winnaar Wilson, die namelijk ook nog 17,00 meter had gehaald.
* Een opvallend verlies leed ook dubbelwereldkampioen Bernard Lagat (VS), die op de 1500 meter zijn meerdere moest erkennen in zijn voormalige landgenoot Daniel Kipchirchir Komen (3.34,09 om 3.34,79). De langste afstand bij de vrouwen was de 5000 meter, die in 14.50,78 werd gewonnen door de Keniaanse Vivin Cheruiyot.

Zie voor veel meer informatie onder meer de website van de IAAF, iaaf.org