Rotterdam Atletiek en AV’23 leiden competitie

16 april 2019
Competitie Vorige

De vrouwen van Rotterdam Atletiek en de mannen van AV’23 hebben de eerste wedstrijd in de eerste divisie gewonnen. Voor de vrouwen van Rotterdam Atletiek een gebruikelijk recept, de mannen van AV’23 maken in Groningen heel duidelijk dat zij maximaal 1 jaar in de eerste divisie willen spenderen. Ook de andere degradanten Lycurgus en AAC vinden we terug in de top van het klassement.

Kleine verschillen bij vrouwen, Rotterdam Atletiek voor even koploper

Dat de vrouwen van Rotterdam Atletiek de leiding hebben mag geen verrassing heten. Het is de enige wedstrijd waarin ook de atleten voor het NK teams mogen worden ingezet. Irene van der Reijken en Maruska Eduarda maken dankbaar gebruik van deze gelegenheid en bezorgen hun team een handvol punten. Rotterdam Atletiek zal hoe dan ook geen rol van betekenis spelen voor wat betreft de finaleplaatsen aangezien je niet met 2 ploegen van dezelfde club in de hoogste klasse mag uitkomen. Achter Rotterdam Atletiek is het ongemeen spannend met slechts 11 punten verschil tussen de nummers 2 t/m 6. AV’ 23, vorig jaar winnaar van de reguliere competitie, blijft zonder overwinning maar eindigt niet slechter dan een achtste plaats. Het is de statistiek die een ploegleider graag ziet tijdens de competitie. Opvallend is het optreden van de gepromoveerde ploegen. AV NOP, Groningen Atletiek en GAC Hilversum draaien allemaal bovenin mee. AV NOP, met een jonge kern, heeft in Manon Schoop en Rianne Beuling twee notoire puntenpakkers. Groningen Atletiek, nog zonder Jorinde van Klinken, ziet Leonie van Vliet uitblinken. In wat voor haar als trainingswedstrijd gezien mag worden, maakt ze indruk op de 100 meter, wint ze de 400 meter maar gaat het mis op de 200 meter. De kramp in haar kuit leidt tot het zwikken van haar enkel en een DNF. Het is afwachten wat de schade precies is, Van Vliet reist vrijdag af naar Monte Gordo voor een trainingsstage.

Zusjes Van de Wiel staan vroeg in het seizoen aan

Voor Anne en Myke van de Wiel is de competitie een belangrijke wedstrijd op weg naar het eerste piekmoment van het seizoen, de 7-kamp in het Italiaanse Lana. De tweeling van AV Sprint houden hun club ondanks de afwezigheid van Anouk Vetter en Nadine Broersen in de race voor een finaleplaats. Anne pakt de volledige 36 punten met een pr op de 200 meter (24,51) een sterke tijd op de 100 meter horden (13.91 +2.5) en winst op de 4x100 meter. Myke doet daar weinig voor onder met een 13.95 op de horden en een constant hoog niveau bij het verspringen. Ook zij maakt deel uit van de winnende estafette. Op tweede paasdag volgt er een laatste test bij Prins Hendrik om vervolgens af te reizen naar Italië. AV Sprint staat op een zevende plaats.

Mannenploeg AV’23 kent geen zwakke plek

De mannenploeg van AV’23 heeft er geen misverstand over laten bestaan dat zij terug willen keren naar het hoogste niveau. Van de 13 onderdelen staat het 8 keer op het podium en eindigt het slechts bij 1 onderdeel in de achterhoede. Ook bij de Amsterdammers is er sprake van een jonge kern. Alleen slingeraar Sander Stok is qua leeftijd in de nadagen van zijn carrière aanbeland. Met de ongrijpbare Bram van der Jagt, werper Floris Aarts en de gebroeders Record lijkt het er in de nabije toekomst rooskleurig uit te zien. Het verschil met Lycurgus na 1 wedstrijd is groot. Die hebben wel de absolute smaakmaker van de wedstrijden binnen de gelederen. B-junior Gino van Wijk snelt op de 100 meter naar 10.82 seconden en is daarmee verrewege de snelste sprinter van de dag. Lycurgus heeft in potentie wellicht de beste ploeg in de eerste divisie maar een 0 op de steeple en een mislukte race op de horden maakt dat de koppositie voorlopig nog ver weg is. Sven van Merode springt vroeg in het seizoen al 2.05 meter hoog en staat met zijn Spado op een derde plaats. AV de Spartaan heeft als promovendus geen moeite met het niveau in de eerste klasse en staat slechts een punt achter nummer 4 AAC.

Rotterdam Atletiek en het Haasje koplopers tweede klasse, terugkeer Stuivenberg

In de tweede divisie vinden we Rotterdam Atletiek en NSAV ’t Haasje terug aan de kop van de ranglijst.  Ook hier geldt dat zeker bij de mannen de kop van de ranglijst met een korreltje zout moeten nemen aangezien Rotterdam Atletiek en Prins Hendrik ongetwijfeld atleten moeten afstaan aan de eerste ploeg. De mogelijkheid tot promoveren is aanwezig aangezien zowel Rotterdam Atletiek als Prins Hendrik geen ploeg in de eerste klasse heeft. Er wordt uitstekend hooggesprongen in de tweede klasse met Peter Siers (CIKO) en Jasper Heesbeen (PH) die beiden over 2.05 meter gaan. De nummer vier van het klassement AV PEC 1910 maakt indruk met een scherpe tijd op de Zweedse estafette. De wedstrijd bij AV Phoenix, de NK-baan, heeft als luxe dat er van 2 kanten gesprint kan worden. Het geeft de 12 ploegen in deze poule een behoorlijk voordeel op de andere ploegen die wind tegen hebben. Maarten Stuivenberg maakt na een afwezigheid van bijna 2 jaar zijn rentree op de atletiekbaan. In een mooi gevecht met Sawa Bezelev komt Stuivenberg tot 48.34 seconden op de 400 meter, net achter Bezelev. Het is hopelijk het begin van iets moois voor Stuivenberg, die 2018 aan zich voorbij moesten laten gaan omdat er in 2017 kanker bij hem werd geconstateerd.

NSAV ’t Haasje komt met maar liefst zestien vrouwen aan de start. Alhoewel alleen de beste prestatie telt, heeft ’t Haasje bij eventueel blessureleed geen problemen om dat op te vangen, want bijna bij elk onderdeel zien we een sterke tweede prestatie terug. Het levert ze de koppositie op, voor Hellas en Eindhoven Atletiek.

Haag Atletiek en AV Zaanland met straatlengte voorsprong naar koppositie

In de derde divisie zijn het de mannen van Haag Atletiek en de vrouwen van AV Zaanland die een ruime voorsprong hebben op de concurrentie. Haag Atletiek is uiteraard vertegenwoordigd in de hoogste divisie, voor een club met zoveel baanatleten wordt het misschien wel de hoogste tijd om ook de tweede ploeg naar een hoger plan te tillen. Weinig atleten die we in de derde divisie in actie zien, zullen opgeroepen worden voor het NK teams. Daarmee lijkt de winst in de derde divisie bijna een zekerheid. Voor AV Zaanland is dat een ander verhaal. Een kleine club die met Marc de Vries een toptrainer in huis hebben. Als je dan meerkampsters Michelle Oud en Lisanne Drost kan opstellen dan gaat het hard met de punten. Zaanland wordt gevolgd door AV Trias en Atletiek Maastricht.

Tekst: Ivo Van Haaren
Foto: Derrick Kazemier