Rutger Smith heeft zijn bronzen medaille binnen!

05 augustus 2017
Topatletiek Vorige

Hij heeft er welgeteld tien jaar op moeten wachten maar vanavond was het moment dan eindelijk daar. In een vol Londen Stadium mocht de Nederlandse kogelstoter en discuswerper alsnog de bronzen medaille van de WK Atletiek in Osaka in ontvangst nemen.

"Ik had het echt niet meer verwacht! In 2013 (of 2014) werd al wel bekend gemaakt dat ik recht zou hebben op deze bronzen medaille maar ik had al die jaren niets meer gehoord. Daarom heb ik er helemaal niet meer aan gedacht en was dit nu een leuke verrassing. Ik hou van de sport, daarom ben ik hier. Met veel passie volg ik alles nog steeds alleen ook met argusogen", aldus Rutger.

Sinds 2000 won de atleet 27 nationale titels. Op Europese en wereldkampioenschappen won Smith ook medailles, zeven in totaal. Drie daarvan kreeg hij pas ver na het toernooi omdat er iemand voor hem was geëindigd die later betrapt werd op doping. Zo ook deze bronzen medaille uit Osaka.

In 2007 eindigde Smith in de Japanse stad als vierde bij het kogelstoten. Door een levenslange dopingschorsing van de Wit-Rus Andrei Michnevitsj schoof hij in 2013 al op naar de derde plaats. De bijbehorende medaille heeft hij nu, 10 jaar later, eindelijk echt in zijn handen.

Foto’s: Erik van Leeuwen  

WK