Rutger Smith krijgt alsnog twee bronzen medailles

13 juni 2013
Talentontwikkeling Vorige

De Wit-Russische antidopingcommissie heeft vandaag bekend gemaakt dat kogelstoter Andrei Mikhnevich met terugwerkende kracht, vanaf de wereldkampioenschappen Atletiek 2005 in Helsinki voor het leven geschorst wordt. Op basis van hertesten van dopingsamples van de WK Atletiek in 2005 maakte de Internationale Atletiekfederatie op 8 maart 2013 bekend dat zes atleten, waaronder Mikhnevich positief bevonden zijn. Conform het dopingreglement worden aan deze atleten disciplinaire maatregelen opgelegd. Als de IAAF deze maatregel van Wit-Rusland met betrekking tot Mikhnevich overneemt, worden Rutger Smith alsnog twee bronzen medailles toebedeeld. In 2006 bij de EK Atletiek in Göteborg en in 2007 tijdens de WK Atletiek werd Smith vierde bij het kogelstoten. Mikhnevich was derde in 2006 en tweede in 2007.

Rutger Smith: \"Beter laat dan nooit. Natuurlijk is het jammer dat ik twee speciale momenten op het podium heb gemist, maar ik ben blij dat ik nu in de boeken kom als bronzen medaillewinnaar op beide toernooien. Dat is mij meer waard dan op het podium te staan. Ook mooi is dat ik daarmee de eerste atleet ben die op één WK twee medailles wint op kogelstoten en discuswerpen.\"

Technisch directeur Joop Alberda: \"We vinden het jammer voor de sport dat er doping in het spel is geweest maar terecht en mooi voor Rutger dat hij krijgt waar hij recht op heeft.\"

Persbericht