Schippers en Garia pakken sprinttitels op dag 1 NK

25 juni 2021
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Dafne Schippers en Christopher Garia hebben in Breda de titels op de 100 meter gepakt. Schippers blijft met 11.20 seconden, Van Hunenstijn en Samuel voor. Garia wint in een tijd van 10.37 seconden, nipt gevolgd door Bockarie en Paulina. Timo Spiering van PAC loopt in de series 100 meter 10.76 seconden waarmee hij de limiet voor de EK U18 haalt. Irene van der Reijken heeft de gouden medaille binnen op de 3000 meter steeplechase, die bij de mannen gewonnen wordt door Simon Grannetia. Bij het polsstokhoogspringen wint Rutger Koppelaar in de stromende regen met een hoogte van 5,70 meter.

Koppelaar vliegt over de 5,70 meter

Met Menno Vloon en Rutger Koppelaar op de startlijst wordt spektakel verwacht bij het  polsstokhoogspringen. De twee atleten, waarvan de eerste zich al heeft geplaatst voor Tokio en de tweede dit nog hoopt te doen, weten er altijd een spannende wedstrijd van te maken. Koppelaar blijkt de man te zijn die goed in de wedstrijd zit. Met een hoogte van 5,70 meter wint hij het goud en doet hij goede zaken voor zijn persoonlijke ranking voor de Olympische Spelen. Vloon wordt tweede met 5,40 meter gevolgd door Koen van der Wijst die tot een hoogte van 5,25 meter komt.

Rolvink komt dicht bij de 60 meter grens

Bij het discuswerpen werpt Robin Rolvink de discus in de buurt van de 60 meter grens. Met een flinke uithaal in zijn vijfde poging zet hij een enorme verbetering van zijn persoonlijke record neer, namelijk een afstand van 59,18 meter. Hiermee stelt hij het goud veilig. Stephan Dekker en Sebastiaan Bonte weten niet meer in de buurt te komen en eindigen met 54,63 en 52,03 meter op de tweede en derde plek.

400 meter loopsters strijden voor een plek in het 4x400 team

Op de eerste dag van de Nederlandse kampioenschappen atletiek staan de series en halve finales 400 meter op het programma. Vooral de halve finales zijn een belangrijk moment voor de 400 meter loopsters om te laten zien dat zij in de finale thuishoren. Bij de vrouwen zet Lisanne de Witte de snelste tijd neer met 52.55 seconden. Verrassend zijn de tijden van Hanneke Oosterwegel en Marit Dopheide die respectievelijk 53.66 en 53.74 seconden lopen en hiermee de tweede en derde tijd neerzetten in de halve finale. Voor Dopheide is dit de eerste outdoorwedstrijd dit seizoen nadat ze afgelopen winter tijdens de EK indoor met de 4x400 meter goud veroverde.

Bij de mannen worden de snelste tijden neergezet door Liemarvin Bonevacia, Nout Wardenburg en Terrence Agard. Met vier mannen in de 46 seconden belooft het een spannende ontknoping te worden in de finale.

Op zondag wordt de finale 400 meter gelopen. Het laatste moment voor de geplaatste atleten om te laten zien dat zij in de 4x400 meter estafetteploeg thuishoren die naar Tokio afreist.

Vetter Nederlands kampioen verspringen

Anouk Vetter wint de nationale titel bij het verspringen. Met slechts twee centimeter blijft ze daarmee Lianne van Krieken voor. Van Krieken grijpt het zilver met 6,26 meter. Met een afstand van 6,14 meter gaat het brons naar Pauline Hondema.

Strijd om een finaleplek in de series 800 meter

Om een finaleplek op de 800 meter veilig te stellen moeten zowel de mannen als de vrouwen in de series direct de strijd aangaan met elkaar. Dat het niveau hoog is blijkt uit de sterke startlijst per serie, genoeg kanshebbers. Marissa Damink zet samen met Bregje Sloot bij de vrouwen de snelste tijd neer, namelijk 2:07,68. Bram Buigel doet dit bij de mannen. Zaterdag wordt om 14:15 uur de finale door de vrouwen gelopen en om 14:25 uur zijn de mannen aan de beurt.

Overzicht van alle Nederlandse kampioenen van dag 1:

Verspringen                              Anouk Vetter
Polsstokhoogspringen              Rutger Koppelaar
Discuswerpen                           Ruben Rolvink
100 meter                                 Dafne Schippers
100 meter                                 Christopher Garia
3000 meter sc                          Irene van der Reijken
3000 meter sc                          Simon Grannetia
Kogelslingeren                         Judith Essemiah
Kogelslingeren                         Dennis Hemelaar
Hoogspringen                          Glenka Antonia

 

 

Volg de ASICS NK Atletiek live via de livestream op ons YouTube-kanaal. Kijk voor alle foto's van dag 1 op het Facebook-account van de Atletiekunie.

Fotografie: Erik van Leeuwen

NK