Sedney en Oosterwolde pakken sprinttitels

12 september 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Keitharo Oosterwolde en Zoë Sedney hebben op dag 1 van de NK onder 18 en 20 jaar beslag gelegd op de sprinttitels. Oosterwolde doet dat in een hoogstaande finale waarin vier jongens binnen een tiende van elkaar blijven, Sedney is bij de meiden onder 20 oppermachtig. Nsikak Epko had niet misstaan in de finale van de oudste junioren maar mag nog onder 18 jaar meedoen. Met 10.64 seconden staat hij gedeeld tweede allertijden. De wind staat goed bij het discuswerpen en daar profiteren Ruben Rolvink en Sebastiaan Bonte optimaal van. Een wind waar Alida van Daalen ook van had willen profiteren ware het niet dat die naarmate de dag vordert een beetje gaat liggen. Niettemin is de 59.08 meter van een uitstekend niveau. Sven Roosen wint de 400 meter horden en loopt met 51.48 seconden de vierde tijd ooit.

Superstart bezorgt Oosterwolde de titel, Sedney in top 10 allertijden 

Als je tweede wordt bij de NK senioren dan ontkom je niet aan de favorietenstatus. Maar met Mo-Ajok, De Wit en Duff als concurrenten, weet je dat je nergens een steek mag laten vallen. De start van Keitharo Oosterwolde is weergaloos, toch komen zijn concurrenten hard opzetten in het tweede gedeelte. Alsof hij ze voelt komen weet Oosterwolde ze op te vangen en pakt hij met 10.52 seconden de titel. Persoonlijk records zijn er voor Mo-Ajok (10.57) De Wit (10.59) en Duff (10.62). Het is lang geleden dat je met 10.62 seconden geen medaille pakte. Oosterwolde en Mo-Ajok zijn volgend jaar ook nog junior en krijgen dan te maken met Nsikak Ekpo. De finale onder 18 is misschien minder spannend voor het goud, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Dat komt vooral door de winnende tijd van Ekpo, die met 10.64 seconden de tweede tijd ooit loopt. Achter hem doet Maurice Afognon hetzelfde alleen dan in de categorie onder 16. Met 10.90 seconden is hij nog maar 0.03 honderdste van een seconde langzamer dan Joris van Gool.
Bij de meiden zijn de favorieten op voorhand duidelijk maar moet vooral Britt de Blaauw nog flink aan de bak. De start is voor Isabel van den Berg maar De Blaauw laat op het tweede gedeelte haar klasse zien en wint afgetekend. Dat doet Zoë Sedney ook, die met 11.62 seconden de top 10 induikt.

Werpers kunnen lol op met goede wind, Roosen opnieuw sterk

De discuswerpers zullen bij het zien van de wind met een glimlach sportpark Schothorst binnengewandeld zijn. Belangrijker, er wordt ook daadwerkelijk gebruik van gemaakt. Ruben Rolvink opent het bal en staat met 57.74 meter achtste allertijden. De eerste jaar A-junior grossiert in foutpogingen maar zolang atletiek een sport is waarin de beste afstand telt zal hem dat een zorg zijn. Bij het kogelstoten volstaat 1 geldige poging voor een succesvolle dubbel. Sebastiaan Bonte moet bij het kogelstoten de titel zoals verwacht laten aan Matyas Kerekgyarto (18.60), de discus vliegt voor de tweede keer dit seizoen over de 60 meter (60.97). Bonte zijn techniek lijkt uitermate geschikt voor het werpen met de 1.5 kilo schijf. De grens van 60 meter had Alida van Daalen ongetwijfeld graag willen slechten maar van wind is bij de meiden geen enkel spoor. De serie van Van Daalen met 4 worpen boven de 57 meter is indrukwekkend, de winnende worp in de laatste poging, slechts 7 cm onder haar pr (59.08).

Wind is vaak spelbreker op de 400 meter horden, maar in Amersfoort geen excuus om niet hard te lopen.  Daar houden de atleten zich keurig aan met Sven Roosen als kopman. De paar extra trainingen die hij aan dit onderdeel heeft gewijd werpen zijn vruchten af, want met 51.48 seconden nestelt hij zich hoog in de ranglijst allertijden. Zo sluit Roosen het seizoen af met een Nederlands record op de 10-kamp en twee vierde plaatsen allertijden op beide hordendisciplines. In het spoor van Roosen is Jermaine Kleine onder 18 goed voor de zevende tijd ooit en krijgt hij volgend jaar nog een volledig jaar de kans om zijn tijd aan te scherpen. Lianne Holterman en Suus Altorf zijn oppermachtig en halverwege een misschien wel succesvolle dubbel. Het is de vraag hoeveel kracht deze inspanning heeft gekost als ze morgen ook nog 2 keer een 400 meter moeten lopen.

Spanning bij verspringen, Weerman na 4 sprongen klaar

De verspringers bewijzen vandaag dat er niets mis is met de huidige opzet. De zesde en laatste poging heeft alleen bij de jongens onder 20 geen effect op het eindresultaat. David Cairo gaat er toch wel verrassend met de titel vandoor. Zijn 7.25 meter uit de eerste poging is te hoog gegrepen voor Antonny Ediagbonya, bij wie de uitschieter ontbreekt. Zo kan het dus gebeuren dat je wel de titel bij de senioren wint, maar niet bij de junioren. Voor Jonathan Pronk eindigt de wedstrijd net zoals de indoorfinale. Met 7.11 meter begint hij uitstekend en staat hij lang aan de leiding. Bij Damian Felter is het na een constante reeks wachten op de uitschieter. Die komt in poging 5 met 7.16 meter waarmee de titel een feit is. Voor Pronk wellicht iets minder pijnlijk dan in Apeldoorn, want daar is het Finn de Graaf die pas in de laatste poging Pronk van de titel berooft. Jens de Wilde stijgt in de laatste poging van 5 naar 3 en kan nu nog steeds niet geloven dat hij over de 7 meter heeft gesprongen (7.05).
Femke Jonker gebruikt ook de laatste poging om voorbij te gaan aan Fenna Achterberg (5.79 om 5.78). Sofie Dokter en Meike Verdaasdonk springen in de laatste poging Anouk Schoop, die halverwege nog aan de leiding staat, van het podium. Met Amy Hasselton als winnares een onvervalste dubbel voor Spado.

Britt Weerman heeft aan vier sprongen voldoende om de titel bij het hoogspringen te pakken. Dat het nog tot vier sprongen komt heeft ze te danken aan Nina Borger, die een uitstekende 1.78 meter springt. Weerman gaat in één keer over 1.81 meter en kan de krachten sparen voor de 100 meter horden. Op dat onderdeel komt ze Ruth Vogels tegen. Dat is geen nieuws, wel dat Vogels vandaag al een medaille pakt bij het kogelslingeren.

De polsstokmannen sluiten de dag af. Meerkamper Owen Beuckens laat de specialisten in vertwijfeling achter en wint het goud. Zijn ouders zien, keurig achter het hek, hun zoon in 1 keer over 4.80 meter gaan, net voldoende om Duane van Dijkhuizen achter zich te houden.

Overige winnaars.

3000 meter steeple jongens onder 20: Ilias El Khattabi 9.38.28 seconden
2000 meter steeple jongens onder 18: Tim de Wild 6.06.53 seconden
2000 meter steeple meiden onder 18: Eline Mast 7.51.18 seconden
Hoogspringen jongens onder 18: Jamie Sesay 2.01 meter
Kogelslingeren meiden onder 20: Ella Meuwissen 49.85 meter
Polsstokhoogspringen meiden onder 20: Fleur van der Linden 3.75 meter
Discuswerpen meiden onder 18: Lotte Haest 43.86 meter
Kogelslingeren meiden onder 18: Audrey Jacobs 58.48 meter

Volg dag twee van de ASICS NK Atletiek U20 & U18 via de livestream. Bekijk de foto's van dag 1 op Facebook.

Tekst: Ivo van Haaren
Fotografie: Coen Schilderman

NK