Sintnicolaas valt uit, dames 4x100m naar finale: Dit was dag 9 (ochtend) van oranje

12 augustus 2017
Topatletiek Vorige

De 4x100m vrouwen zijn er overtuigend in geslaagd om de finale te bereiken. De ploeg met wereldkampioene Dafne Schippers slaagde er na een vierde plek in de serie in om op basis van tijd door te gaan. Minder goed nieuws was er voor Eelco Sintnicolaas, hij moest zijn tienkamp staken met klachten aan zijn hamstring. Daarnaast kwamen de 4x100 mannen, de 4x400 vrouwen en tienkamper Pieter Braun in actie.

4x100 vrouwen
Direct in de eerste, sterke, serie kwam de Nederlandse ploeg in actie vanuit baan 8. Madiea Ghafoor, Dafne Schippers, Naomi Sedney en Jamile Samuel moesten de klus achtereenvolgens klaren voor Oranje. De opdracht was vanaf het begin duidelijk: Een plek bij de eerste drie in de serie of bij de twee snelste 'verliezers'. Ghafoor had een snelle start waarna Schippers op topsnelheid ongenaakbaar bleek. Na een voorzichtige wissel op Sedney die op haar beurt Samuel weer in stelling bracht zag de Nederlandse ploeg zichzelf terug op een vierde plek. Het was nog even spannend maar de tijd van 42.64 seconden bleek genoeg voor een plek bij de beste acht landen. "De wissels waren solide, vanavond gaan we nog veel harder", klonk het tevreden.

Tienkamp: 110mh, discuswerpen en polsstokhoogspringen

Eelco Sintnicolaas heeft zijn tienkamp helaas moeten staken met hamstringklachten. Hij begon zeker niet onverdienstelijk aan zijn tweede dag met 14.32 seconden op de 110 meter horden en 40.25 meter bij het discuswerpen. Helaas ging het hierna echt niet meer. ‘’Het is moeizaam, het is hard, het is zwaar, het is echt een klap in mijn gezicht", aldus een teleurgestelde Sintnicolaas.

Pieter Braun begon zijn dag met 14.67s op de 110 meter horden. Dit gaf hij niet veel later een vervolg met een nette discusworp van 42.59m.  Bij het polsstokhoogspringen, het afsluitende onderdeel van deze ochtendsessie, maakte de Nederlander het heel erg spannend. In zijn laatste poging ging hij over zijn aanvangshoogte van 4.70m. Sprongen op 4.80m mislukte helaas. We zien Braun later vandaag nog terug bij het speerwerpen en op de afsluitende 1500 meter. Hij staat momenteel achttiende in het klassement.

4x100m mannen

Giovanni Codrington, Hensley Paulina, Liemarvin Bonevacia en Taymir Burnet hadden de taak om het goede voorbeeld van de vrouwen te volgen. In een ijzersterke serie liepen zij een degelijke wedstrijd. Met een tijd van 38.66s en een zesde plek in de serie kwamen de vier helaas tekort voor een plek in de finale. De ploeg liep wel naar de snelste tijd van dit seizoen.

4x400m vrouwen

Dat de kunst bij het lopen van de estafette voor een deel zit in het overgeven van het stokje bewezen de 4x400m vrouwen. Madiea Ghafoor verscheen na haar optreden op de 4x100m ditmaal weer als startloper in het stadion. Na een razendsnelle start ging het mis bij de wissel op Lisanne de Witte. Het stokje viel en kwam buiten de baan, De Witte pakte deze op en liep verder. Voor Laura de Witte en Eva Hovenkamp was de race toen al gelopen. Zij mochten achteraan het veld hun rondje nog afwerken. De vier werden uiteindelijk nog gediskwalificeerd omdat Ghafoor volgens de regels het stokje zelf had moeten oppakken om het alsnog door te geven aan de Witte. "We waren zo goed in vorm, dit is echt heel erg balen. Het doorlopen voelde als een applaus voor losers", klonk het wrang uit de mond van Eva Hovenkamp.

Bekijk hier de foto’s van dag 9 van de WK Atletiek in Londen. Voor meer informatie over de Nederlandse atleten, het programma en ander nieuws kun je altijd onze toernooipagina raadplegen of een kijkje nemen op FacebookTwitter en Instagram.

Foto’s: Erik van Leeuwen

WK