Spannende strijd in lenteachtige Mastboscross Breda

30 januari 2020
Nationaal Crosscircuit Vorige

Tim Pleijte en Lotte Krause wonnen zondag 26 januari de 51e editie van de Mastboscross in een overwegend zonnig Breda. Waar Pleijte na de finish direct zijn verhaal kon vertellen, duurde het bij de winnares beduidend langer. Opgejaagd door de sterke marathonloopster Ruth van der Meijden moest de atlete uit Uithoorn heel diep gaan.

Net na de eindstreep ging ze op de knieën en bleef op die manier lang en hevig uitpuffen. Eenmaal weer op de been was ze weliswaar nog steeds volledig uitgeput, maar ook dolblij met de winst. “Ik ben nog nooit zo diep gegaan in een lange cross. Het podium heb ik dan ook tot vanmiddag nooit gehaald in een cross van het nationaal circuit. Dit is mijn eerste ereplaats en dan meteen de zege, ik ben er dolblij mee.” De 28-jarige tandarts uit Noord-Holland roemde het parcours. “Voor mij is dit een ideaal rondje. Het is minder zwaar dan bijvoorbeeld in Kerkrade. Wat me erg aansprak waren de balkjes onderweg, daar had ik als steeplechaser zelfs voordeel van. Na dit indoorseizoen, waar ik de 3000 meter ga lopen, hoop ik in de zomer op de 3000 meter steeplechase mijn vijfde plaats op de Nederlandse kampioenschappen te verbeteren.” 

Heel anders was de finish van winnaar Tim Pleijte. De 34-jarige Zeeuw van ADSV Dynamica liep de hele wedstrijd op hoog tempo. In de eerste helft van de ruim 10 kilometer lange race samen met Rick Hartogs. In de voorlaatste ronde deed hij zijn naam eer aan en was hij ‘pleite’. Hartogs, die een week eerder in Kerkrade nog voor hem was geëindigd, capituleerde. Ondanks deze capitulatie werd de beroepsmilitair wel de snelste in de militaire landenstrijd met België en Letland. Pleijte kwam 24 tellen voor zijn concurrent de fuik ingelopen. “Natuurlijk waren er vandaag wat minder toppers dan voorheen, maar je moet het toch nog maar even doen, zo’n landelijke cross winnen”, was zijn eerste zonder problemen uitgesproken volzin. Rick Hartogs werd zoals vermeld de snelste Nederlandse militair. Zijn goede race kon niet voorkomen dat België en Letland de oranjestrijders voorbleven. 

Korte Cross

Bij de vrouwen zorgen Nikita van Lierop en Esther Vermue wel voor het goud. De zeer sterk bezette korte crossen sloten de wedstrijd af. Bijna was er daardoor nog een tweede zege voor ADSV Dynamica. Tim van den Broeke liep heel lang ver vooruit. In de slotfase werd hij alsnog voorbijgestoken door Tilburger Robin van Riel. De 2637 meter lange loop bij de vrouwen leverde een internationale zege op via de  23-jarige Renée Eijkens. “Dit zijn mooie wedstrijden om te leren door verzuring heen te knokken. Wie weet kan ik ooit mijn 800 metertijd van 2.00,00 minuten daardoor eindelijk onder de twee minuten brengen”, sprak de loopster uit Kapelle (B). 

Junioren Cross

Bij de A-junioren gingen de zeges naar Ilias El Khattabi en Amina Maatoug.  Stan Schipperen werd achter El Khattabi de trotse aanvoerder van een ijzersterk team van Scorpio. Ze werden tweede, derde en vierde op dit zeer sterk bezette onderdeel. Over enkele jaren zullen deze Oosterhoutse atleten (Stan Schipperen, Jarreau Suijkerbuijk, Jesse Fokkenrood en op termijn Niels Laros)  kans maken op de hoofdprijs in deze Bredase circuitcross.

 

Tekst: Wouter Schelvis 
Fotograaf: Suzanne Jonkers