Spanning en sensatie in Chicago marathon

08 oktober 2007
Talentontwikkeling Vorige

Onder bijzonder moeilijke omstandigheden werd de Chicago Marathon zondag één van de spannendste wegwedstrijden ooit. Bij de mannen sprintten Patrick Ivuti en Jaouad Gharib tot op de streep om de winst. Bij de vrouwen scheelde het drie seconden tussen Berhane Adere en Adriana Pirtea. Veel recreanten mochten de gestaakte wedstrijd niet uitlopen.

Met temperaturen van ruim 25 graden en meer werd de mannenwedstrijd een taktische strijd. Ruim vijf kilometer voor de streep liepen de twee koplopers weg bij Daniel Njenga en Robert Cheruiyot. Hun Keniaanse landgenoot Ivuti (in april vijfde in de fortis Rotterdam Marathon) versloeg tweevoudig wereldkampioen Gharib (Mar) letterlijk op de streep en beiden kregen de tijd van 2.11.11 toegewezen. Njenga scoorde in 2.12.45 zijn zesde podiumplaats in Chicago.

Bij de vrouwen liep debutante Adriana Pirtea een indrukwekkende wedstrijd, maar de 27-jarige Roemeense had buiten de bijzonder ervaren Adere gerekend. De 34-jarige Ethiopische loopt al sinds de jaren negentig internationale wedstrijden en had nog goede herinneringen aan haar winst een jaar eerder in een wedstrijd waarin ze het nationaal record op 2.20.42 had gebracht. Pirtea dacht haar te hebben afgeschud maar op het laatste rechte stuk kwam Adere temidden van mannelijke lopers alsnog opzetten om de al feestvierende Pirtea drie tellen voorbij te lopen.

Toen de temperatuur over de dertig graden heenging, bijna vier uur na de start, besloot de organisatie na overleg met de autoriteiten om iedereen die nog niet halverwege was, te laten afsnijden naar de finish. De overige lopers mochten op het parcours blijven, maar werd aanbevolen te gaan wandelen. Één loper overleed desalniettemin nadat hij ineenzakte en naar het ziekenhuis was vervoerd.

Zie voor verslaggeving over de Chicago Marathon 2007 de websites van de Chicago Tribune en de organisatie.