Spektakel bij eerste Lotto Crosscircuit wedstrijd in Tilburg

25 november 2016
Nationaal Crosscircuit Vorige

Vrijdag 25 november is de start van een driedaags loopfeest in Tilburg, dit jaar nog feestelijker omdat de Loket.nl Warandeloop haar 60e verjaardag viert. En het wordt druk op deze ‘lopende receptie’ met bijna 6.000 deelnemers. Met name Warande by Night is in trek en daarnaast kent de zaterdag een massale toestroom van jeugd. De zondag staat zoals gebruikelijk in het teken van topsport met de Internationale Crossgala’s, eveneens de eerste wedstrijd van het Lotto Crosscircuit. Traditiegetrouw kennen deze wedstrijden een uitermate sterke bezetting van topatleten uit heel Europa. Dit jaar is dat niet anders!

Mannen                                                                                                                                                 

Iets na 13 uur klinkt voor bijna 150 mannen het startschot van hun Crossgala. Daartussen maar liefst vier heren die in het verleden al eens de Warandeloop op hun naam schreven. Dat maakt hen automatisch kandidaat voor een nieuwe eindzege, maar die lijst met kanshebbers telt beduidend meer namen. De Nederlanders Khalid Choukoud en Michel Butter, de Belg Dame Tasama en de Duitser Richard Ringer wonnen de Warandeloop allemaal al een keer. Laatstgenoemde is titelverdediger en als het aan Ringer ligt, verlengt hij zijn titel nog een jaar.


|Richard Ringer wint in 2015! 

Een feestje dus, maar de deelnemers aan het Internationale Crossgala hoeven niet op cadeaus te rekenen. In elk geval niet van hun concurrenten. Naast bovenstaande namen bestaat het deelnemersveld uit Pieter Jan Hannes (België), Yannick Michiels (België), Abdelhadi El Hachimi (België), Onesphore Nkunzinama (Frankrijk), Abdi Ulad Hakim en Thijs Nijhuis (Denemarken), Sondre Nordstad Moen (Noorwegen) en Awet Kibrab (Noorwegen), Yassin Rachik (Italië) en Otto Kingsted (Zweden).

Vrouwen                                                                                                                                         

Maureen Koster, Andrea Deelstra, Ruth van der Meijden en Elizeba Cherono zijn de Nederlandse blikvangers, aangevuld met talenten als Jaimy van Lieshout, Julia van Velthoven, Fanos Tekle en Marcella Herzog.

Koster (24) kende na een uitstekende winter een tegenvallende zomer: een afmelding bij de EK Atletiek in Amsterdam door ziekte en een serie uitschakeling tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De atlete uit Gouda is echter voortvarend aan het winterseizoen begonnen en liet zich vorig jaar al ontvallen heel graag de Warandeloop eens te willen winnen. Vorig jaar werd zij tweede, achter Sifan Hassan die dit seizoen geen cross meetings aandoet. Andrea Deelstra, Elizeba Cherono en Ruth van der Meijden hebben gemeen dat ze alle drie bij de eerste tien willen lopen, om zo de kans op deelname aan de EK Cross in Chia, Italie (11 december) te vergroten. Het trio werd vorig jaar 12e, 13e en 15e. Voor Cherono was dit haar debuut en de goedlachse Brabantse is al weken specifiek voor de Warandeloop aan het trainen.

Een Nederlandse overwinning tijdens de 60e verjaardag van de Loket.nl Warandeloop staat allesbehalve vast. Geduchte concurrentie komt er van Meraf Bahta (Zweden) en Ana Dulce Felix (Portugal). Het deelnemersveld bestaat verder uit Aicha Bani (Spanje), Susan Kipsang Jeptoo (Frankrijk), Fabienne Schlumpf (Zwitserland), Maren Kock (Duitsland), Eva Vrabcova (Tsjechië), Els Rens (België) en Franziska Ring (Duitsland).