Sterk deelnemersveld bij Harry Schulting Games

29 mei 2019
Wedstrijden Vorige

De Harry Schulting Games maakt weliswaar geen deel uit van het Nationaal Baancircuit, het deelnemersveld liegt er niet om. De wedstrijd heeft zelfs de status van IAAF National Permit Meeting verworven, waardoor er punten voor de wereldranglijst te verdienen vallen. Een wereldranglijst die in de nabije toekomst steeds belangrijker wordt om je te kunnen plaatsen voor internationale toernooien. Hetzelfde geldt voor de para atleten die naar alle hartenlust op zoek naar limieten kunnen.

Springonderdelen vrouwen van steengoed niveau

Vooral de springonderdelen bij de vrouwen zijn van een ontzettend hoog niveau. Bij het polsstokhoogspringen mag dat niet echt een verrassing heten, aangezien de vrouwen elkaar wel vaker opzoeken voor een hoogstaande wedstrijd. Daarnaast is voor veel springers Prins Hendrik de thuisbasis. Femke Pluim is volledig hersteld van haar achillespeesblessure en kwam dit jaar al tot 4.40 meter. De grootste tegenstand zal ongetwijfeld komen van Killiana Heymans die met 4.36 meter de limiet voor het EK-23 al binnen heeft. Een toernooi waar ook Marijke Wijnmaalen haar zinnen op heeft gezet. De atlete van Ruud de Vries heeft tot en met 30 juni de tijd om over 4.25 meter te geraken. Fleur van der Linden wil ook graag naar Zweden alleen dan voor het EK-20. Van der Linden heeft de stijgende lijn te pakken en moet over de 4.05 meter. De Belgische Nell van Hansewijck, trainend bij PH, is de vierde vrouw met een persoonlijk record boven de 4 meter.

Het verspringen bij de vrouwen zit in de lift. Een onderdeel dat normaal gesproken gedomineerd werd door de meerkampers is nu voer voor de specialisten. De volledige top 5 van het NK is aanwezig. Het is veelzeggend dat je met 5.75 meter reserve staat. Een afstand waarmee je nog niet zo heel lang geleden dichtbij de medailles kwam. Een heerlijke opening van de HSG (16.03uur) met vrouwen die al vroeg dit seizoen in vorm zijn. Kika van Bergen en Henegouwen won de Ter Specke Bokaal met 6.25 meter en zag nog drie andere vrouwen over de 6 meter gaan. Daarnaast zijn Van Bergen en Henegouwen, Carlijn ter Laak en Tara Yoro allen kansrijk voor de limiet voor het EK-23. Daarvoor wordt 6.35 meter gevraagd, een afstand die Ter Laak met een pr van 6.36 meter (NK 2018) al in de benen heeft. Eva Bastmeijer mag in het rijtje kanshebbers niet ontbreken.

Maureen Koster voor trainingsprikkel in mannenrace

Maureen Koster is 1 van de grote trekpleisters van deze HSG. Wil je haar in actie zien dan doe je er verstandig aan om niet de vrouwen maar de mannenrace van de 3000 meter in de gaten te houden. Onder het kopje ‘goede trainingsprikkel’ zijn er voldoende mannen in de race die haar onbedoeld kunnen hazen naar een prima tijd. Het wil trouwens niet zeggen dat de vrouwenrace minder interessant is. Daarin heeft Manjorie Janssen een limietpoging voor het EK-20 aangekondigd. In haar spoor mogen we Anna Hightower en Yasmine Abbes zeker niet uitvlakken. Hightower heeft de limiet op de 1500 meter al te pakken. Het niveau op de middenlange afstand was vorig jaar zo hoog dat er tijdens het NK een ware run-off nodig was om te bepalen wie er naar het EK-18 mocht. Dit jaar zijn we nog niet zo ver, maar hebben de meiden nog een maand de tijd om weer van een luxeprobleem te mogen spreken.  Serieuze tegenstand is aanwezig want Jill Holterman is favoriet om de race te winnen.

Zijn er dan nog meer kansen op limieten? De organisatie heeft speciaal een 110 meter horden voor A-junioren op het programma gezet. Helaas hebben Jay Beelen en Mark Heiden zich af moeten melden waardoor Guus Nijkamp er nagenoeg alleen voor staat. Shaquille Emanuelson kwam al dichtbij de limiet bij het discuswerpen en hoopt nu dat de 2 kilo schijf over de 51.45 meter vliegt. Emanuelson heeft normaal gesproken meer kans met een 1.75 kilo schijf maar is met seniorengewicht zeker niet kansloos. In het discusveld uiteraard ook Erik Cadee die revanche hoopt te nemen op Caspar Hattink. Het was namelijk Hattink die bij het NK teams (Vught) de maximale 8 punten voor Haag Atletiek mocht bijschrijven. Als de weersverwachtingen uitkomen, dan kunnen de discuswerpers in ieder geval gebruik maken van een gunstige wind.

Andere onderdelen om in de gaten te houden

Maarten Stuivenberg heeft op de 400 meter aardig de smaak te pakken. In Lisse kwam Stuivenberg alweer tot 47,39 seconden en daarmee heeft hij de aansluiting met de Nederlandse top gevonden. In Vught komt de grootste tegenstand van Mathijs Dirks die Leiden Atletiek bij het NK teams de enige overwinning van de dag zorgt. Jurgen Wielart keert terug op de baan waar hij in 2017 voor het eerst naam maakte als 800 meter loper. De 1.48.89 seconden is nog altijd het persoonlijk record van de Nederlands Kampioen. Een tijd die wellicht opnieuw nodig is voor de overwinning want de tegenstand is met Maarten Plaum en junior Ludo van Nieuwenhuizen niet mals. Bij het hoogspringen zien we vier mannen met een pr van 2.13 of hoger. Lars Timmerman is goed aan het seizoen begonnen en hoopt de 74.48 meter uit Lisse een passend vervolg te geven.

Gouden kans para atleten voor limiet wk

Ook de para atleten komen in Vught in actie en kunnen zich plaatsen voor het WK dat begin november in Dubai wordt gehouden. De HSG heeft de WPA status wat inhoudt dat het Internationaal Paralympisch Comité eventuele limieten zal erkennen. Voor Kimberley Alkemade is het hoe dan ook een speciale wedstrijd want zij komt in actie op haar thuisbaan. Alkemade (T64, enkele amputatie onder de knie) heeft de limiet voor het WK op de 100 en 200 meter al op zak en komt in Vught alleen op de 100 meter in actie. Voor haar collega’s Gert Jan Schep, Take Zonneveld, Olivier Hendriks en Salima Rozema staat er meer op het spel. Schep komt uit in de T36 (cerebrale parese) en pakte vorig jaar zilver op de 400 meter tijdens het EK. Zilver was er ook voor Olivier Hendriks, alleen loopt hij de 400 meter in de T62 (dubbele amputatie onder de knie). Take Zonneveld, wereldrecordhouder bij het discuswerpen, hanteert in Vught de speer en moet in de T40 (mannen kleiner dan 1.30 meter) minimaal 38.45 meter werpen om naar Dubai te mogen. Salima Rozema (T20, verstandelijk beperkt)  is in goed gezelschap bij het verspringen en kan daar hopelijk van profiteren. 5.15 Is nodig voor Rozema om al vroeg in het seizoen de limietenjacht te kunnen staken.

De wedstrijd start om 16:00 uur met het verspringen voor de vrouwen. Om 20:28 uur start het laatste onderdeel, de 300 meter voor de mannen. Volg de Harry Schulting Games live via Instagram @hsgvught.

Tekst: Ivo van Haaren