Strijd om Nationale Juniorentitels barst los in Apeldoorn

06 februari 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Bijna 800 junioren strijden komend weekeinde om de Nationale titels bij de A en B-junioren. Sprintdubbels, onverwachte uitstapjes, limieten voor het EK-20, spannende races op de middellange afstand en pogingen om Nederlandse Records aan te scherpen. Een kleine greep uit wat er op 9 en 10 februari in Omnisport verwacht kan worden.

Duikt Adigida als eerst junior onder de 21 seconden? Lobles dubbelt

Onyema Adigida heeft als één van de eerste atleten de limiet voor het EK-20 in Borås al op zak. In Nantes snelde de sprinter van Phanos op de 200 meter naar een tijd van 21.38 seconden, 0.02 honderdste onder de limiet. Adigida komt in Apeldoorn op zowel de 60 als de 200 meter in actie en is op beide afstanden favoriet voor de titel. Voor Adigida wordt het op de 200 meter zijn laatste kans om als junior onder de 21 seconden te duiken. Hij zou de eerste Nederlander zijn die dat op een indoorbaan voor elkaar krijgt.

Djoao Lobles zien we in actie op zowel de 400 als de 800 meter. Op die laatste afstand is hij huizenhoog favoriet, bij de 400 meter is dat een ander verhaal. Pierre ten Holder werd vorige jaar al tweede en heeft dit jaar de snelste tijd achter zijn naam staan.

Druk weekeinde voor meerkampers

De meerkampers laten zich een week na hun kampioenschappen opnieuw niet onbetuigd. Zoë Sedney gaat met deelname aan de 60 meter, met en zonder hordes, en de 200 meter voor de triple. Het is te hopen dat Sedney hersteld is van de lichte blessure die ze opliep tijdens de meerkamp. Op de 200 meter bleef ze eerder dit seizoen slechts 0.05 honderdste boven de limiet voor het ek-20. Sven Jansons en Sven Roosen zoeken elkaar op bij het verspringen en de 60 meter horden. Vooral de 60 meter horden kan, met de aanwezigheid van Guus Nijkamp en Jay Beelen, wel eens één van de spannendste onderdelen van het toernooi worden. 

Gabriel Emmanuel en Marnix Kolkman treffen elkaar bij de 60 meter horden en het hoogspringen. Tijdens de meerkamp bedwongen ze beiden de 2.00 meter. Zijn ze een week later opnieuw tot grootste daden in staat? Kolkman heeft nog iets recht te zetten bij het polsstokhoogspringen. Het missen van de aanvangshoogte zal hem niet nog een keer gebeuren. Mocht hij goed in de wedstrijd zitten, sta dan niet raar te kijken als de lat op 5.13 meter wordt gelegd, de limiet voor het ek-20. Robina Negenman komt na haar verrassende meerkamptitel in actie op de 200 meter, de 400 meter en het kogelstoten.

Gedoodverfde favorieten voor de titel

Niet bij alle onderdelen zal het spannend worden voor de titel. Bij N’ketia Seedo kijken we op de 60 meter vooral naar de klok en zijn we stiekem al benieuwd wat ze een week later bij de NK senioren kan klaarspelen. Jorinde van Klinken en Alida van Daalen hebben de kogeltitel voor het oprapen. Van Klinken maakt ook nog een uitstapje naar het verspringen. Mark Heiden is misschien wel de atleet die deze winter de grootste indruk heeft gemaakt. Zijn 7.70 seconden op de 60 meter horden is van internationale allure. Op de 200 meter kan Heiden het Oosterwolde wellicht lastig maken. Robin van Riel zal op de 1500 meter ongetwijfeld hopen dat zijn broertje Rick naast hem op het podium staat. Femke Bol is op de 400 meter buitencategorie. De 54.40 seconden om in Zweden van start te gaan is wellicht nog iets teveel gevraagd. Bol dook vorig indoorseizoen al onder de 55 seconden.

Spanning op de middellange afstand

Doordat veel atleten dubbelen op de MILA kan dat wel eens interessante races opleveren. Bijvoorbeeld op de 800 meter voor de B-meiden. Daarop zien we vier kanshebbers waarvan er twee ook op de 1500 meter in actie komen. Maatoug en Knijnenburg beperken zich tot de 800 meter, Abbes en Peerik komen ook op de 1500 meter in actie. Noah Baltus doet hetzelfde als Abbes en Peerik. Zijn concurrenten op de 800 meter doen er verstandig aan om er een snelle race van te maken, aangezien Baltus daarvoor al de finale van de 1500 meter heeft gelopen. De 800 meter bij de A-meiden ligt volledig open. Anna Hightower vormt op de 3000 meter een serieuze bedreiging voor Manjorie Janssen.

Komen er nog limieten voor het EK-20?

De atleten hebben tot en met 7 juli de tijd om zich te kwalificeren voor het EK-20. Tijd zat, alleen kan je de limiet maar binnen hebben. Met verregaande belangstelling volgen we de verrichtingen bij het hoogspringen. Stan Nijhuis kwam dit indoorseizoen al tot 2.10 meter en moet zich met 3 cm zien te verbeteren. Fay Witte plaatste zich vorig indoorseizoen uit het niets voor het EK-18 met een sprong van 1.79 meter. Voor Borås wordt een hoogte van 1,81 meter gevraagd. Een hoogte die in Nederland nog nooit door een B-juniore indoor is gesprongen.

Tekst: Ivo van Haaren
Foto's: Coen Schilderman

Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK