Strijd om nationale titels bij de AA Drink NK Atletiek!

17 februari 2021
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Van een uitgebreid indoorseizoen is dit jaar geen sprake, dus de druk om goede prestaties te leveren tijdens het AA Drink NK Indoor is extra hoog. Het draait niet alleen om de verdeling van de nationale titels. Minstens zo belangrijk zijn de limieten voor de EK Indoor Atletiek. Wie moeten we in de gaten houden?

Hoog niveau op sprintonderdelen

De sprintnummers beloven spektakel te worden. Het ene na het andere nationale indoorrecord werd afgelopen maand uit de boeken gelopen. Joris van Gool scherpte het Nederlands record op de 60 meter aan tot 6.58 seconde en is daarmee favoriet voor het goud. Tegenstand valt te verwachten van Raphael Bouju, Hensley Paulina en Churandy Martina. Met het ontbreken van Dafne Schippers, zijn er bij de vrouwen genoeg andere kandidaten die gaan strijden om de titel. Jamile Samuel heeft dit seizoen de snelste tijd genoteerd, maar juniore N’ketia Seedo, Naomi Sedney, Marije van Hunenstijn en Nadine Visser hebben eerder laten zien geduchte concurrenten te zijn. De favorietenrol op de 60 meter horden lijkt weggelegd voor Nadine Visser, die begin februari al een tijd van 7,90 noteerde. Ook Zoë Sedney is in vorm en scherpte haar persoonlijke record vorige maand aan tot 8,04, waarmee ze ook aan de EK-limiet voldeed. Bij de mannen zal de strijd op de 60 meter horden losbarsten tussen Koen Smet en Liam van der Schaaf, maar ook Mark Heiden en Sven Roosen kunnen hoge ogen gooien.

Titelverdediger Onyema Adigida heeft de beste papieren op de 200 meter. Bij de vrouwen is Lisanne de Witte favoriet, die overigens kiest voor een pittige combinatie met de 400 meter. Op de 400 meter zullen de ogen gericht zijn op Femke Bol, die het nationale indoorrecord op deze afstand naar 50,81 seconden bracht. Ook Lieke Klaver (51,48) heeft dit seizoen laten zien in topvorm te verkeren. Bij de mannen kunnen we vergelijkbaar hoog niveau op de 400 meter verwachten. Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia en Ramsey Angela doken dit seizoen al onder de EK-limiet van 47,20, maar ook Tony van Diepen en Terrence Agard zullen een gooi doen naar de titel.

Spannende duels op middellange afstand

De 800 meter zal naast een strijd om het eremetaal ook een jacht op tickets voor het EK Indoor worden. Met maar liefst zeven mannen die onder de EK-limiet (< 1.49,00) doken, belooft het een spannende ontknoping te worden. Djoao Lobles heeft tot dusver de snelste tijd genoteerd (1.46,89), gevolgd door Thijmen Kupers (1.46,91). De podiumkandidaten bij de vrouwen hebben ook de EK-limiet al op zak: Britt Ummels (2.01,85), Bregje Sloot (2.02,48) en Suzanne Voorrips (2.02,79).

Op de 1500 meter zullen de ogen gericht zijn op Bram Anderiessen, die eerder dit seizoen indruk maakte met een uitstekende 1500 meter in 3.39,04. Ook Valentijn Weinans (3.42,22) en Mahadi Abdi Ali (3.42,50) voldeden al aan de EK-limiet. Bij de vrouwen is die limiet nog niet gelopen, maar dat zou zomaar eens het doel van Irene van der Reijken kunnen worden.

Mike Foppen leverde ook een bijdrage aan de recordregen dit indoorseizoen en verbeterde het Nederlands indoorrecord op de 3000 meter begin februari tot 7.42,55 (tevens EK-limiet). Het moet gek lopen, wil hij niet ook de nationale titel mee naar huis nemen. Maureen Koster is favoriet bij de dames en kan concurrentie verwachten van Diane van Es, die ongetwijfeld op jacht zal gaan naar de EK-limiet (waar ze dit seizoen nog één seconde boven bleef). De strijd om de bronzen medaille wordt een spannende.

Duidelijke winnaars, maar ook volop concurrentie bij technische nummers

Het kogelstoten maakt plaats voor een nieuwe generatie. Outdoor maakte Jessica Schilder een einde aan de jarenlange heerschappij van Melissa Boekelman. Dit indoorseizoen kwam Schilder met 18,14 als enige boven de 18 meter uit. Boekelman bleef steken op 17,28 meter, maar met een persoonlijk record van 18,66 zal ze zich niet zomaar gewonnen geven. Bij de mannen zijn de favorieten voor het eremetaal Sven Poelmann, Mattijs Mols en Bjorn van Kins.

Het hoogspringen lijkt opnieuw een onemanshow te worden voor Douwe Amels. Met een evenaring van zijn persoonlijk record (2.28) zou hij nog een ticket voor het EK Indoor veilig kunnen stellen. Jeanelle Scheper (1.92) en Britt Weerman (1.88) zijn favoriet voor de titel bij de vrouwen.

Het verspringen kan een verrassende winnaar opleveren. De deelnemers zijn aan elkaar gewaagd met meerkamper Pieter Braun die de beste papieren heeft. Ook bij de vrouwen kunnen we een spannende finale verwachten. De grootste kanshebsters lijken Anouk Vetter, Eva Bastmeijer en Tara Yoro. Het hinkstapspringen is eveneens een nog onuitgemaakte zaak met Danielle Spek, Kellynsia Leerdam en Louise Taatgen die er allen met de titel vandoor kunnen gaan. Tarik Tahiri maakt de meeste kans bij de mannen.

Op het polsstokhoogspringen zien we beide Nederlands recordhouders in actie. Menno Vloon scherpte het indoorrecord aan tot 5.81 meter, waarmee de race om de titel geen spannende meer lijkt te worden. Favoriet voor het goud bij de vrouwen is Femke Pluim, die het Nederlands indoorrecord begin februari verbeterde tot 4.52 meter.

Wil jij niks missen van de wedstrijd? Houd dan ons YouTube-kanaal in de gaten! Meld je aan via dit formulier en ontvang de livestream van de AA Drink NK Atletiek in je mailbox.

Livestream dag 1: looponderdelen en hoogspringen
Livestream dag 1: technische onderdelen

Livestream dag 2: looponderdelen en hoogspringen
Livestream dag 2: technische onderdelen

Fotografie: Erik van Leeuwen

NK
Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK