Strijd om nationale titels bij de AA Drink NK Atletiek

18 februari 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Met de AA Drink NK Atletiek sluiten we de overvolle atletiekmaand in Omnisport af. Het draait dit jaar in Apeldoorn puur om de 24 nationale titels die verdeeld worden, een startbewijs voor de WK Indoor Atletiek is dit jaar niet mogelijk vanwege afgelasting. Niet iedereen maakt van het indoorseizoen een hoofddoel, toch zijn veel topatleten aanwezig op het NK. Ook deze editie werken we wederom samen met Omroep Gelderland die een live uitzending op beide dagen mogelijk maakt. 

Van Gool favoriet bij de mannen

De meeste atleten werken dit jaar een kort indoorseizoen af. Veelal vanwege het feit dat de WK indoor in Nanjing is komen te vervallen. Joris van Gool, voor wie de WK indoor rood omcirkeld in de agenda stond, is in zijn beste vorm ooit. Begin februari wist van Gool het nationale record op de 60 meter sprint te verbeteren naar 6.59 sec. Naast van Gool is het vooral interessant om te zien wat CTS GROUP talent Raphael Bouju in het seniorengeweld kan klaarspelen. Ook Churandy Martina en Hensley Paulina gaan op de 60 meter sprint voor het eremetaal.

Ook bij de vrouwen belooft deze 60 meter spektakel: Nadine Visser en Marije van Hunenstijn staan aan de start en kunnen onder andere tegenstand verwachten van de talentvolle N’Ketia Seedo, op de EKu20 nog goed voor goud.

Spannende strijd bij springonderdelen

Bij het polsstokhoogspringen nemen Menno Vloon en Rutger Koppelaar het tegen elkaar op. Beiden waren dit seizoen al goed voor 5.70 meter. Wellicht levert de strijd om de nationale titel een nieuw Nederlands indoor record op, welke nu met 5,75 meter nog op naam staat van Rens Blom.

Zondag kunnen we uitkijken naar de finale polsstokhoogspringen voor vrouwen waar Femke Pluim na het nodige blessureleed weer in actie komt. Pluim, die het plezier in het springen weer terug heeft gevonden, zal de strijd aangaan met Killiana Heymans en Marijke Wijnmaalen.

De top negen bij het hoogspringen voor vrouwen springt allemaal over de 1.80 meter of hoger. Manon Schoop is op papier de favoriet voor de titel met een sprong over 1.88 meter. Bij het hoogspringen voor mannen kijken we vooral uit naar de sprongen van de atleet van AV Impala, Douwe Amels.

Bij het verspringen gaan we een strijd zien tussen de meerkamp vrouwen en de specialisten op dit onderdeel. Zowel Anouk Vetter, Nadine Broersen als Emma Oosterwegel hebben gekozen voor het verspringen. Tara Yoro en Eva Bastmeijer moeten de tegenstand gaan bieden aan de meerkampsters.

Titelverdedigers 400 meter beiden van start

‘s Middags liggen de verwachtingen op de 400 meter hoog met Lisanne de Witte, die in Torun haar PR al aanscherpte naar 51,90 sec. Ook regerend Nederlands kampioen Femke Bol en Lieke Klaver gaan de strijd aan voor het eremetaal nadat beiden dit seizoen al een PR liepen in Metz, respectievelijk 52.47 en 52.61. Bij de mannen zien we eveneens een sterk deelnemersveld met regerend Nederlands kampioen Tony van Diepen, dit seizoen al goed voor 46.17 sec., waarmee hij slechts 4/100e boven het Nederlands record bleef. Ook zien we Terrence Agard, Ramsey Angela en Jochem Dobber aan de start.

Boemelraces op middellange afstand verwacht

De tactische races op de middellange afstand staan vaak garant voor spektakel en spanning. De verwachting dat we dit jaar veel boemelraces te zien gaan krijgen in Apeldoorn is groot. Door het wegvallen van de WK indoor zal er niet gestreden worden voor indoor limieten. Er zal dus tactisch gelopen moeten worden om de finale te bereiken. Op de 800 meter kijken we vooral uit naar een strijd in de finale tussen regerend Nederlands kampioen Suzanne Voorrips, Sanne Wolters-Verstegen en Danaïd Prinsen. CTS GROUP talent Robin van Riel verdedigt op de 1500 meter zijn titel, maar moet dan wel eerst afrekenen met Valentijn Weinans en zijn jongere broer Rick van Riel. Mike Foppen is, net als vorig seizoen, wederom sterk op de 3000 meter indoor. Hij liep dit seizoen al naar een PR van 7.49.81 waarmee hij de tweede plek op de allertijden ranglijst heeft ingenomen. De grootste concurrentie voor Foppen valt te verwachten van Noah Schutte en Stan Niesten.

Strijd tussen Phanos atleten op de 60 meter horden mannen

Hoog is het niveau op de 60 meter horden met de aanwezigheid van de Nederlands recordhouder Nadine Visser (7.86 sec). De concurrentie valt te verwachten uit de hoek van Eefje Boons, die de strijd met Visser altijd aangaat. Bij de mannen gaat de nationale titelstrijd tussen de atleten van Phanos: Koen Smet en Liam van der Schaaf.

Weten Cronie en van Klinken hun titel te verdedigen?

De twee regerend Nederlands kampioenen bij het kogelstoten zien we ook dit jaar weer in actie. Jorinde van Klinken, lid van het CTS Talententeam, krijgt de nodige concurrentie van Melissa Boekelman, Benthe König en Jessica Schilder. Voor Patrick Cronie lijkt de weg naar de titel vrij. Sven Poelmann en Mattijs Mols zullen vooral om plek twee strijden.

The Battle

Nieuw dit jaar zijn de gele en groene startnummers voor de regerend Nederlands kampioen en de op papier grootste concurrent op dit onderdeel. Voor het publiek maakt dit het interessant om te zien wie de grootste kanshebbers zijn voor de overwinning.

60 meter sprint met een blade

Na het succes van de eerste editie staat ook dit jaar een 60 meter voor para-atleten met een blade op het programma. Hier zien we onder andere wereldkampioen op de 200 meter Ronald Hertog (Dubai, 2019) in actie. Ook aanstormend talent Olivier Hendriks gaat van start, afgelopen WK editie nog goed voor zilver op de 400 meter. Kimberly Alkemade en Fleur Jong zijn aan elkaar gewaagd op dit onderdeel. Beide dames stonden in Dubai nog tegenover elkaar in de finale 100 meter.

Fotografie: Erik van Leeuwen (AA Drink NK Atletiek 2019)

NK
Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK