Strijd om titels en limieten tijdens ASICS NK Atletiek

11 juli 2017
Wedstrijdzaken Vorige

Het Vredenburg in Utrecht is donderdag 13 juli aanstaande omgetoverd tot een heuse polsstokarena. Het polsstokhoogspringen is de openingsdiscipline van de ASICS NK Atletiek die dit jaar voor het eerst sinds 2003 weer in Utrecht gaan plaatsvinden. De Atletiekunie wil, door het event midden in de stad plaats te laten vinden, de sport naar het Utrechtse publiek brengen. Op 14, 15 en 16 juli gaat de strijd om de Nederlandse titels vervolgens verder op Sportpark Maarschalkerweerd.

Focus op Londen

Bij de Nederlandse Kampioenschappen atletiek draait het om de titels, de eer om jezelf een jaar lang de beste van Nederland te mogen noemen. Maar er is meer, de absolute Nederlandse top jaagt ook nog op limieten. De NK is voor hen de laatste mogelijkheid om het felbegeerde ticket naar Londen veilig te stellen. De WK Atletiek vinden plaats van 4 tot en met 13 augustus in het olympisch stadion in de Britse hoofdstad.

Rens Blom co-host op Vredenburg

Rens Blom, die in 2005 wereldkampioen werd door in Helsinki over een hoogte te springen van 5m.80, is nauw betrokken bij de aanleg van de baan die straks op het Vredenburg komt te liggen en hij zal als host het Vredenburg voorzien van commentaar tijdens deze wedstrijd. “Schitterend natuurlijk dat de wedstrijd hier wordt afgewerkt. Dat is uniek”.

De deelnemende atleten kijken reikhalzend uit naar het polsstokhoogspringen op het Vredenburg, zo ook Femke Pluim die met haar 4,35m in Lille tevreden was maar nog niet voldeed aan de limiet voor Londen; die ligt op 4,55m.  Wanneer het aan de uit Gouda afkomstige Pluim ligt, gebeurt dat op het Utrechtse Vredenburg wel. Ze moet dan haar eigen nationale record minimaal evenaren. “Een unieke kans natuurlijk om op het Vredenburg te springen”, aldus Femke.

Menno Vloon, die drie weken terug het Nederlandse record van Rens Blom afpakte en de hoogte bijstelde tot 5,85m, is er ook bij. “Het is altijd mooi op een plek te springen waar veel publiek is. Dat het een geweldige happening zal worden, daar ben ik zeker van”, vult hij aan. Hij zal concurrentie krijgen van Rutger Koppelaar, die erop gebrand is om over die limiet van 5,70m te vliegen.  
Om 17:00 uur start de finale voor de vrouwen en om 19:00 uur zijn de mannen aan de beurt. RTV Utrecht zal het polsstok-spektakel live uitzenden vanaf het Vredenburg.

Spektakel op Maarschalkerweerd

Op vrijdag 14 juli
gaan de NK Atletiek verder op atletiekbaan Maarschalkerweerd. Op de 100 meter, het koningsnummer, wordt bij de mannen een mooi deelnemersveld gepresenteerd. De vraag is wie er met de titel aan de haal gaat nu Churandy Martina ontbreekt in Utrecht. Hensley Paulina, Wouter Brus, Joren Tromp en Giovanni Codrington zullen het naar verwachting gaan uitvechten. De limiet voor Londen staat op 10,19 sec. en deze heren zullen daar ook zeker met een schuin oog naar kijken. Bij de vrouwen zie we Naomi Sedney, Jamile Samuel (allebei reeds in het bezit van de limiet), Madiea Ghafoor en Tessa van Schagen. Dames die we ook vaak terugzien in de opstelling van de 4*100 meter, maar die ook alles op alles zullen zetten om die individuele limiet van 11.26 sec. binnen te slepen. Veel van deze 100 meter sprinters zien we op de zondagmiddag terug op de 200 meter. Grote namen als Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Tessa van Schagen en Jamile Samuel zijn slechts een greep uit de atleten die een poging doen om ook op de 200 meter de felbegeerde limiet binnen te slepen.

Zaterdag 15 juli
komt Ignisious Gaisah, zilveren medaillewinnaar bij de WK in Moskou 2015, in actie bij het verspringen. Dit seizoen loopt het nog niet helemaal lekker, de limiet van 8.15 meter lijkt daarom ook een brug te ver. Eerder heeft hij bewezen deze afstand wel aan te kunnen.

Zondag 16 juli
is de finaledag van de ASICS NK Atletiek, met onder andere de ontknoping op de tienkamp en zevenkamp en veel finales: de 800 meter met Thijmen Kupers, de 100m en 110m horden, de 200 meter en natuurlijk de 400 meter. Met name op dit laatste onderdeel wordt vuurwerk verwacht, Liemarvin Bonevacia was bij de EK landenteams in Lille al snel genoeg voor de limiet (die op 45,50 staat), zijn uitslag werd echter ongeldig verklaard. Hij zal er dus op gebrand zijn nogmaals te laten zien dat hij op de WK in Londen thuis hoort.

Fun voor kids

Ook de jongste atletiekfans hoeven zich niet te vervelen tijdens dit atletiekfestijn in Utrecht. Op beide venues staat de NS Kidsclub waar ze naar hartenlust kunnen rennen, springen en gooien. Verder vindt op de vrijdag op Maarschalkerweerd de NS KidsSprint plaats. Lopen op de baan waar alle Nederlandse atletiekhelden schitteren. Op de zondag kan op deze zelfde baan meegedaan worden aan de KidsRun die 600 meters telt. 

Neem voor alle informatie over de ASICS NK Atletiek een kijkje op de speciale website.

NK
Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK