Succesvol ONK para atletiek in zonovergoten Tilburg

21 september 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Tilburg was afgelopen zondag het decor voor de ONK para-atletiek. Tijdens het kampioenschap bij AV Attila werden maarliefst zes Nederlandse records verpulverd. Daarnaast nam topatleet Ronald Hertog afscheid van zijn carrière als topsporter.

Twee maanden geleden werd besloten om het ONK para-atletiek alsnog door te laten gaan dit jaar met AV Attila als organiserende vereniging. Een goed gemotiveerde groep van juryleden en vrijwilligers stond op zondag 20 september klaar voor de organisatie van een sfeervol kampioenschap. Atleten afkomstig uit zes verschillende landen streden tijdens dit kampioenschap om de medailles. Bij het eerste onderdeel op het programma, het zittend discuswerpen, kwam dit meteen aan het licht. De winnares, van Tsjechische afkomt, pakte de winst met een afstand van 9,64 meter.

Bij deze wedstrijd voor para-atleten gaat alles net even wat anders dan bij een reguliere atletiekwedstrijd. Atleten pompen in de warming-up de banden van hun wheeler nog even op en rollen zichzelf warm op een rollerbank. Protheses worden bevestigd en sommige atleten worden vastgegespt voor een poging kogeltoten of discuswerpen. Ook het bepalen van de winnaar of winnares ligt niet altijd voor de hand. Er is een grote diversiteit in classificaties en wanneer er niet genoeg atleten binnen één categorie deelnemen worden er categorieën samengevoegd. Na het samenvoegen wordt er niet gekeken naar de beste prestatie zoals we gewend zijn, maar naar de beste prestatie ten opzichte van het wereldrecord in die categorie. De prijuitreiking werd geheel coronaproof georganiseerd. Atleten konden de medailles ophalen in het medaillewinkeltje, zoals Lia Verbeek haar tentje omschreef.

Dat de atleten goed in vorm zijn dit jaar bleek onder andere uit de vele records die eerder dit seizoen al verbroken werden. Ook tijdens het ONK para-atletiek sneuvelden er meerdere Nederlandse records. Onder andere een Nederlands record bij het speerwerpen door Take Zonneveld (IPC 40) met 36,71 m, bij het kogelstoten door Elise van Es (IPC 33) met 6,15 meter en op de 100 meter door Fleur Schouten (IPC 63) met 16,36 sec. Daarnaast wisten Salima Rozema (5,31 meter, IPC 20), Zara Temmink (4,46 meter, IPC 13) en Lisa Cornelissen (3,97 meter, IPC 37) het nationaal record verspringen te verbeteren.

Kijk voor alle uitslagen hier. Bekijk hier het fotoalbum.

Tekst: Koen van Erve
Fotografie: Huub Keulers

NK