Susan Krumins en Michel Butter Nederlands Kampioen 10 Kilometer

11 februari 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Susan Krumins en Michel Butter hebben in Schoorl de Nationale titelstrijd op de 10 kilometer op hun naam geschreven, op het schitterende en snelle parcours snelden zij met toptijden naar de winst en de titel.

Krumins was duidelijk een maatje te groot voor de andere Nederlandse toploopsters die haar en de Zweedse Meraf Bahta vanaf de start al niet konden volgen. Krumins en de Zweedse Bahta bleven lange tijd bij elkaar maakten er in de laatste 300 meter een sprint van die in het voordeel van Bahta uitviel, Krumins liep met 31.11 min, twee seconden achter Bahta, een geweldige tijd, slechts 12 seconden boven het nationaal record 10 kilometer van Lornah Kiplagat. Op gepaste afstand werd Kim Dillen tweede (33.50) en Jasmijn Lau (34.02) in haar eerste race bij de senioren derde.

Bij de mannen was het Michel Butter die in een vroeg stadium samen kwam te lopen met Europees Marathonkampioen Koen Naert uit België. Beide lopers hadden toen al wel een andere ontketende Belg moeten laten gaan. Bashir Abdi, tweede bij het EK 10.000 meter had op zijn verjaardag zijn zinnen gezet op het parcoursrecord van Marco Gielen uit 2004 en finishte later in 28.07 min, een tijd die je zelden ziet in Nederland. Nadat Butter in de wedstrijd ook Naert moest laten gaan sloten Bart van Nunen en Stan Niesten aan, beiden waren, net als Kim Dillen afgelopen week al in vorm bij de 8 van Apeldoorn. Een solide versnelling in de laatste kilometer bracht Michel Butter zijn vijfde titel in 28.54 min. Van Nunen en Niesten kwamen na enkele seconden ook op het podium. Jesper van der Wielen en Frank Futselaar maakten de top 5 compleet. Illian Martens en Marije Hijman pakten de titel bij de junioren A.

Dat de weersomstandigheden met veel zuurstof in de lucht gunstig waren bewees het grote aantal snelle tijden dat werd gelopen, zo liep bij de vrouwen 50-54 Nicole Weijling-Dissel en nieuw Nederlands record met 36.52 min en bleef Peter van der Velden er met zijn winnende tijd van 31.56 min slechts 5 tellen boven.

Het Nationaal Kampioenschap werd voor de 10e keer gehouden tijdens de Groet uit Schoorl Run.

Nationaal Kampioen:

Jongens Junioren A: Illian Martens

Meisjes Junioren A: Marije Hijman

Senioren: Michel Butter en Susan Krumins

35-39:  Christiaan van Beusichem en Liselotte van den Berg

40-44: Zac Freudenburg en Patricia Schreurs

45-49: Marcel Laros en Carolien van der Kreeke

50-54: Peter van der Velden en Nicole Weijling-Dissel

55-59: Henri Havinga en Linda Mossink

60-64: Jaap Stijlaart en Rini Ebisch

65-69: Cor Hoebeke en Gerrie den Oude

70-74: Dirk Visser en Els Raap

75 e.o Henk Stienstra

Tekst: Bert Pessink
Foto's: Le Champion

 

NK