Sven Roosen schittert in Emmeloord

07 september 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Sven Roosen heeft op fantastische wijze beslag gelegd op de Nederlandse titel. In Emmeloord stopt de teller pas bij 8116, 163 punten meer dan het oude record onder 20 jaar van Pieter Braun. Bijna net zo weergaloos zijn de 8031 punten waarmee Rik Taam bij de mannen wint. Anne van de Wiel komt na een ijzersterke eerste dag niet meer in gevaar en prolongeert haar titel. Sarah van Beilen weet met de 800 meter van haar leven de aanval van Amy Hasselton af te slaan. Julia Jongejeugd passeert op de 800 meter juist haar voornaamste rivale Fenna Achterberg voor de titel onder 18 jaar.  Gabriel Emmanuel is met 7303 punten de nieuwe nummer 3 op de ranglijst aller tijden.

Roosen weergaloos, 4 man over 7000 punten

Hij was vooraf geschrokken van zijn uitspraak dat het wel eens zijn weekend kon gaan worden. Maar van enige verwaandheid of arrogantie is bij Sven Roosen geen sprake. Het plezier waarmee hij al jarenlang aan elke meerkamp begint is aangevuld met een gezonde dosis aan zelfvertrouwen. Na een uitstekende eerste dag ligt Roosen ruimschoots op schema voor een score boven de 8000 punten en dan is 13.81 seconden over de horden geen heel vervelende start. Belangrijk ook de +0.2 wind die ervoor zorgt dat de maximale +6.0 wind ( windvoordeel 100 meter, verspringen, 110 meter horden bij elkaar opgeteld) niet wordt overgeschreden. Wat de weergoden ook proberen, Roosen is niet van zijn stuk te brengen en gaat bijna achteloos door zijn meerkamp heen. Coach Thijs Ros verwoordt het na afloop treffend. ‘Het zag er zo makkelijk uit dat je bijna niet doorhad hoe bijzonder de prestatie is’. De 4.28.15 seconden op de afsluitende 1500 meter zorgt voor een eindtotaal van 8116 punten, waarmee het record, dat op naam stond van Pieter Braun (7953 punten in 2012) in Emmeloord blijft. Door de absurde score van Roosen zou je bijna vergeten dat drie andere jongens ook boven de 7000 punten scoren. Voor Sven Jansons is dat niets nieuws. Het zegt veel over Jansons dat hij ondanks drie mindere onderdelen met 7553 punten toch nog een nieuw persoonlijk record pakt. Laten de mindere onderdelen op dag 2, de 110 meter horden en het polsstokhoogspringen, nou net de onderdelen zijn waarop Jansons komend weekeinde bij de individuele NK op zijn eigen baan in actie komt. Owen Beuckens en Youri Fransen zijn het hele weekend aan elkaar gewaagd. De beslissing voor het brons valt bij het polsstokhoogspringen waar Beuckens uithaalt met 4,70 meter en daardoor een mindere speerworp kan veroorloven. Beide mannen blijven ruimschoots boven de 7000 punten (7167 om 7086).

Taam in select groepje, De Wolff valt uit met rugblessure

Een nieuw pr en heel uit de meerkamp komen. Voor Rik Taam zijn beide doelen uitgekomen. Het was alweer even geleden dat alles in dezelfde meerkamp samenvalt voor Taam. Na een prima eerste dag trekt hij die lijn door op dag 2. Bij het discuswerpen, in het verleden vaak zijn achilleshiel, zet hij meteen in de eerste poging een stabiele prestatie neer. Met 4.70 meter bij pols doet hij zichzelf misschien nog wel tekort, wat veel zegt over de progressie op dit onderdeel. Na speer is de 8000 punten grens in zicht en als we iets al jaren weten is dat je Taam op de 1500 meter wel op een boodschap kunt sturen. Met Roosen wordt er goed samengewerkt en op de laatste 200 meter gaat hij nog helemaal los voor 8031 punten. Om aan te geven hoe bijzonder deze prestatie is, slechts 9 mannen gingen hem voor. In het spoor van Taam werkt ook Rafael Raap en prima tweede dag af, een dag waar hij een stuk meer tevreden over is dan dag 1. Even lijkt het nog spannend te worden voor het zilver, maar bij het speerwerpen slaat hij een beslissend gat met Leon Mak. Met 7829 punten vinden we Raap terug op plek 15 op de ranglijst aller tijden. Mak komt in zijn eerste seniorenmeerkamp tot 7614 punten en wordt de komende jaren een serieuze bedreiging voor de titel. Het is voor de groep van Ronald Vetter niet alleen maar hosanna want Rody de Wolff moet na het polsstokhoogspringen de strijd staken vanwege zijn rug.

Titel Van de Wiel niet meer in gevaar, speerwerpen maakt het verschil bij vrouwen

De ontknoping bij de vrouwen heeft veel weg van die in 2019. Ook de uitkomst bovenin is hetzelfde. Nadat de vrouwen elkaar bij het verspringen in bedwang houden, met de 5.92 meter van Manon Schoop als uitschieter, is het Michelle Oud die bij het speerwerpen het bal opent. Haar 44.76 meter in de eerste poging gooit het hele klassement door de war. De afstand is zelfs zo goed dat Anne van de Wiel, leidster na dag 1, na een wat mindere eerste poging nog serieus aan de bak moet voor de titel. Van de Wiel stelt in de tweede poging orde op zaken waardoor de titel een feit is. Achter Van de Wiel en Oud is het Myke van de Wiel die met een bijna net zo weergaloze worp als Oud het brons veilig lijkt te stellen. Melissa de Haan en Schoop missen die uitschieter waardoor het verschil is gemaakt. De Haan zet op de afsluitende 800 meter Myke van de Wiel dusdanig onder druk dat het na 650 meter stuivertje wisselen lijkt, maar de eindsprint van Van de Wiel is indrukwekkend en komt precies op tijd. Anne van de Wiel pakt uiteindelijk de winst met 5756 punten, een nieuw persoonlijk record. Oud komt met 5661 punten 9 punten tekort om hetzelfde te kunnen zeggen.

Van Beilen toont karakter op 800 meter, val Mulder blijft zonder gevolgen

De voorsprong die Sarah van Beilen na de eerste dag had opgebouwd is na het verspringen bijna volledig verdwenen. Het maakt dat Amy Hasselton vanaf dat moment favoriet voor de titel is. Sterker nog, er zijn mensen in Emmeloord die menen dat er van spanning geen sprake meer is. Van Beilen recht de rug, gooit een dik persoonlijk record bij het speerwerpen, en gaat daardoor met een minimale voorsprong de 800 meter in. Normaal gesproken het terrein van Hasselton, die het na 400 meter dan ook probeert, maar geen moment los kan komen van Van Beilen. Die is vanaf het startschot in controle en weet de 800 meter zelfs winnend af te sluiten, iets wat we een jaar geleden nog niet zagen aankomen. Achter Van Beilen en Hasselton is het Sophia Mulder die op de slotmeters nog lelijk ten val komt. De val heeft geen gevolgen, want het brons gaat mee naar Apeldoorn.

Jongejeugd maakt verschil op 800 meter, hoog niveau bij jongens

Fenna Achterberg en Julia Jongejeugd staan na dag 1 los van de rest van het veld en zetten die strijd onverminderd voort. Het verspringen is voor Achterberg, maar Jongejeugd pakt bij het speerwerpen bijna 4 meter en ontpopt zich als favoriete. Achterberg gaat voor de 800 meter nog wel aan de leiding maar het verschil in pr’s op de 800 meter is groot. Dan hoop je voor de spanning dat Achterberg kan aanklampen bij Jongejeugd maar daar is geen moment sprake van. Hanna van Baast probeert dat wel, aanklampen. Een alles of niets poging om het brons vast te houden, met de wetenschap dat Linsy Heestermans een veel betere 800 meter loopt. Van Baast stort volledig in en valt terug naar plek 7, het brons is voor Heestermans.

Yoram Vriezen zet de boel bij de 110 meter horden op scherp door een flink gat te slaan met Gabriel Emmanuel. Een prachtige strijd lonkt, maar het is Emmanuel die na het discuswerpen de regie in handen neemt en vooral bij het polsstokhoogspringen zichzelf een enorme dienst bewijst door voor het eerst over de 4.00 meter te vliegen. Het is nodig want Vriezen houdt de druk er met 4.50 meter op. De 10 meter verschil bij het speerwerpen, in het voordeel van Emmanuel, zorgt voor de beslissing in de titelstrijd. Met 7303 punten is Emmanuel achter Roosen en Jansons de nieuwe nummer 3 op de ranglijst allertijden (jongens onder 18 doen sinds 2014 10-kamp in Nederland). Vriezen volgt met 7155 punten op plek 4. Een derde man over de 7000 punten blijft net uit, maar dat is dan ook het enige dat tegenzit voor Jeff Tesselaar. Die draait de meerkamp van zijn leven en weet de aanval van Daan Roosenschoon, op papier de man met een betere tweede dag, vakkundig te pareren. Wat als telt helaas niet, maar wat als Tesselaar zijn versnelling op de 1500 meter iets eerder had ingezet. We zullen het nooit weten. Tesselaar komt tot 6999 punten en pakt daarmee het brons.

Tekst: Ivo van Haaren
Fotografie: Coen Schilderman

NK