Taam aan kop na dag 1 NK meerkamp

02 februari 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Rik Taam leidt na dag 1 de meerkamp bij de senioren. Helemaal tevreden is hij niet na dag 1. Het was net niet bij enkele onderdelen voor de atleet van AV Zaanland. De ranglijst bij de A-junioren wordt na vier onderdelen aangevoerd door Sven Jansons. Van een geruststellend gat op Sven Roosen is echter nog geen sprake. Gabriel Emmanuel is de verrassende leider bij de B-junioren. Met winst op de 60 meter en het kogelstoten heeft hij een flinke voorsprong op de nummer 2 Yoram Vriezen. Marnix Kolkman kan de titel vergeten na het missen van de aanvangshoogte bij het polsstokhoogspringen.

Niets is frustrerender dan in topvorm aan de start verschijnen en vervolgens moeten concluderen dat het net niet is. De 6.97 seconden op 60 meter betekende een prima begin voor Rik Taam, vanaf dat moment werd het keihard werken voor de prestaties. Bij verspringen kwam hij tot 7.04, kogel op karakter naar 13.92 en bij hoog na een uitstekende poging op zijn aanvangshoogte (1.94) drie keer af op 2.00 meter. Daarmee is een topscore buiten bereik, maar blijft Taam topkandidaat om de Nederlandse titel te pakken.

Achter hem is Rody de Wolff bezig aan een stabiele 7-kamp. Nergens viel een uitschieter naar boven of beneden te noteren ook al kreeg je sterk het vermoeden dat er meer inzat dan de 1.88 meter bij het hoogspringen. De Wolff heeft met nog 3 onderdelen te gaan 91 punten achterstand op Taam. Achter De Wolff is het zoals verwacht spannend voor het brons. Daar staat nu nog Lauri Hulleman, met winst bij het verspringen en goed hoogspringen. Het verschil met Nout Wardenburg is slechts 32 punten. Een blik op dag 2 leert ons dat Wardenburg beter op de horde uit de voeten kan en Hulleman licht het voordeel heeft bij het polsstokhoogspringen. Sta niet raar te kijken als met een nagenoeg gelijke stand wordt begonnen aan de afsluitende 1000 meter, een afstand die ze beiden als geen ander beheersen.

Jansons zonder uitschieters, Roosen wordt flink op de proef gesteld

Sven Jansons begint dag 2 met 98 punten voorsprong op zijn naaste belager Sven Roosen. Een dag zonder echte uitschieters, ook al is 7.04 seconden op de 60 meter niet heel vervelend om je meerkamp mee te beginnen. Het verspringen is stabiel over de 7 meter en bij het kogelstoten kwam de beste stoot van Jansons op het verkeerde moment, namelijk bij het instoten. Alleen het hoogspringen was naar eigen zeggen ondermaats, met 1.89 meter.

Roosen werd behoorlijk op de proef gesteld, Zijn derde poging bij het verspringen was ver, maar werd ten onrechte ongeldig gegeven. Doordat hij niet op tijd opgemeten kon worden, restte niets anders dan een extra poging toe te kennen. Een extra poging die Roosen in eerste instantie niet zag zitten maar uiteindelijk uitstekend in zijn voordeel gebruikte door 7.09 meter te springen, een nieuw persoonlijk record. Van sabotage bij het hoogspringen was absoluut geen sprake, het moment voor het jurylid om onwel te worden was uiterst ongelukkig gekozen. Met het jurylid gaat het goed, Roosen had nog 1 poging op 1.83 meter voordat de wedstrijd tijdelijk stilgelegd moest worden. Ook nu was het herstel sterk, want Roosen knalde in zijn laatste poging over de 1.83 meter.

Achter Jansons en Roosen zijn Youri Fransen en David Cairo bezig aan een goede 7-kamp. Fransen met een ultieme vertesprong en verder goede prestaties op de andere drie onderdelen en Cairo die zich uitstekend redde uit een aantal hachelijke situaties. Voorlopig is het voordeel Fransen die bij het polsstokhoogspringen een reuzestap kan zetten op weg naar het brons.

Kolkman pechvogel, Emmanuel profiteert

Het had het weekend moeten worden van Marnix Kolkman. De atleet van AV Edam maakte serieus kans op het verbreken van het Nederlands Record van Luddrick Berrenstein. Drie onderdelen lang lag hij meer dan op schema, uitgerekend bij het polsstokhoogspringen ging het mis. Normaal gesproken is dat het beste onderdeel van Kolkman, hij kwam eigenlijk geen moment in de wedstrijd. Bij zijn laatste poging op de aanvangshoogte leek het nog even goed te komen, de hoogte ging echter niet gepaard met de juiste diepte en daarmee was de pijnlijke 0 een feit.

Gabriel Emmanuel, de atleet van Haag Atletiek noteerde met 3.43 meter een prima hoogte op het onderdeel polsstokhoogspringen. Tel daarbij de winst op de 60 meter en de briljante 16.25 meter bij het kogelstoten en je mag zeggen dat de eerstejaars B-junior op ramkoers ligt om de titel binnen te halen. Achter hem is het ongekend spannend met drie man binnen de 30 punten.

Voor de volledige uitslagen van dag 1 kijk hier.

Tekst: Ivo van Haaren
Foto: Coen Schilderman

Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK