Taam en Van de Wiel na dag 1 NK meerkamp aan de leiding

05 september 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Rik Taam en Anne van de Wiel leiden na dag 1 van de NK meerkamp. Taam scoort op alle onderdelen een dikke voldoende en heeft ruim 100 punten voorsprong op trainingsmaatjes Rody de Wolff en Rafael Raap. Van de Wiel maakt bij de vrouwen het verschil op de 100 meter horden en de 200 meter, waardoor de concurrenten moeten hopen op een misstap, willen ze nog kans maken op de titel. Sven Roosen ligt na een uitstekende eerste dag op koers om het Nederlands record van Pieter Braun te verbeteren. Sarah van Beilen wint 3 onderdelen maar heeft nog niet definitief afgerekend met Amy Hasselton en Sophia Mulder. Dat kan ook gezegd worden van Gabriel Emmanuel, die een ontketende Yoram Vriezen in zijn nek voelt hijgen. Fenna Achterberg leidt in de categorie onder 18 jaar en moet vooral zien af te rekenen met Julia Jongejeugd.

Taam sterk, gat met concurrentie nog niet geruststellend

Hij gaf al aan fit te zijn en op elk onderdeel progressie te hebben geboekt. Rik Taam laat in Emmeloord zien ook mentaal stappen te hebben gemaakt. De gretigheid druipt er van af en wat vooral opvalt is dat Taam vaak in de derde poging tot zijn beste resultaat komt. Hij wint drie onderdelen en deelt de winst bij het hoogspringen met Rafael Raap. Het resulteert in een super-stabiele eerste dag wat misschien wel de grootste winst is voor Taam. Met een voorsprong van 127 punten op De Wolff begint Taam aan dag 2, waar het vooral zaak is om bij het discuswerpen tot een fatsoenlijke afstand te komen. De Wolff, die ondanks een stijve rug gewoon kan starten, zal nergens met grote tevredenheid op terugkijken, maar heeft ook geen onderdeel waarop hij door de ondergrens zakt. Voor hem geldt juist dat hij het discuswerpen nodig heeft om het gat met Taam definitief te dichten. Raap volgt op 8 punten van De Wolff en laat bij het kogelstoten de meeste punten liggen. Achter het beoogde podium is Leon Mak zeker nog niet uit te vlakken. Mak heeft met het verspringen zijn minste onderdeel gehad en kan terugvallen op een uitstekende tweede dag, met discus en pols als puntenpakkers. Zijn achterstand op Raap halverwege is 112 punten.

Van de Wiel domineert, spanning voor plek 2

Bij de vrouwen heeft Anne van de Wiel na vier onderdelen een flinke voorsprong opgebouwd. De prestatie die op dag 1 de meeste punten oplevert is de hordenrace van Van de Wiel. Weliswaar gesteund door teveel rugwind, maar wel in de stromende regen loopt ze naar 13.45 seconden, goed voor 1058 punten. Na degelijk hoogspringen en kogelstoten komt een nieuwe piek op de 200 meter. De klok staat in eerste instantie stil op 23.89 seconden, maar wordt gecorrigeerd naar 24.00 seconden. Zelfs een blik op de fotofinish biedt geen soelaas, waardoor Van de Wiel nog even geduld moet hebben met het slechten van die barrière. Voor de overige podiumplaatsen is het bijzonder spannend met vier gegadigden. Het verschil tussen de nummer 2 Melissa de Haan en nummer 5 Myke van de Wiel is slechts 63 punten. Alle drie (Michelle Oud staat vierde) staan ze iets in de min in vergelijking met het NK van vorig jaar. Manon Schoop staat nog derde, maar weet dat ze voor de 800 meter een flinke voorsprong nodig heeft om mee te strijden voor de ereplaatsen.

Roosen op schema voor monsterscore, Jansons verprutst het verspringen

Sven Roosen maakt zijn favorietenrol volledig waar. Het is niet heel vervelend om je 10-kamp te beginnen met 10.71 (+2.5) en vanaf dat moment kijkt Roosen niet meer om. Ver en kogel zijn prima, bij het hoogspringen slaat de schrik toe. Een gevoelige achillespees maakt dat Roosen het hoogspringen abrupt moet beëindigen. De klachten zijn gelukkig door de fysio te verhelpen waardoor Roosen op de 400 meter zijn mannetje staat. Na een wat voorzichtig begin is zijn laatste 100 meter weergaloos, waardoor het Nederlands record en de magische grens van 8000 punten binnen handbereik zijn. Zijn maatje Sven Jansons toept op de 100 meter met 10.65 seconden over maar bij het verspringen gaat het helemaal mis. De eerste sprong is afgrijselijk ver, maar krijgt een rode vlag. De tweede sprong doet daar weinig voor onder maar wordt ook niet beloond met een afstand. Een situatie waar je als 10-kamper niet in wil komen en in dit geval een slechte afloop kent. Jansons komt niet uit en laat zichzelf uit frustratie naar achter in het zand vallen waardoor er nog eens een halve meter van de oorspronkelijke afstand afgaat. Doodzonde, want op de rest van de onderdelen, met 2.00 meter bij het hoogspringen als hoogtepunt, valt weinig aan te merken. Achter Roosen en Jansons zijn Youri Fransen en Owen Beuckens bezig aan een uitstekende meerkamp. Beiden liggen ruimschoots op schema voor de 7000 punten en strijden om het brons. Marnix Kolkman valt met een polsblessure uit.

Van Beilen sterk maar nog niet zeker van de titel, spanning bij onder 18

Sarah van Beilen kan terugkijken op een uitstekende eerste dag. Een dag die ze domineert met zeges op de 100 meter horden, het hoogspringen en een gedeelde overwinning op de 200 meter. Vooral de 1.80 meter bij het hoogspringen is ijzersterk. Toch blijven Amy Hasselton en Sophia Mulder in het spoor van de leidster. Hasselton heeft op papier nog drie onderdelen die beter zijn dan Van Beilen. Vraag blijft, is de achterstand voor de afsluitende 800 meter klein genoeg om nog aanspraak te maken op de titel. Zo spannend als bij de indoor-meerkamp wordt het waarschijnlijk niet, de strijd is nog lang niet gestreden.

Dat geldt ook bij de jongens onder 18 jaar, waar we een uitstekende eerste dag achter de rug hebben. Gabriel Emmanuel leidt, onder meer door 2.02 meter bij het hoogspringen, maar zijn voorsprong op Yoram Vriezen is te verwaarlozen. 25 Punten is het verschil en het leuke aan deze ontknoping wordt dat beiden op de tweede dag het moeten hebben van totaal verschillende onderdelen. Alleen op de 110 meter horden zijn ze elkaar gewaagd. Emmanuel heerst op de werponderdelen terwijl Vriezen zijn slag bij pols en de 1500 meter wil slaan. Jeff Tesselaar staat na een goede eerste dag nog derde, maar heeft in Daan Roosenschoon een taaie tegenstander om die plek vast te houden. Normaal gesproken moet Roosenschoon met een goede tweede dag in staat worden geacht om die plek over te nemen. Een podium met alleen maar 7000+ scores is een realistisch streven.

Fenna Achterberg en Julia Jongejeugd hadden hun prestatiekaart bijna om kunnen ruilen. Achterberg is 0.07 honderdste van een seconde sneller over de horden, stoot 4 cm verder met kogel en springt even hoog als Jongejeugd. Alleen op de 200 meter is er een duidelijk verschil waardoor Achterberg 65 punten voorsprong heeft. In deze leeftijdscategorie is het lastig voorspellen omdat de meiden in het seizoen zelf nog grote sprongen maken. Jongejeugd heeft op basis van de prognose het voordeel, toch kan je je niet voorstellen dat als Achterberg voor de titel kan lopen, ze niet sneller kan dan de 2.40.00 waarop ze ingeschat wordt. Hanna van Baast heeft de aansluiting met de bovenste twee te pakken, de rest van het veld lijkt te strijden om plek vier.

Volg de tweede dag van de NK meerkamp via de livestream van AV NOP. Bekijk de foto's van dag 1 op Facebook.

Tekst: Ivo van Haaren
Fotografie: Coen Schilderman

NK