Tallinn dag 2: Schippers wint zevenkamp GOUD!

22 juli 2011
Toernooien Vorige

Met een loodzware 800 meter besloot Dafne Schippers vrijdagmiddag een indrukwekkende zevenkamp die GOUD opleverde bij de EK Junioren in Tallinn. De atlete van Hellas (Utrecht) uit het AA-Drink Talententeam scoorde 6153 punten. Eerder op de dag verbeterde Schippers in een opmerkelijke wedstrijd het Nederlands juniorenrecord verspringen tot 6,47 meter en wierp ze de speer naar 39,76 meter.
Dag 2 vervolgde zonder Anouk Vetter die (zevende na vier onderdelen) teveel last ondervindt van een bilblessure.

\"\"

NB zie voor een apart verslag over de ZILVEREN medaille van Jamile Samuel en andere prestaties het afzonderlijke verslag.

De enerverende afsluitende 800 meter was een passend einde voor een wedstrijd waarin Schippers fabuleuze prestaties (twee Nederlandse juniorenrecords en twee benaderingen van records die ze zelf al had) afwisselde met persoonlijk tegenvallende prestaties op de eerste dag. Donderdag verbeterde de zevenkampster het Nederlandse 100 meter hordenrecord voor junioren tot 13,27 en benaderde ze haar eigen 200 meterrecord van 22,90 tot op een honderdste van een seconde (ook opnieuw slechts 0,1 seconde boven het Nederlandse seniorenrecord). Dag 1 leverde ook een matige prestatie op (13,47 meter kogelstoten) en een bijzonder slechte (1,63 meter hoogspringen). Oftewel: een echte kampioenschapsmeerkamp. \'Wisselvallig\', noemde Schippers het zelf. \'Een aantal superonderdelen, maar ook een paar mindere. Ik ben heel erg blij dat ik toch nog dicht bij mijn persoonlijk meerkamprecord wist te scoren. En op die 800 meter heb ik alles gegeven.\'

\"\"

\"\"Voor aanvang van het afsluitende onderdeel had Schippers een voorsprong van 14 punten op Sara Gambetta. Dat is op zich gering maar de Duitse is doorgaans een veel mindere 800 meterloopster. \'Ik had vooraf ook gedacht dat het geen probleem zou mogen zijn\', bekende de 19-jarige Schippers die vorig jaar bij de WJK tientallen meters bij Gambetta wegliep. \'Maar ik kreeg het na 500 meter al heel erg moeilijk met mijn ademhaling. Het was 36 graden op de baan en heel benauwd. Daar houd je niet zo van als je een soort van inspanningsastma hebt.\'

Dat Schippers doorzette was belangrijk, want de Duitse kwam nooit dichtbij genoeg om hoop te gaan koesteren. De wereldjuniorenkampioene moest daar wel heel diep voor gaan, want na de finish was ze zo kapot dat zelfs de traditionele gezamenlijke ereronde van de zevenkampsters even werd uitgesteld. \'Ik was aan de finishe echt even de weg kwijt\', vertelt Schippers. \'Ik wist niet meer wie of waar ik was.\'

Met wat medische verzorging van teamdokter Groenenboom, ijs en veel water trok de uitputting echter snel bij om plaats te maken voor vreugde. Schippers - die haar medaille \'s avonds bij een plaatselijk stadsfeest kreeg uitgereikt - heeft ook een klein beetje tijd om de zinnen te verzetten, al lonkt op zondag al wel het perspectief op meer succes. \'Zoals het er nu naar uitziet kan ik wel meedoen aan de 4x100 meter\', zei de sprintster nog geen uur na de zilveren sprintmedaille van teamgenote Jamile Samuel.\' We hebben een goede ploeg.\'

Luister hier als Schippers vertelt over haar complete zevenkamp - en hier over de indrukken van Bart Bennema: als persoonlijk coach over Schippers en (voor de bronzen medaille van Madiea Ghafoor bekend werd) als hoofdcoach van de Nederlandse ploeg over de successen op de eerste twee dagen van het kampioenschap.

Prestatieoverzicht Dafne Schippers  

  100 m  horden Hoog Kogel 200 m Ver Speer 800 m  
Tallinn 2011 13.27 NJR 1.63 13.47 22.91 6.47 39.76  2.22,40 6153 
recordmeerkamp - Gotzis 2011 13.60 1,70 13,89 22,90 6,13 38,20 2.15,74 6172
Vergelijking met Gotzis 2011 +48 -84
(totaal -36)

 -28
(tot. -64)

-1
(tot.-65)
+107
(tot. +42)
+30
(tot. +72) 
 -91
(tot -19)
6153
persoonlijke records (v.h. 13.38) 1,74i 14,19 22,90 6,32 41,80 2.15,74 virtueel 6400
Vergelijking met persoonlijke records +18  -132
(totaal -114)
 -48
(tot. -162)
-1
(tot. -161) 
 +48
(tot. -113)
-39
(tot. -156)
 -91
(-247)
6153

 
Update na speerwerpen: Schippers houdt de leiding
\"\"Met drie steeds verdere worpen onderstreepte Dafne Schippers in het vervolg van dag 2 in de zevenkamp dat ze van diverse markten thuis is. De Utrechtse van Hellas wint niet alleen haar hele sterke onderdelen, maar klasseert zich bijvoorbeeld ook op de werpnummers in de top-3 (kogelstoten) of top-8 (speerwerpen). In een speertje-over met de Duitse Gambetta maakten de twee elkaar ook enkele keren de leiding afhanding in het virtuele tussenklassement, waarin Schippers uiteindelijk alvast aan het langste eind trok met 5362 vs. 5348 punten. 

Luister hier naar Schippers na haar speerwerpen.

Update na het verspringen:
In een ongekende ontwikkeling bij het verspringen van de zevenkamp bij de EK junioren verbeterde Dafne Schippers vrijdagmiddag in Tallinn het Nederlands Juniorenrecord tot 6,47 meter (-0,8 m/s, vier centimeter dan Mieke van der Kolk in 1986). Dit kwam in een vierde sprong die vrijwel iedereen in het Kadrioru Stadion verbaasde, inclusief de hoofdrolspeelster.

\'Ik zat al met mijn gewone schoenen al aan na mijn derde poging toen er een official naar me toe kwam\', vertelt Schippers ook zelf. \'Ik kreeg een extra poging vanwege technische problemen\'. Kort na de wedstrijd was de informatie dat de elektronische registratie van Schippers\' derde sprong (een mislukte waarin ze de aanloop doorliep) misging. De wereldjuniorenkampioene is er de atlete niet naar om zo\'n gegeven paard in de mond te kijken en overlegde onmiddelijk met coach Bart Bennema over de aanloop, want die was bij de eerste drie pogignen niet uit de verf gekomen.\'Het was gelijk wat nu, volgende sprong, nieuwe focus\', aldus Schippers die in haar eerste en enig geldige poging 6,08 had genoteerd. \'Dit gaf me ook wel extra energie om te laten zien wat ik kan. Deze afstand zat er bij de laatste wedstrijden al in, al had ik zó ver niet verwacht.\'
Op basis van Schippers\' eerdere sprong van 6,08 meter ontwikkelde zich in Tallinn een bijzonder spannende slotfase voor de zevenkamp, omdat Sara Gambetta met haar 6,20 meter iets van de voorsprong van de Nederlandse leek te hebben afgesnoept. Omdat de Duitse een uitstekende speerwerpster is, zou het dan op de afsluitende 800 meter (waarop Schippers weer beter is) zijn aangekomen voor de winst. Vorig jaar waren Schippers en Gambetta ook al eerste en tweede bij de WK junioren in Moncton.
Hoewel alle cijfers nu wijzen op een riante uitgangspositie voor Schippers (die nu 179 punten voorsprong heeft), blijft de meerkampster het onderdeel voor onderdeel bekijken: \'Ik ga nu eerst speerwerpen, dan zien we daarna wel weer.\'

Luister hier naar Schippers direct na haar verspringrecord.

 

Zie ook de speciale sectie voor de EK junioren op deze website.


Tekst: Wilmar Kortleever

---

De EK voor junioren (\'European Athletics Junior Championships\') worden van 21 t/m 24 juli gehouden in Tallinn (Estland).
Voor www.atletiekunie.nl doen verslaggever Wilmar Kortleever (
wilmar@kortleever.com, twitter.com/wkortleever) en fotograaf Erik van Leeuwen (www.erki.nl, twitter.com/erikvanleeuwen) vanuit Tallinn dagelijks verslag over de Nederlandse ploeg met artikelen die tijdens de dag doorlopend worden geactualiseerd met tekst, audio (interviews) en foto\'s. Waar mogelijk worden de actuele verrichtingen nog sneller gemeld op de Atletiekunie Twitter.

Volledige informatie over het team van Dutch Athletics, hun programma, plus een interview-vooraf met de Jamile Samuel, is te vinden in het teamboekje (\'Media Guide\') van de Atletiekunie. Klik hier (in PDF formaat).

Via de website van European Athletics, www.european-athletics.org, en de website van de organisatie, www.tallinn2011.org, zijn tijdens de EK neo-senioren nieuws en live uitslagen te vinden. European Athletics verzorgt ook op haar website ook live, \'streaming\', tv-beelden met (in de middag) Engelstalig commentaar van de gerenommeerde verslaggever Phil Minshull.