Teammanager Marjan Olyslager: Ik ben er om te faciliteren

11 juli 2018
Toernooien Vorige

Ze stelen nooit de show, maar zijn tegelijkertijd onmisbaar: de teammanagers. Eerder lieten we Sven Ootjers aan het woord over het invullen van deze functie op het EK u18. Marjan Olyslager is zijn collega op het WK u20 dat dinsdag is begonnen in Tampere (Finland). Haar taak is simpel, maar omvangrijk: regelen wat nodig is.

We kennen Olyslager natuurlijk als de topatlete uit de jaren tachtig, waarin ze maar liefst veertien keer Nederlands kampioen werd. Vorige maand sneuvelde, door toedoen van Nadine Visser, haar laatste record dat ze in 1987 liep op de 100 meter horden. Maar wat voor teammanager is zij eigenlijk? “Een luie, denk ik”, lacht Olyslager aan de telefoon. “In de zin van: ik kijk op afstand met iedereen mee. De atleten zijn volwassen genoeg om te weten wat ze moeten doen. Ik ben er om hen te faciliteren.”

Het leeftijdsverschil tussen de teams op het EK u18 en WK u20 lijkt relatief klein. Maar twee jaar kan stiekem een groot gat betekenen, volgens Olyslager. “Niet alleen hebben deze atleten hun sport twee jaar bewuster beleefd, ook weet deze groep hoe het is om op een toernooi te staan. Ze weten daardoor net wat beter hoe het allemaal werkt. Wanneer je rust neemt, wat handig is qua voeding. Ik hoef ietsjes minder strak op de spelregels te letten.”

Kopje koffie

Faciliteren is dus het sleutelwoord voor Olyslager. “In de breedste zin van het woord”, vult de hordenlegende aan. “Ik moet regelen wat nodig is. Dat kan gaan om administratieve zaken, maar ook een kopje koffie of een wandeling met een atleet of een coach. Waarover die gesprekken kunnen gaan? Over alles. Natuurlijk over het toernooi, maar het kan ook over iemands studie gaan. Met een coach deel ik mijn visie. Moet hij dichter op de huid zitten van een atleet? Of misschien juist meer afstand nemen?”

Olyslager beschikt over een uitgebreide toernooi-ervaring. Uiteraard uit haar eigen glorietijd als atlete. Maar ook als begeleider heeft zij haar sporen al dik verdiend. “Dit wordt het derde jaar op rij dat ik teammanager ben van een ploeg. En daarnaast heb ik veel met deze generatie te maken. Ik geef training aan deze leeftijd en heb kinderen die ongeveer even oud zijn.”

Technologische ontwikkelingen

In de afgelopen dertig jaar is de rol als teammanager veranderd, stelt Olyslager. “Juist die administratieve zaken zijn minder geworden. Dat is vooral te danken aan de technologische ontwikkelingen. Vroeger moest je ’s ochtends vroeg allerlei papieren ophalen. Nu krijg je informatie per mail of app. Daardoor is de benodigde informatie sneller voor handen. En wellicht heb ik daardoor meer tijd voor persoonlijke gesprekken dan een manager in de tijd dat ik zelf aan toernooien meedeed.”

Eén ding is duidelijk: Olyslager cijfert zich de komende dagen volledig weg voor het team. “Voor mij geen etentjes met de burgemeester omdat dit goed kan zijn voor je eigen netwerk. Ik ben in Finland voor de ploeg. De atleten, daar draait het om.”Tekst: Reemt Borcherts
Foto: Erik van Leeuwen (WK u20, Tampere 2018)