Tim Pleijte en Renee Vranken eerste Trailrun kampioenen

01 november 2015
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

De vierde editie van de Duinentrail in Schoorl had de primeur van het eerste officiële Nederlandse kampioenschap Trailrunning. Een mooie waardering voor Marc Weening die met zijn mensen van Mud Sweat Trails een belangrijke bijdrage levert aan de snel gegroeide populariteit van het trailrunnen in Nederland. Met 1600 lopers op drie afstanden was de inschrijflimiet ook bij deze trailrun vroegtijdig bereikt. Grote afwezige bij de Duinentrail was de zon, maar het bos- en duingebied van de boswachterij Schoorl lag en prachtig bij voor 37 kilometer loodzware kilometers.

De wetenschap dat er op de langste afstand NK-titels te behalen waren, zorgde voor extra spanning in de doorgaans zo relaxte trailrunwereld.

"Ze gingen zo hard weg, het leek wel een 10 kilometer wedstrijd", aldus Tim Pleijte die desondanks aanhaakte bij koplopers Zac Freudenburg en Iwan Kamminga. Even later liep Freudenburg weg van zijn concurrenten en bouwde een forse voorsprong op. "Het was niet echt de bedoeling om weg te lopen, maar als ik rustiger aan doe krijg ik het toch ook zwaar in het laatste deel". Daarmee duidde de geboren Amerikaan op de lastige zandstroken die werden ingeluid door een strandpassage na 21 kilometer.

Terug in de duinen kregen Kamminga en Pleijte Freudenburg weer in het vizier en in mum van tijd waren de rollen omgekeerd. Kamminga leek op de eerste nationale titel af te stevenen maar de Friese beroepsmilitair kreeg de taaie Zeeuw Pleijte maar niet afgeschud. Waar hij vier weken geleden in zijn 'eigen' Zeeuwse kustmarathon in de slotfase zijn topklassering moest prijsgeven, had Tim Pleite zijn krachten vandaag het beste verdeeld. Na twee-en-een-half uur meldde hij zich terug aan de voet van het kleine klimduin om de titel voor zich op te eisen. Kamminga duikelde letterlijk als tweede over de finishlijn en de moegestreden Freudenburg stelde het brons veilig.

Bij de vrouwen was het een stuk minder spannend om de eerste nationale titel. Het verwachte duel tussen Heleen Plaatzer en Renee Vranken kwam er niet, omdat eerstgenoemde al in de eerste kilometers ademhalingsproblemen kreeg en na 6 kilometer de strijd staakte. De Nijmeegse huisarts had zelf geen idee waar dit ongemak vandaan kwam.

Daarmee lag de weg vrij voor de pas 23-jaar oude Limburgse die na 37 kilometer opmerkelijk fris over de finish kwam. "Ik hoorde dat ik vier-en-een-halve minuut voorsprong had", was de verklaring van Vranken die in mei ook al de prestigieuze Koning van Spanje Trail in eigen provincie won.

De strijd om zilver en brons was bij de vrouwen wel spannend. Ingrid Versteegh beslechtte die strijd in haar voordeel en finishte moegestreden als tweede een halve minuut voor Suzan Nieman die in haar eigen Schoorl het podium van het eerste NK Trailrunning completeerde.

Uitslagen NK Trailrun 37 km
Mannen

1. Tim Pleijte 2.30.53
2. Iwan Kamminga 2.32.27
3. Zachary Freudenburg 2.38.48

Vrouwen

1. Renée Vranken 2.59.50
2. Ingrid Versteegh 3.05.14
3. Suzan Nieman 3.05.51

Tekst & foto's: Erik van Leeuwen
Bekijk meer foto's in het fotoalbum op Facebook

NK