Titels en limieten op het spel bij NK meerkamp junioren

30 mei 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

De junioren meerkampers zijn de eerste die in actie mogen komen voor hun Nederlands Kampioenschap. Vooral bij de A-jongens zijn de verwachtingen hooggespannen, met drie atleten die kans maken op de limiet voor het EK onder 20. B-junior Marnix Kolkman had zichzelf ook kansen toegedicht op die limiet, maar moet geblesseerd verstek laten gaan. Nikki Boon start bij de A-meiden als favoriete, datzelfde geldt voor Gabriel Emmanuel en Robina Negenman bij de B-junioren.

Survival of the fittest bij de A-jongens

Een droom line-up. Met vier jongens die kans maken op de limiet een wedstrijd om bij voorbaat je vingers bij af te likken. Een droom die voor Marnix Kolkman voor aanvang van de meerkamp al in de prullenbak kon. Kolkman viel vorige week in de insteekbak en heeft het sprongbeen in de voet op twee plaatsen gebroken. Normaal gesproken betekent dat einde seizoen voor Kolkman. Ook Leon Mak en Sven Jansons beginnen in Amersfoort niet volledig fit aan hun 10-kamp. Voor Jansons, die uiteraard niet mag ontbreken op zijn eigen baan, kwam dinsdag het goede nieuws dat hij van start mag gaan. De spanning zit hem dan ook niet zo zeer in het lichaam maar vooral in de onderdelen die hij vanwege een enkelblessure de afgelopen 6 weken niet heeft kunnen doen. Het werpen heeft noodgedwongen de nodige aandacht gekregen en we zijn benieuwd of dat in de prestaties tot uiting komt. Ook met de moeizame voorbereiding is de EK onder 20 limiet van 7300 punten geen onhaalbare kaart.

Datzelfde geldt voor Leon Mak. De enige A 2e jaars onder de favorieten, die komend weekeinde gewoon weer in het blauw/wit van De Gemzen te zien is, viel van de ene in de andere blessure. Het is veelzeggend dat ondanks de minieme voorbereiding er alsnog rekening moet worden gehouden met Mak. Na een slepende liesblessure kende Mak een goede trainingsstage eind april. Aan het hoogspringen hield hij een gevoelige tik op zijn enkel over. Uit een verkorte aanloop en maximaal ingetaped is dat onderdeel misschien wel cruciaal voor een goede afloop. De malaise hield aan want na het NK teams kwam daar ook nog eens een blessure aan de bovenbeen bij. Een fitte Mak is levensgevaarlijk, gezien de voorbereiding is het voltooien van de 10-kamp al een wereldprestatie.

Sven Roosen is favoriet voor de titel. Begon het seizoen nog wat aarzelend , de laatste weken rijgt Roosen de goede prestaties aaneen. Met het einde van de examenperiode is er een last van zijn schouders gevallen. Volledig fit en wel heeft Roosen er vooral ontzettend veel zin in. Ondanks het feit dat hij niet prognoses doet zit de limiet voor het EK onder 20 zeker in zijn achterhoofd.

Nikki Boon denkt vooral aan titel

Bij de A-meiden ontbreken de nummers 1 en 2 van het NK indoor, Zoë Sedney en Lisanne Schoonebeek. Sedney, herstellende van een hamstringblessure, heeft de meerkamp vaarwel gezegd en Schoonebeek studeert op het moment in Zwitserland. Het zet de deur wagenwijd open voor Nikki Boon. Net als voor haar mannelijke collega’s geldt dat de aanloop verre van ideaal is geweest. Boon was nagenoeg de hele winter geblesseerd en heeft de limiet voor het EK-20 al snel laten varen. De B-kampioene van 2018, die volgend seizoen in South Carolina gaat studeren, zagen we de afgelopen weken veel wedstrijden doen met als resultaat dat de vorm stijgende is. Maar is het genoeg om Amy Hasselton, Nanah Fung-Loy en Lara Owobowale van zich af te houden.    

Gabriel Emmanuel op eenzame hoogte bij de B-junioren

Bij de B-jongens zijn alle ogen gericht op Gabriel Emmanuel. De atleet van Haag Atletiek maakte indoor al indruk met een score van boven de 5000 punten op de 7-kamp. En dat als eerstejaars. Van de onderdelen die er outdoor bijkomen, is speer misschien wel zijn beste onderdeel, discus ruim voldoende, de 400 meter een groot vraagteken en de 1500 meter 500 meter te lang. Als Emmanuel een meerkamp op niveau draait, dan kan hij zo maar de vijfde jongen in de geschiedenis worden die als B-junior een score boven de 7000 punten noteert. Achter Emmanuel is het interessant om te zien hoe de C-junioren van afgelopen seizoen hun eerste 10-kamp gaan verteren. Op papier is Daan Roosenschoon zeker niet uit vlakken, maar hij zal zijn handen vol krijgen aan Yoram Vriezen en Peter de Kruyff, de nummers 2 en 3 van de indoor meerkamp.

Pakt Robina Negenman de dubbel?

Robina Negenman zat in een flow tijdens het winnen van de indoortitel. De achterban durfde zich voor het hoogspringen nog niet aan voorspellingen te wagen, aangezien de concurrentie dat onderdeel beter beheerst, maar de titel kwam niet meer in gevaar. De verwachting is dat het hoogspringen opnieuw doorslaggevend wordt. Op de andere onderdelen geeft Negenman weinig tot niets prijs. Een fitte Sofie Dokter moet zeker in staat worden geacht om het de indoorkampioene lastig te kunnen maken. Alleen voor Dokter geldt dat ze bij het speerwerpen de worp van haar leven nodig heeft om de aansluiting te houden. Een groot gedeelte van het deelnemersveld heeft er al een meerkamp opzitten. In Sneek was de gevoelstemperatuur +3 en won Joyce van Welie. De atlete van PAC heeft onder leiding van Ingmar Vos mooie stappen gezet en is kanshebber voor het podium. Dat kan ook gezegd worden van Sophia Mulder en Sarah van Beilen.

Tekst: Ivo van Haaren Foto: Coen Schilderman