Titels en limieten op het spel bij NK senioren

13 februari 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Met de NK senioren sluiten we de overvolle atletiekmaand februari af. Niet alleen worden er in Apeldoorn 24 titels verdeeld, het is meteen de laatste kans voor de atleten om een startbewijs voor het EK indoor in Glasgow af te dwingen. Niet iedereen maakt van het indoorseizoen een hoofddoel. Toch zijn bijna alle toppers aanwezig op het NK.

Van Gool favoriet bij de mannen

De meeste atleten werken dit jaar een kort indoorseizoen af. Veelal vanwege het feit dat het WK outdoor in Doha laat valt. Voor Dafne Schippers kwam daar ook nog eens een coachwissel bij. Onder Bart Bennema is het vooral weer zoeken naar het goede gevoel. De limiet voor Glasgow is al in de pocket, het is op dit moment nog niet duidelijk of Schippers daadwerkelijk van start gaat. Schippers heeft de keuze, dat geldt nog niet voor de andere sprintsters. Jamile Samuel liep in Madrid 7.26 seconden en dat is nog 0.01 boven de limiet. Achter Schippers en Samuel is het vooral interessant om te zien wat N’ketia Seedo in het seniorengeweld kan klaarspelen. Seedo, eerstejaars B-juniore, liep afgelopen weekend met 7.34 al naar de derde Europese tijd ooit in haar leeftijdscategorie.

De 60 meter mannen was in 2018 de spannendste race van het kampioenschap. Drie man finishten in 6.70 seconden, de winst ging uiteindelijk naar Christopher Garia. De podiumplek van Joris van Gool was een jaar geleden nog licht verrassend te noemen, nu start hij als favoriet aan de titelstrijd. Met 6.65 seconden is hij als enige al verzekerd van een startbewijs voor het EK. Achter Van Gool zullen Garia en Bockarie zich nog behoorlijk moeten verbeteren om mee naar Glasgow te kunnen.

Visser hoopt op snelle tijden, laatste kans voor Boons, Bakker en Smet

Hoog is het niveau op de 60 meter horden. Nadine Visser is na een uitstekende trainingsstage op zoek naar de topvorm. Visser dook dit jaar al onder de 8 seconden en wist in Karlsruhe een groot gedeelte van de Europese top te verslaan. De laatste week viel het qua tijden enigszins tegen en weet ze dat in eigen land de titel geen formaliteit is. Daarvoor zijn Eefje Boons en Sharona Bakker te goed. Beiden bleven tot dusverre net boven de limiet van 8.10 seconden. Boons, die altijd veel races nodig heeft voordat de toptijden komen, loopt een dag eerder in Birmingham en heeft in het meest gunstige scenario nog vier kansen voor de limiet. Voor Bakker zou het een geweldige beloning zijn voor opnieuw een comeback na de achillespeesblessure.

Koen Smet staat bij de mannen op eenzame hoogte. Smet maakte afgelopen seizoen de overstap naar de groep van Colin Jackson. Waren de eerste wedstrijden nog niet naar wens, de 7.77 seconden uit Gent, in een naar eigen zeggen ‘okay race’ maakt dat de limiet binnen handbereik is. Ook Smet komt in Birmingham in actie en heeft net als Boons maximaal vier kansen om de 7.70 seconden te slechten.

Weinig boemelraces op middellange afstand verwacht

De tactische races op de middellange afstand staan vaak garant voor spektakel en spanning. Toch is het maar de vraag hoeveel boemelraces we te zien krijgen in Apeldoorn. Daarvoor zijn er teveel atleten die eerder dit seizoen dicht bij de EK limiet kwamen en nu bij een tactische race kansloos zijn voor de limiet. Er zal dus hard doorgelopen moeten worden. Sanne Wolters-Verstegen heeft een goede basis gelegd maar mist op dit moment nog de snelheid. Mocht het in Birmingham op de 800 meter niet lukken, dan kan ze tijdens de NK op de 1500 meter wellicht mee in het spoor van Maureen Koster. Koster loopt op haar beurt de 3000 meter in Birmingham, de afstand waarop ze in Glasgow in actie komt. Richard Douma krijgt op de 1500 meter een laatste kans. Het is te hopen dat Douma tijdens de NK junioren heeft gekeken naar de race van Robin van Riel. Van Riel liep in een indrukwekkende solo naar de limiet voor het EK-20 en staat bij de senioren ook aan de start.

Benjamin de Haan verdedigt op de 3000 meter zijn titel en zou maar wat graag met Mike Foppen naar Glasgow willen. Foppen heeft de limiet al binnen, De Haan kwam in Linz 0.63 honderdste van een seconde tekort. Op de 800 meter is Thijmen Kupers de onbetwiste favoriet met Nick Marsman als voornaamste uitdager. Voor Marsman moeten er nog 0.42 seconden van zijn pr af om met Kupers naar Glasgow af te reizen.

Wie maken er nog meer kans op de limiet?

Daarmee is de lijst van kanshebbers nog niet compleet. Op de 400 meter, speerpunt van de Atletiekunie, hebben alleen Lisanne de Witte en Tony van Diepen de limiet binnen. Achter hen moeten we vooral kijken naar Liemarvin Bonevacia en Madiea Ghafoor. Voor Ghafoor wordt het waarschijnlijk een eenzame strijd tegen de klok, aangezien De Witte op de 200 meter in actie komt.  Een 200 meter die ze indoor één keer eerder liep. Bonevacia, ook ingeschreven op de 200 meter moet nog 0.19 sneller dan de 47.39 die hij in Torun liep. Douwe Amels was met een 2.22 meter in Leverkusen goed begonnen aan het indoorseizoen. Een hielblessure maakt dat er geen ultieme limietpoging komt voor Amels.

Spannende strijd bij technische onderdelen, Vloon maakt rentree

Bij de technische onderdelen kunnen we ons vooral richten op de strijd om de titels. Het verspringen is misschien wel het moeilijkst te voorspellen. Zowel bij de mannen als de vrouwen ligt de strijd volledig open. Marlies van Haaren moet bij het hoogspringen de aanstormende jeugd in de vorm van Manon Schoop en Fay Witte van zich af zien te houden. Jeugdig is de winnares bij het kogelstoten hoe dan ook. Een strijd tussen Benthe König en Jorinde van Klinken met Jessica Schilder als outsider. Menno Vloon maakt bij het polsstokhoogspringen zijn rentree. Vloon sprong voor het laatst een serieuze wedstrijd in juli 2018 maar is weer volledig fit. Omdat de aanloop nog niet helemaal naar wens loopt springt Vloon uit een 10-pas.

Kijk op www.nkindoor.nl voor alle actuele informatie rondom de Nederlandse Kampioenschappen Indoor. Mis het niet en koop hier je tickets.

Geschreven door: Ivo van Haaren
Foto's: Erik van Leeuwen