Tomasz Lewandowski bondscoach bij de Atletiekunie

17 november 2021
Topatletiek Vorige

De uit Polen afkomstige coach is al jaren succesvol op de midden en lange afstanden en heeft als bondscoach van Polen met zijn atleten veel grote prijzen behaald. Zijn grootste successen behaalde hij als coach met zijn broer Marcin Lewandowski (Europees kampioen 800m) atleten als Adam Kszczot (Europees en wereld indoor kampioen 800m), Jakub Holusa (Wereld indoor kampioen 1500m) en Angelika Cichocka (Europees kampioene 1500m). Tomasz Lewandowski zal zich vooral richten op de ontwikkeling van de middenafstanden in Nederland.

Technisch Directeur Ad Roskam: “Tomasz heeft de ervaring als talentontwikkelaar en als coach op het hoogste niveau. In Nederland hebben we veel jong talent op de middenafstanden maar het is moeilijk om door te breken naar het internationale topniveau bij de senioren. Tomasz gaat nauw samenwerken met Laurent Meuwly, die de programmacoördinatie op zich neemt van de korte sprint tot en met de middenafstanden. 

'De sfeer op Papendal is heel goed'

Tomasz is op 1 november begonnen als bondscoach en heeft er inmiddels een paar dagen op zitten. Hij laat zich onderdompelen in de faciliteiten op sportcentrum Papendal en werkt veel samen met de andere coaches. Zijn eerste indruk van Papendal, de atleten én de oranje kit is in elk geval goed:

'Ik ben hier natuurlijk pas een paar dagen. Ik heb een erg warm welkom gehad door alle collega's; iedereen is supervriendelijk en behulpzaam en de sfeer op Papendal is super. Ik heb de structuren en werkwijzen hier op Papendal leren kennen en ik heb alvast wat research gedaan naar tools en objecten die ik kan gaan gebruiken straks in mijn werk. Daarnaast heb ik een diepgaande analyse gedaan naar de midden en lange afstanden onder alle verschillende leeftijdscategorieën.

Hier in Nederland zijn heel veel mensen die hardlopen; daarom is het goed om hier in te investeren op ieder niveau zodat kwantiteit uiteindelijk resulteert in kwaliteit. Hardlopen, en midden en lange afstanden in het bijzonder, verdient deze investering en aandacht. Ik hoop dat dit zich uitbetaalt in veel medailles!' 'Ook is oranje mijn lievelingskleur dus dat matcht perfect!'. Fotografie: Orange Pictures (2021)